Alcatel-Lucent: contaminarea terminalelor mobile cu viruşi via PC şi programe de tip adware a crescut semnificativ în prima jumătate a anului

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 23 septembrie 2015 46 afişări

Alcatel-Lucent: contaminarea terminalelor mobile cu viruşi via PC şi programe de tip adware a crescut semnificativ în prima jumătate a anului

Numărul de ameninţări informatice pe reţelele mobile conectate la PC-uri sau laptop-uri a crescut semnificativ în primele şase luni din 2015, potrivit celui mai recent raport de malware pe mobil publicat de Alcatel-Lucent (Euronext Paris şi NYSE:ALU).

Analiza relevă şi creşterea la fel de mare a numărului de aplicaţii de tip spyphone detectate pe dispozitivele cu sisteme de operare Android sau iOS.

Raportul de malware Motive® Security Labs pentru prima jumătate a anului 2015 analizează tendinţe şi statistici în materie de contaminare cu viruşi a dispozitivelor conectate la reţele mobile şi fixe. Datele au fost colectate de pe reţelele care utilizează tehnologia Motive Security Guardian de detectare a ameninţărilor informatice, instalată pe mai mult de 100 de milioane de dispozitive.

Alcatel-Lucent estimează că 80% dintre viruşii care au afectat reţelele mobile în prima jumătate a anului 2015 au provenit de pe PC-uri şi laptop-uri cu sistem de operare Windows. Procentajul s-a schimbat considerabil în ultimii doi ani, când sursele de contaminare a reţelelor mobile erau împărţite în mod egal între dispozitivele cu Windows şi Android.

PC-urile şi laptopurile sunt ţintele preferate ale hackerilor, care găsesc mereu metode noi de a profita de vulnerabilităţile sistemului de operare Windows. Astfel a crescut şi numărul de viruşi prezenţi pe smartphone-uri. Telefoanele mobile au devenit principala cale de acces pe Internet.

Una dintre concluziile raportului este şi faptul că infractorii cibernetici profită rapid de oportunităţile unice oferite de terminalele mobile pentru a răspândi viruşii. În fapt, 10 din 25 dintre cele mai răspândite ameninţări pe smartphone-uri sunt distribuite prin intermediul jocurilor şi a aplicaţiilor gratuite.

Aplicaţiile performante permit monitorizarea de la distanţă a acţiunilor întreprinse de proprietarii telefonului, supraveghează apelurile, SMS-urile, emailul şi navigarea pe Internet a utilizatorului. În timp ce aplicaţia poate fi utilizată în scopuri legitime, precum supravegherea parentală a dispozitivelor copiilor,  poate fi folosită şi în scopuri ilegitime.

Şi numărul de viruşi transmişi prin intermediul reclamelor este în creştere în 2015. Astfel de viruşi sunt nefavorabili pentru smartphone-uri. Motive a identificat recent BetterSurf, un virus creat pentru Windows, dar care se transmite prin jocuri şi aplicaţii gratuite. Odată instalat, utilizatorii de Internet Explorer, Firefox şi Chrome vor observa un plug-in care trimite pop-uri deranjante pe paginile web. Deşi pare banal, publicitatea transmisă în acest mod este foarte periculoasă pentru un sistem de operare. Sunt de multe ori modalităţi de phishing care instalează alţi viruşi sau au o activitate frauduloasă.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/alcatel-lucent-contaminarea-terminalelor-mobile-cu-virusi-via-pc-si-programe-de-tip-adware-a-crescut-semnificativ-in-prima-jumatate-a-anului-14739951
14739951
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.