Afacerile producătorulului de carne în sistem integrat, Ferma Zootehnică, controlat de familia Lazăr din Baia Mare, au crescut cu 14% în primele zece luni din 2023

Autor: Laurentiu Cotu Postat la 13 decembrie 2023 10459 afişări

Producătorul de carne şi preparate din carne în sistem integrat Ferma Zootehnică, controlat de familia Lazăr din Baia Mare, a realizat în primele zece luni din acest an o cifră de afaceri de 43 mil. euro, în creştere cu 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit informaţiilor furnizate de companie.

Afacerile producătorulului de carne în sistem integrat, Ferma Zootehnică, controlat de familia Lazăr din Baia Mare, au crescut cu 14% în primele zece luni din 2023

„Profitabilitatea companiei a crescut cu aproximativ 20% în primele zece luni din acest an“.

Producătorul de carne şi preparate din carne în sistem integrat Ferma Zootehnică, controlat de familia Lazăr din Baia Mare, a realizat în primele zece luni din acest an o cifră de afaceri de 43 mil. euro, în creştere cu 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit informaţiilor furnizate de companie. Oficialii produ­că­torului Ferma Zooteh­nică esti­mează pentru anul în curs afa­ceri de circa 52 mil. euro şi un profit de aproximativ 2 mil. euro. La nivel de grup, afacerile ar putea ajunge la 66-68 mil. euro până la finalul anului.

„Profitabilitatea companiei a crescut cu aproximativ 20% în primele zece luni din acest an datorită unei gestionări mai bune a fluxurilor de aprovizionare, producţie şi distri­buţie, implicit şi a costurilor aferente. Nu putem să nu menţionăm că EBITDA (câştiguri înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) a crescut cu 15% în primele 10 luni, ceea ce reflectă o bună gestionare a afacerii, o îmbunătăţire constantă a profitabilităţii.“, au declarat pentru ZF Transilvania oficialii companiei Ferma Zootehnică.

Compania a finalizat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 228 mil. lei (46,2 mil. euro), în creştere cu 16,6% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor existente pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Ferma Zootehnică a realizat anul trecut un profit net de 7,7 mil. lei (1,5 mil. euro), cu un număr mediu de 445 de angajaţi, conform datelor publice.

Grupul de firme cuprinde companiile Ferma Zootehnică, Cow Center, Pig Center, Chicken Center şi Bioagro Bovine FZO. Afacerea dezvoltată de familia Lazăr în nord-vestul ţării constă în creşterea animalelor, abatorizarea şi producţia de carne şi preparate din carne. Pe lângă fermele proprii de animale, un abator şi trei unităţi specializate de producţie, familia Lazăr deţine şi 26 de magazine proprii de desfacere, potrivit unor informaţii furnizate anterior de companie.

„Activitatea investiţională a crescut şi ea în 2023, societatea investind aproximativ 3 miloane euro în echipamente şi utilaje performante, precum şi în modernizarea fermelor. În plus, în primăvara anului 2023 a avut loc recepţia şi darea în folosinţă a patru hale noi de creştere a păsărilor, dotate cu tehnologie de ultimă oră.“, au mai spus oficialii companiei.

Pentru 2024 compania a bugetat investiţii de aproximativ 3-4 mil. euro în modernizarea fabricilor de prelucrare a cărnii din Baia Mare. Tot în 2024, Ferma Zootehnică intenţionează construirea a 3 hale de creştere a animalelor, pentru ca materia primă să provină în proporţie de aproximativ 90% din fermele proprii.

Proprietarii Fermei Zootehnice controlează întreg lanţul, de la producţia materiei prime până la producţia preparatelor din carne şi distribuţia acestora către consumatorul final. Compania are magazine de desfacere în toată ţara, aprovizionate prin intermediul propriei flote de distribuţie. Brandurile deţinute sunt Ferma Zootehnică, Pui de Moroşan şi Mara-Muu.

„La nivel de grup, numărul de salariaţi este de aproximativ 650 de oameni, menţinându-se relativ constant în ultimii ani. Peste jumătate din salariaţii Fermei Zootehnice au o vechime de peste 8 ani. Avem persoane care lucrează la noi încă de la înfiinţarea firmei“, au mai spus reprezentanţii companiei. Ferma Zoo­teh­nică este o companie cu ca­pital 100% românesc, care a fost înfiinţată în anul 1993 de soţii Rodica şi Flo­rin Lazăr, cei doi acţionari ai companiei. Printre com­petitorii Fermei Zootehnice se numără producătorii de mezeluri Unicarm, Cris-Tim, Agricola şi alţii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.