Ungaria iese oficial din recesiune, Bulgaria e inca departe, Cehia anunta crestere

Postat la 09 iunie 2010 35 afişări

Ultimele statistici din Est: economia Bulgariei a scazut cu 3,6% in primul trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, Ungaria a iesit din recesiune, cu o crestere de 0,2%, iar Cehia a avut o crestere de 1,1%.

UNGARIA

In cifra bruta si raportat la perioada corespunzatoare a anului trecut, economia a crescut cu 0,1% in primul trimestru din 2010, conform Biroului central de statistica, KSH. Datele ajustate in functie de numarul de zile lucratoare arata insa o crestere in ianuarie-martie cu 0,2% fata de aceeasi perioada din 2009, respectiv cu 0,9% fata de trimestrul precedent (octombrie-decembrie 2009). Rezultatul anuntat miercuri vine dupa cinci trimestre de recesiune si dupa ce in ultimele trei luni din 2009, economia scazuse cu 4% fata de aceeasi perioada din 2008. Anul trecut, economia s-a restrans cu 6,2%.

Motorul ameliorarii din primele trei luni a fost activitatea in industrie, care a progresat cu 3,3%, in timp ce constructiile au continuat sa scada cu 8,7%. Valoarea adaugata in industrie si agricultura a crescut cu 3,2%, in timp ce in servicii s-a redus cu 0,7%. In primul trimestru, consumul final al gospodariilor s-a redus cu 4,2%, iar cheltuielile gospodariilor au scazut cu 4,7%. Exporturile de marfuri au urcat insa cu 15,2%, iar cele de servicii cu 6,6%.

Analistii sunt inca indecisi cu privire la verdictul privind noile masuri fiscale anuntate marti de premierul Viktor Orban, atat fiindca asteapta detalii privind calendarul aplicarii lor si ce inseamna exact unele dintre ele (de pilda, noua taxa pe profitul bancilor), cat si pentru a evalua impactul lor asupra bugetului si a cererii interne de consum.

Tatha Ghose, analist al Commerzbank, nu crede ca planul, care cuprinde taieri ale salariilor cu 15% in sectorul public si reducerea impozitului pe profit la 10% pentru companiile mici, este suficient de credibil incat sa satisfaca UE, agentiile de rating sau FMI. Ghose crede ca planul va suporta revizuiri fie din partea acestora, fie din partea parlamentului ungar.

BULGARIA

Pentru Bulgaria, care se astepta la o adancire a declinului la 4% in loc de 3,6%, cat a anuntat miercuri Statistica pentru primul trimestru, rezultatul vine dupa ce in ultimele trei luni din 2009, PIB cazuse cu 5,9%, iar anul s-a incheiat cu o scadere de 5,1% a economiei. Anul acesta, guvernul anticipeaza o redresare cu 1%, insa majoritatea analistilor raman sceptici, pariind mai degraba pe o stagnare.

Conform statisticilor de la Sofia, consumul s-a redus cu 5,7% in perioada ianuarie-martie, dupa ce in octombrie-decembrie se diminuase cu 8,7% - cifra este importanta, intrucat motorul economiei in Bulgaria a fost legat cu precadere de consumul intern si nu de comertul exterior. In schimb, exporturile au crescut acum cu 5,9%, iar importurile s-au micsorat cu 2,6%.

Luna trecuta, Comisia Europeana a anuntat ca economia tarii se va redresa spre sfarsitul lui 2010, sub impactul pozitiv al evolutiilor din Europa. Deocamdata, drumul spre iesirea din recesiune se anunta dificil, mai ales in conditiile in care tara va avea dificultati mari in acest an sa-si diminueze deficitul bugetar, estimat sa ajunga la 4,8% din PIB in acest an.

Faptul ca Bruxellesul a anuntat marti ca se indoieste de corectitudinea raportarilor fiscale ale tarii a impins deja pe pietele financiare costul de asigurare a datoriei Bulgariei la maximul ultimelor 11 luni.

CEHIA

Economia ceha a crescut cu 1,1% in primul trimestru fata de acelasi interval din 2009, usor sub previziunile care indicau un 1,2%. Fata de ultimele trei luni din 2009, economia a crescut cu 0,5%, peste asteptarile de 0,2%.

Exporturile, care inseamna pentru Cehia 70% din PIB, gratie indeosebi marilor investitii ale producatorilor auto, au urcat cu 23% raportat la anul trecut, iar productia in industria auto a crescut cu 29%, contribuind si la reducerea somajului.

Vestile vin dupa un an in care PIB s-a contractat cu 4,2%, iar pentru acest an prevede o crestere cu 1,4%. Sansele ca previziunea sa se realizeze sunt insa puse sub semnul intrebarii atat de redresarea neconvingatoare a pietelor de export din Europa, cat si de planurile de reduceri drastice de cheltuieli anuntate de noul guvern rezultat din alegeri, care a anuntat ca opreste investitiile incepute de vechiul guvern, taie o serie de cheltuieli sociale si posibil chiar majoreaza taxele indirecte (TVA).

In ce priveste Romania, amintim ca economia a scazut in primul trimestru cu 3,2% anualizat si cu 0,3% fata de ultimele trei luni din 2009, conform Eurostat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
europa de est,
recesiune,
ungaria,
bulgaria,
cehia
/actualitate/afaceri/ungaria-iese-oficial-din-recesiune-bulgaria-e-inca-departe-cehia-anunta-crestere-6339371
6339371
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.