Rezumat

Postat la 27 octombrie 2009 10 afişări

LETONIA

Fostul premier leton Aigar Kalvitis, aflat acum in opozitie, considera ca ideea devalorizarii monedei nationale, considerata de multi analisti letoni si straini drept o solutie la actuala criza, ar trebui sa fie abandonata, pentru ca ea nu va face decat sa afecteze puterea de cumparare a cetatenilor si sa degradeze valoarea companiilor, scrie Baltic Course. Comentatorii considera ca devalorizarea latului ar relansa insa exporturile si ar stimula crearea de locuri de munca, singurul dezavantaj fiind ca ar indeparta momentul aderarii la euro, in conditiile in care intrarea Letoniei in zona euro este considerata prioritatea zero de catre politicieni.

BULGARIA

Sa tot construiesti. Capitala Bulgariei va primi ajutoare pentru infrastructura de la Banca Europeana de Investitii. Municipalitatea de la Sofia si BEI au semnat joia trecuta pentru un imprumut de 43,5 milioane de euro, care va fi folosit pentru imbunatatirea infrastructurii rutiere din oras, potrivit Novinite. Vicepresedintele BEI, Marta Gajecka, si ministrul de finante Simeon Djankov au semnat si un memorandum pentru cooperare in marile proiecte de infrastructura cofinantate din banii Uniunii Europene si imprumuturile de la BEI. "Primim cei mai ieftini bani din Europa, fara sa avem nevoie de alte garantii", a declarat prim-ministrul bulgar Boiko Borisov. Acordarea imprumutului vine in contextul in care executivul a anuntat ca va acorda garantii pentru imprumuturi pentru infrastructura si educatie in valoare totala de 286 de milioane de euro. Grosul sumelor, circa 140 de milioane de euro, va fi directionat spre Minis¬terul Dezvoltarii Regionale, pentru proiecte ca soseaua de centura a Sofiei, consolidarea malurilor Dunarii la Ruse si Silistra sau o serie de drumuri si sosele.

UNGARIA

Ca de obicei, bugetul. Guvernul maghiar trebuie sa se pregateasca sa ia masuri suplimentare pentru a asigura stabilitatea fiscala, daca acestea vor fi necesare pentru a tine pasul cu tinta deficitului bugetar, scrie Portfolio.hu, citand ultimul raport al FMI despre Ungaria. Documentul subliniaza riscurile neindeplinirii tintei de deficit pentru anii 2009, 2010 si 2011, recomandand ca Guvernul sa tina in frau cheltuielile bugetare. FMI este de acord cu reducerea dobanzii de politica monetara, cat timp aceasta va avea loc intr-o maniera precauta. Masurile luate de Ungaria pentru asigurarea cheltuirii eficiente a banului public incep sa arate primele rezultate, mentioneaza raportul. In discutiile din luna septembrie cu Fondul, autoritatile maghiare au cazut de acord sa ramana la tinta de deficit bugetar de 3,9% din PIB pentru acest an, in pofida impactului negativ al crizei asupra economiei. In opinia expertilor FMI, cele mai mari riscuri asupra bugetului anului 2010 sunt cheltuielile legate de alegerile parlamentare din aprilie si cele locale din octombrie, dar si dificultatile in colectarea taxelor. FMI estimeaza pentru Ungaria o scadere a PIB de 6,7% in 2009 si de 0,9% in 2010, urmand sa se ajunga din nou la crestere in 2011 (3,2%). Inflatia anuala ar urma sa fie de 6,1% anul acesta, de 4,1% in 2010 si de 2,7% in 2011. In ce priveste deficitul bugetar, estimarea FMI este de 3,8% din PIB pentru 2010 si de 2,8% in 2011.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/rezumat-5054394
5054394
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.