Premierul grec cere UE sa stimuleze investitiile in Europa Centrala si de Est

Postat la 23 mai 2010 12 afişări

Premierul elen Georgios Papadreou pledeaza pentru crearea, cu sprijinul UE, a conditiilor necesare de crestere economica, "prin proiecte de infrastructura si atragerea de investitii, atat in tarile din sud, dar si in cele din centrul si estul Europei".

Trebuie ca UE sa se concentreze pe elementele care pot aduce crestere in aceste zone, "pentru ca de aceasta va beneficia toata Europa - de pilda, o economie greaca in crestere inseamna ca vom consuma produse europene. Acelasi lucru se poate spune si despre Spania, Cehia, Ungaria sau orice alta tara", a declarat Papandreou intr-un interviu publicat duminica de ziarul spaniol El Pais.

In acelasi interviu, premierul elen a raspuns indirect criticilor formulate de oficiali germani, inclusiv de cancelarul german Angela Merkel, potrivit carora Grecia n-ar fi trebuit primita de la bun inceput in zona euro. "Ceea ce i s-a intamplat Greciei i se putea intampla altei tari, si daca noi in Grecia nu aveam aceasta problema cu datele statistice, poate ca pietele financiare ar fi reactionat la ce s-ar fi intamplat in alta tara. Iar atunci zona euro s-ar fi aflat din nou intr-o situatie dificila", sustine Papandreou. "Ceea ce vreau sa spun este ca a avut loc o criza, una internationala, iar Grecia in acel moment nu-si gestiona corect bugetul. Si nici UE nu avea mecanismele de control necesare." Este deci responsabilitatea Greciei ca timp de sase ani a prezentat Comisiei Europene date statistice incorecte privind deficitul bugetar, dar in acelasi timp e si vina zonei euro ca nu a avut mecanismele de detectare a unei astfel de situatii, afirma Papandreou.

Ca atare, seful guvernului elen sustine ca acesta e momentul cel mai bun pentru schimbari in modul de coordonare din interiorul zonei euro, inclusiv prin crearea mecanismului de sustinere financiara care acum a functionat pentru Grecia, "insa pe viitor s-ar putea institutionaliza, sub forma unui Fond Monetar European".

UE si FMI au aprobat un pachet de creditare pe trei ani a Greciei, in valoare de 110 miliarde de euro, la care vor participa, pe baza aprobarii date de parlamentele nationale, statele membre ale zonei euro. Ulterior, UE si FMI au pus la punct un suport financiar preventiv, on valoare de pana la 750 de miliarde de euro, destinat contracararii crizei datoriilor pentru orice tara membra a eurozonei care s-ar putea confrunta cu probleme de finantare pe pietele internationale.

Existenta acestor mecanisme il face pe premierul elen sa excluda orice idee de restructurare a datoriei Greciei sau de recurs la incapacitatea de plata. "Am ales sa nu restructuram datoria, si aceasta pentru ca aceia care ne imprumuta vor sa se asigure ca suntem credibili - or, aceasta e ceea ce vrem sa demonstram pietelor - ca suntem credibili si ca putem sa ne platim datoriile la timp", spune Papandreou. "Conform sondajelor, grecii sustin ferm guvernul si planul de austeritate fiscala. Exista chiar critici la adresa opozitiei pentru ca ea nu sustine aceste masuri in parlament. Oamenii se pot gandi ca masurile la care ne-am angajat sunt dureroase si poate chiar nedrepte, dar stiu ca trebuie sa ne salvam tara. Suntem o tara care spune: suntem decisi sa facem sacrificii ca sa ne asiguram ca suntem credibili si sa aratam ca ne-am schimbat".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
grecia,
papandreou,
zona euro,
investitii,
datorii
/actualitate/afaceri/premierul-grec-cere-ue-sa-stimuleze-investitiile-in-europa-centrala-si-de-est-6157992
6157992
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.