Lichiditate redusa si scadere la bursa

Postat la 03 ianuarie 2008 1 afişăre

Prima zi de tranzactionare a anului a fost caracterizata de o valoare redusa a operatiunilor si de depreciere pentru majoritatea cotatiilor. Indicii au scazut cu pana la trei procente, iar analistii isi revizuiesc prognozele privind perioada urmatoare.

Valoarea tranzactiilor efectuate in prima sesiune bursiera a anului s-au ridicat la aproape 10 milioane euro, dintre care 1,2 milioane euro au insumat operatiunile cu drepturi de alocare Transgaz Medias, iar cele de pe piata secundara Rasdaq au totalizat aproape un milion de euro. Pe piata principala a BVB transferurile de actiuni au insumat putin peste 7,7 milioane euro, mult sub media de circa 17 milioane euro de anul trecut.

Cea mai severa corectie a primei sedinte de tranzactionare a fost inregistrata de indicele ROTX, care cuprinde evolutia actiunilor blue-chips, fiind diseminat in timp real la Bursa de Valori din Viena. ROTX a pierdut aproape 3%, fiind urmat de BET care a consemnat o corectie de peste 2,6%. Dintre titlurile din portofoliul BET, cea mai importanta pierdere a fost consemnata de Impact Bucuresti (simbol IMP), cu un minus de 8%, iar Banca Romana pentru Dezvoltare (simbol BRD) a scazut cu 4,6%. Singura exceptie dintre blue-chipsuri a fost SNP Petrom (simbol SNP) care s-a apreciat cu 0,4 procente.

Societatile de Investitii Financiare au inregistrat scaderi pe linie, indicele BET-FI incheind sedinta cu 2,6% mai putin decat in ultima sesiune a anului trecut, ajungand pana la valoarea de 76.616 puncte. Cea mai mare scadere a fost consemnata de SIF2 Moldova, cu un minus de 3,7 procente.

Deprecierea din prima zi de tranzactionare a anului este surprinzatoare in conditiile in care ultimii ani, mai exact din 2003 pana in 2007, prima sedinta a anului a inregistrat cresteri de pana la 5,9 procente. Nici drepturile de tranzactionare ale Transgaz Medias nu au reusit sa performeze mai bine in prima zi de tranzactionare, valoarea viitoarelor actiuni scazand cu 2,4% pana la pretul mediu de 329 lei.

Urmatoarele zile de tranzactionare nu se anunta mai optimiste, in special din cauza conditiilor internationale nefavorabile. Bursele europene a deschis astazi, joi, pe plus dupa scaderile de ieri, insa aprecierea nu a rezistat si in a doua parte a sesiunii. Moneda europeana a ramas la o valoare apropiata de cea de inchidere a anului trecut, ajunga la aproape 3,6 lei, conform datelor Bancii Nationale. Investitorii se asteapta la o continuare a scaderii si in sedintele urmatoare, saptamana viitoare urmand a fi decis un trend mai clar pentru actiunile listate.

Bursa a pasit cu stangul in 2008

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
servicii financiare
/actualitate/afaceri/lichiditate-redusa-si-scadere-la-bursa-2321667
2321667
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.