Adrian Sârbu: Simţim româneşte în ritm de manele

Postat la 25 mai 2023 24 afişări

Adrian Sârbu: Simţim româneşte în ritm de manele

Maneaua este, prin conţinut şi retorică, parte a culturii române. Este hip-hopul românesc.

Dacă în sondajul Aleph-Mediafax-ZF, 39% din români spun că ne reprezintă manelele, ar trebui să avem un minister dedicat lor.

Maneaua a devenit imbatabilă pentru că nu am creat în peisajul cultural românesc noi valori, cel puţin la fel de puternice.

Nu avem nevoie de un minister al Culturii atâta timp cât grosul banilor se duce pe salarii şi nu pentru actul de creaţie culturală.

“Noi acum mai vorbim limba română? Mai gândim în limba română? Nu. Ne mai interesează limba română? Nu. Şi ne întrebăm de ce nu avem identitate. Hai să vedem cum putem avea identitate. Tu spuneai că manelele ar fi opţiunea principală a românilor astăzi. (…)

E foarte spectaculos că maneaua este prin conţinut şi retorică (…) o parte a culturii române (…) ea exprimă un sistem de valori foarte pozitiv, iar aceşti muzicieni (…) folosesc un format în care inventează şi reinventează teme de maximă actualitate.

Parte a identităţii noastre culturale în România şi în lume este adeziunea, vibraţia, simţitul. Simţim româneşte în ritm de manele, ne place sau nu ne place. (…) Să acceptăm că ăştia suntem.

Cititi mai multe pe www.alephnews.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
manele

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.