Adenovirusul, cauza probabilă a hepatitei misterioase la copii

Postat la 27 aprilie 2022 29 afişări

Adenovirusul, cauza probabilă a hepatitei misterioase la copii

Oficialii din domeniul sănătăţii spun că există tot mai multe dovezi că un virus comun este legat de cazurile rare de hepatită care au apărut la unii copii mici.

La nivel global, au fost înregistrate 169 de cazuri şi un deces. Numai în Marea Britanie, 114 copii s-au îmbolnăvit şi 10 au avut nevoie de un transplant de ficat.

Agenţia britanică de securitate sanitară (UKHSA) spune că o tulpină de adenovirus numită F41 pare a fi cea mai probabilă cauză a hepatitei la copiii mici.

Cei mai mulţi dintre copiii afectaţi au vârsta până în 5 ani şi au avut simptome de gastroenterită - diaree şi greaţă - urmate de icter sau îngălbenirea pielii şi a ochilor (un semn că ficatul are probleme), potrivit BBC.

Dr. Meera Chand, director de infecţii clinice şi emergente la UKHSA, a declarat: „Informaţiile adunate prin investigaţiile noastre sugerează din ce în ce mai mult că această creştere a hepatitei cu debut brusc la copii este legată de infecţia cu adenovirus. Cu toate acestea, investigăm cu atenţie şi alte cauze potenţiale”.

Hepatita la copii: De ce asistăm la o creştere neobişnuită?

Experţii subliniază că majoritatea copiilor care se infectează cu adenovirus nu se vor simţi foarte rău. Cazurile de inflamaţie a ficatului - cunoscute sub numele de hepatită - sunt extrem de rare, dar pot fi foarte grave.

Oamenii de ştiinţă şi clinicienii investighează acum dacă nu cumva s-a produs o modificare în componenţa genetică a virusului care ar putea declanşa mai uşor o inflamaţie a ficatului.

O altă posibilă explicaţie este că restricţiile impuse în timpul pandemiei ar fi putut duce la expunerea copiilor mici la adenovirus pentru prima dată într-un moment ceva mai târziu în viaţă, ceea ce a dus la un răspuns imunitar "mai viguros" la unii dintre ei.

Profesorul Calum Semple, expert în boli infecţioase la Universitatea din Liverpool, a declarat: „Adenovirusul a dispărut practic în timpul epidemiei Covid, atunci când a existat o amestecare redusă, iar acum a revenit în valuri".

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
copii,
hepatita,
cauza

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.