Activele OTP Asset Management au crescut cu 5% pe 2017, până la 667 milioane lei

Autor: Ioana Matei Postat la 31 ianuarie 2018 65 afişări

Asset Management România a ajuns la data de 31.12.2017 la active administrate de 667 milioane lei, în creştere cu peste 5% faţă de anul precedent, mărindu-şi numărul de investitori cu 8%, faţă de 2016, potrivit unui comunicat de presă trimis de reprezentanţii companiei.

Activele OTP Asset Management au crescut cu 5% pe 2017, până la 667 milioane lei

Clienţii OTP şi-au exprimat preferinţa către fonduri cu componentă de acţiuni, mai mult decât media industriei fondurilor de investiţii din România. OTP Global Mix, fond diversificat pe pieţele globale de acţiuni şi obligaţiuni, a încheiat anul cu un număr de 2,8 ori mai mare de investitori decât la final de 2016, în condiţiile în care şi-a triplat activele administrate, ajungând la active de 32 milioane lei.

Anul 2017 a fost un an de excepţie pentru majoritatea activelor riscante tranzacţionate pe pieţele financiare. Astfel, au avut de câştigat portofoliile de acţiuni, fie că ne referim la fondurile de acţiuni, diversificate sau de Absolute-Return administrate. OTP AvantisRO a obţinut un randament de 21.15%, mizând pe piaţa locală a acţiunilor şi a beneficiat atât de oportunităţile oferite de companiile plătitoare de dividende, cât şi de tranzacţionarea noilor corporaţii listate la Bursa de Valori Bucureşti.

FDI OTP Global Mix a adus celor care au deţinut unităţi de fond în anul 2017 un câştig de 8.13%, fiind cu atât mai de apreciat, cu cât acesta a înregistrat un randament de 7.96% şi în anul 2016. OTP Premium Return a înregistrat un câştig de 6.17%, în condiţiile unui risc mediu şi a unei investiţii pe termen de minim 1 an. Tema inves­tiţională care a adus companiei cel mai mare câşt­ig pe portofoliile internaţionale de acţiuni a fost cea legată de polit­ica administraţiei Trump de a convinge marile corporaţii americane să producă din nou acasă, fapt care a impulsionat foarte mult dezvoltarea tehnologiei şi a automa­tizării. De asemenea, marii „coloşi” din tehnologie FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) au condus raliul în anul 2017, iar această evoluţie a făcut ca şi celelalte sectoare economice din S&P 500 să îi urmeze.

În ceea ce priveşte portofoliile de obligaţiuni, atât din cadrul fondurilor diversificate, de Absolute-Return, cât şi de obligaţiuni, principala temă inves­tiţională a anului 2017 a fost creşterea economică şi revenirea inflaţiei, atât în România, cât şi în SUA. De asemenea, pentru Zona Euro, OTP Asset Management a mizat pe o revigorare a creşterii economice şi o creştere cu „paşi mărunţi” a inflaţiei. Pentru a creşte randamentul fondurilor, compania a ales riscul de credit în faţa riscului de dobândă. În România era aşteptată creşterea inflaţiei şi a randamentelor la obligaţiunile de stat în RON, de aceea administratorul de fonduri a decis reducerea ponderii obligaţiunilor de stat în a doua parte a anului, conservând randamentul obţinut până atunci.

Deşi vola­tilitatea a fost scăzută în 2017, ţinând cont de profilul clienţilor OTP, compania a preferat prudenţa, alegând sacrificarea unor randamente potenţiale, pentru protejarea investitorilor conservatori. Cu toate acestea, fondurile administrate de OTP Asset Management au obţinut performanţe solide, cu mult superioare instrumentelor clasice de economisire.

„Credem că expunerile pe acţiuni din domeniul financiar bancar european şi american vor fi câşti­gătoare pe parcursul anului 2018”, apreciază reprezentanţii companiei. „Rotaţia din companii de t­ip Growth în companii de t­ip Value va continua, cel puţin în prima jumătate a anului 2018. Chiar dacă acţiunile americane, în ansamblul lor, sunt, în termeni relat­ivi, scumpe, considerăm că anumite companii de t­ip Growth pot oferi potenţial de creştere, în condiţiile în care rezultatele financiare ale acestora sunt pe un trend puternic ascendent.”

Dividendele companiilor listate la BVB rămân o temă inves­tiţională preferată pe piaţa locală. De asemenea, experţii OTPAMR consideră că domeniile serviciilor medicale şi bunurilor de consum discreţionar au potenţial de creştere. În ansamblul pieţei locale, compania se aşteaptă ca randamentul adus de către dividende să fie mai ridicat decât aprecierea de capital.

„În condiţiile în care acţiunile americane sunt din punct de vedere al mul­tiplilor la maxime istorice, este de aşteptat ca pe parcursul anului să existe momente de vola­ilitate ridicată. O corecţie de aproximativ 10% pentru indicele S&P 500 poate avea loc pe parcursul anului. Cu toate acestea, în condiţiile în care rezultatele financiare ale companiilor sunt în creştere, iar economia mondială înregistrează performanţe solide, ne aşteptăm să închidem anul cu valori ale principalilor indici bursieri internaţionali peste nivelurile actuale,” a declarat Dan Popovici, CEO OTP Asset Management România.

„Cu sprijinul Fundaţiei Dreptul la Educaţie, vom continua să ne îndreptăm atenţia către activităţi de educaţie financiară, în arii cât mai diverse, pentru a contribui la susţinerea şi creşterea numărului de investitori în fonduri de investiţii per total, cât şi a diversificării acestora în fonduri cu componentă de acţiuni, acestea fiind cele care aduc potenţiale randamente semnificative. Istoria ne-a demonstrat că investiţiile diversificate sunt cea mai simplă cale de protejare împotriva inflaţiei”, conchide CEO-ul OTP Asset Management România.

Prezentă pe piaţa locală din 2008, OTP Asset Management Romȃnia SAI S.A. se află în topul celor mai importanţi administratori de fonduri de investiţii din România, după activele aflate în administrare. Compania administrează o gamă diversă de fonduri de investiţii, oferind posibilitatea de a accesa investiţii în acţiuni, prin OTP Expert, OTP AvantisRO, OTP Global Mix, OTP Premium Return şi OTP Euro Premium Return, dar şi investiţii în titluri de stat şi obligaţiuni, prin intermediul OTP Obligaţiuni, OTP Euro Bond, OTP Dollar Bond şi OTP ComodisRO. În prezent, compania deserveşte peste 8.500 de investitori, din segmentul de retail şi clienţi persoane juridice, în nouă fonduri deschise de investiţii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.