Acordul România - SUA privind scutul antirachetă, făcut public. Ce prevede acordul privind amplasarea scutului la Deveselu

Postat la 23 septembrie 2011 30 afişări

Acordul încheiat de România şi SUA privind amplasarea elementelor scutului antirachetă la Deveselu a fost făcut public. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a anunţat că documentul este dat publicităţii în urma unei înţelegeri la care s-a ajuns cu SUA.

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a prezentat, vineri, la MAE principalele dispoziţii ale Acordului. Aurescu a condus echipa de negociere cu SUA pe tema scutului antirachetă. Discuţiile s-au purtat circa un an, documentul fiind semnat, la 13 septembrie, de Teodor Baconschi şi Hillary Clinton.

Principalele prevederi ale acordului privind amplasarea scutului la Deveselu:

• Baza rămâne în proprietatea şi sub jurisdicţia suverană a României

• România va stabili un spaţiu aerian restricţionat în jurul bazei

• Numărul membrilor forţei SUA în Baza de la Deveselu nu poate depăşi 500 de persoane

• SUA vor utiliza, "în măsura posibilului", cetăţeni şi firme româneşti pentru contracte la Deveselu

• România nu îşi asumă răspunderea pentru prejudiciile în afara teritoriului său

• România şi SUA îşi împart costurile pentru bază

• Statele Unite vor avea autoritate exclusivă asupra operaţiunilor.

Mai mult pe www.mediafax.ro.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/acordul-romania-sua-privind-scutul-antiracheta-facut-public-ce-prevede-acordul-privind-amplasarea-scutului-la-deveselu-8790783
8790783
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.