A căzut drobul de sare: Bernanke opreşte tiparniţa de bani

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 23 iunie 2013 71 afişări

Semnalul clar dat de Rezerva Federală că va pune capăt în curând actualului program de relaxare monetară Q3 a declanşat, în mod previzibil, o nouă fugă a investitorilor de portofoliu, în special din pieţele emergente, unde preţurile acţiunilor, cererea de obligaţiuni şi monedele naţionale au căzut brusc (leul a ajuns de miercuri până joi de la 4,49 la 4,53 lei/euro).

A căzut drobul de sare: Bernanke opreşte tiparniţa de bani

Pe ansamblu, pieţele globale de acţiuni au avut de miercuri până joi cea mai mare scădere din ultimul an (1,9%), indicele MSCI al pieţelor emergente de acţiuni a pierdut peste 3,3%, iar cotaţia aurului a scăzut sub pragul de 1.300 dolari/uncie pentru prima dată în doi ani şi jumătate.

Şeful Fed, Ben Bernanke, a anunţat că programul de cumpărări de obligaţiuni în valoare de 85 mld. euro lunar va fi redus treptat în valoare în cursul acestui an şi se va încheia atunci când rata şomajului în SUA va scădea la 7%, moment aşteptat de Fed pentru jumătatea anului viitor.

Bernanke a precizat că ritmul cu care vor fi reduse cumpărările de titluri va depinde de redresarea economiei americane, astfel încât dacă aceasta se va încetini sau se va opri, atunci planurile actuale de renunţare la Q3 vor putea fi îngheţate.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/a-cazut-drobul-de-sare-bernanke-opreste-tiparnita-de-bani-11007556
11007556
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.