2.000 de rromi din Europa de Est, pe lista neagra a jandarmilor francezi

Postat la 24 octombrie 2010 9 afişări

Comisia Europeana a decis sa nu deschida procedura de incalcare a tratatelor UE impotriva Frantei, declarandu-se multumita de garantiile acordate de guvernul de la Paris, care s-a angajat sa transpuna in legislatia nationala directiva privind libera circulatie a cetatenilor europeni.

Presa franceza a descoperit insa un program informatic despre care afirma ca a fost utilizat de jandarmeria franceza, in care rromii sunt fisati in mod clar pe baza etnica, apartenenta lor la etnie prevaland in fata cetateniei - o metoda ce incalca nu numai legislatia europeana, ci si pe cea franceza. Dovada publicata de jurnalistii francezi indica o lista electronica in care apar numele si datele personale a peste 2.000 de rromi din statele Europei de Est, cu preponderenta Romania, Polonia si spatiul ex-iugoslav.

Cu toate ca sefii jandarmeriei sustin ca astfel de fisiere nu au existat niciodata, publicatia Rue89 afirma ca are dovezi ca acest program a fost utilizat de la inceputul anilor '90 pana cel putin in anul 2000. Mai mult, asa cum afirma jandarmii care au completat astfel de fisiere, rromii erau fisati pe hartie inca din anii '80 si programul a fost instalat in calculatoarele institutiei in anii '90.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Franta,
rromi,
discriminare,
jandarmi,
Rue89,
lista,
UE,
infringement
/actualitate/2-000-de-rromi-din-europa-de-est-pe-lista-neagra-a-jandarmilor-francezi-7544494
7544494
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.