Marii castigatori ai crizei financiare

Postat la 01 aprilie 2008 176 afişări

La finele lunii august 2007, Dinu Patriciu facea o declaratie nelinistitoare, prevestind inceputul unei crize financiare globale: “Sunt convins ca ne aflam la inceput de criza globala, ca ne vom confrunta cu o lipsa de lichiditati. Americanii finanteaza mai mult decat produc, bancile centrale injecteaza bani in pietele financiare, lucrurile astea nu merg la nesfarsit. Cine are lichiditati e mare”.

Cum momentul era dominat de vestea vanzarii Rompetrol catre compania KazMunaiGaz, impactul declaratiei a fost minor. Patriciu admite ca la baza deciziei de a vinde cele 75% din actiunile companiei Rompetrol atunci, la sfarsitul lunii august a anului trecut, a stat si pericolul crizei financiare. In acelasi timp este de acord ca daca ar fi amanat vanzarea, pretul ar fi putut fi mai redus (pornind de la evaluarea de 3,6 miliarde de dolari pentru intreg grupul, valoarea tranzactiei, care nu a fost confirmata de niciuna dintre parti, ar fi de 2,7 miliarde de dolari).

“De aceea ne-am grabit. Am pregatit tranzactia un an de zile; aveam sase posibili cumparatori si l-am ales pe cel mai bun in conditii de criza globala”, a declarat pentru BUSINESS Magazin Dinu Patriciu.

Romania a parut mult timp ferita de valurile create de criza creditelor ipotecare americane, inceputa in primavara anului trecut. Efectele s-au simtit aici destul de tarziu si cumva sporadic, prin scaderea bursei de valori din Bucuresti sau un recul timid al pietei imobiliare. In acelasi timp, nu putem sa nu remarcam in aceasta perioada o serie de tranzactii record, efectuate la momentul potrivit, cel menit sa asigure vanzatorului un castig cat mai mare, de catre un numar de oameni de afaceri cu activitati in Romania. Asa au procedat Dinu Patriciu, Andrei Siminel, presedintele NCH Advisors, compania care administreaza fondul de investitii Broadhurst, sau Shimon Galon, managerul companiei Globe Trade Center International. Acestor cazuri li se pot alatura tranzactiile bursiere realizate de Dan Ioan Popp, principalul actionar al dezvoltatorului imobiliar Impact Bucuresti, precum si de fondurile de investitii Axis Investments si Meinl Bank, care detineau fabrica de ciocolata Kandia Excelent.

Siminel Andrei, unul dintre cei mai activi si redutabili manageri de fonduri de investitii din Romania, a realizat, incepand chiar din primavara trecuta, o serie de tranzactii imobiliare si de active care au insumat cateva sute de milioane de euro, pe o piata romaneasca dominata inca la acea vreme din plin de sentimentul de incredere. Firmele conduse de Siminel au vandut anul trecut active, terenuri si imobile in valoare de peste 325 de milioane de euro, iar exit-urile au continuat si in acest an. Ultima tranzactie este cea de saptamana trecuta, prin care un grup italian va prelua reteaua de magazine Winmarkt, dupa ce fondul de investitii Broadhurst, condus de Andrei, a vandut pe piata Rasdaq participatia de 21,7% la Comvex Constanta, pentru 13,3 milioane de euro. La sfarsitul anului trecut, irlandezii de la CRH au cumparat tot de la Broadhurst producatorul de materiale de constructii Elpreco Craiova, in urma unei tranzactii estimate la aproximativ 75 de milioane de euro. Tot in 2007, compania spaniola Gran Via a achizitionat de la fondul condus de Siminel Andrei, cu 42 de milioane de euro, fosta fabrica Tricodava din cartierul bucurestean Drumul Taberei, pe terenul careia urmeaza sa construiasca 2.100 de apartamente. Broadhurst a vandut si participatia de 50% detinuta in proiectul imobiliar Cotroceni Park, pentru 78,8 milioane de euro, si a scos la vanzare si spatiile comerciale apartinand fostei Romarta, evaluate la 200-250 de milioane de euro. Siminel Andrei nu poate fi banuit de simpla intuitie a miscarii pietei, la baza exit-urilor sale stand, in mod cert, anticiparea evolutiei de pe piata imobiliara din SUA si a extinderii efectelor ei in lume.

Lauri de castigator in vremuri de criza i se cuvin si lui Shimon Galon, managerul dezvoltatorului imobiliar Globe Trade Center, chiar daca nu a fost direct implicat in negocierile de vanzare a imobilului de birouri America House, o alta tranzactie- record, de peste 120 de milioane de euro. Suma, platita de catre o subsidiara a companiei franceze Ixis, reprezinta cea mai mare tranzactie imobiliara a anului trecut si un record pentru piata spatiilor de birouri. GTC Romania, compania pe care o conduce Shimon Galon, este o divizie a companiei de dezvoltare imobiliara GTC, listata la bursa din Polonia, care este la randul sau una dintre subsidiarele cu afaceri imobiliare ale grupului israelian Kardan.

Galon a construit Europe House si America House - doua imobile de birouri din Piata Victoriei - si este implicata in cateva proiecte rezidentiale si mai multe centre comerciale. In urma cu aproape patru ani, GTC a vandut cladirea Europe House cu 30 de milioane de euro, dar America House, care are o suprafata dubla, a beneficiat de un pret de patru ori mai mare. Cum amplasarea este similara, in Piata Victoriei, diferenta de pret a fost urmare a interesului sporit al investitorilor. “Mai bine spuneti ca s-a facut criza dupa ce am vandut noi”, glumeste Shimon Galon.

Tranzactiilor de mai sus li se pot alatura alte reusite, asa cum au fost preluarea companiei de consultanta imobiliara Eurisko de catre grupul american CB Richard Ellis, pentru 35 de milioane de dolari (circa 24 de milioane de euro), sau intrarea bancii de investitii Morgan Stanley in actionariatul companiei de dezvoltare imobiliara Adama, in urma unei majorari de capital de 100 de milioane de euro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
criza financiara,
lichiditati,
economie,
banci
/cover-story/marii-castigatori-ai-crizei-financiare-2507127
2507127
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.