Cum isi fac studentii bani de vacanta

Postat la 21 iulie 2011 123 afişări

In fiecare an, la inceputul verii, atunci cand studentii se pregatesc de vacanta, companiile incep sa scoata pe piata locuri de munca temporare. Este ocazia perfecta pentru tineri sa stranga bani si sa capete experienta, dar si pentru companii sa formeze o generatie noua de specialisti.

Pentru cei care vor sa se angajeze, orice moment cand piata muncii iese din chingi este o oportunitate pe care nu-si permit sub nicio forma sa o rateze. Este cazul studentilor, care vara vor sa-si ocupe timpul si sa castige bani si experienta, dar si al somerilor care spera ca un loc de munca sezonier s-ar putea transforma, cu putin noroc, intr-unul pe o perioada nedeterminata. Sezonul joburilor de vara se deschide de obicei in luna mai si dureaza pana in octombrie, astfel incat, in cele mai multe cazuri, vorbim despre contracte care se intind si pe sase luni de zile. Nu este vorba despre pozitii cheie

intr-o companie, ci mai degraba despre functii de suport din diverse departamente. "Mai exact, sunt doua categorii de joburi care se deschid vara. Sunt cele pentru agentii economici de pe litoral, respectiv restaurante, baruri, hoteluri, dar si companii din FMCG care au nevoie de reprezentanti de vanzari in zonele turistice. Apoi mai sunt cele care apar in Bucuresti in call-centere, in departamentele de introducere de date si zona de back-office, in general", spune Iuliana Badea, directorul executiv al companiei de recrutare Lugera & Makler. Nu toate companiile fac angajari sezoniere, iar cele care fac nu au disponibile mai mult de cateva zeci de posturi.

Daca in cazul celor care se angajeaza in zonele turistice, unde caracterul sezonier al locului de munca respectiv este evident, contractele se termina cel mai tarziu in luna octombrie, pentru cei care raman sa lucreze in Bucuresti sunt sanse destul de mari ca la sfarsitul verii sa primeasca o oferta de angajare pe perioada nedeterminata. De obicei, oferta vine si cu un salariu cu 10-15% mai mare, ceea ce in valoare absoluta nu inseamna foarte mult, avand in vedere ca vorbim despre salarii de circa 1.000 de lei pe luna. Recrutorii spun ca, in genere, patru din zece angajati sezonieri ajung sa-si prelungeasca sederea in companie. "Noi stim asta inca de la inceput si in fiecare an, cand deschidem cateva zeci de joburi pentru perioada verii, avem in vedere ca o parte cat mai mare din candidati va ramane definitiv in companie", spune Judith Kis, directorul de resurse umane al Ambient, unul dintre cei mai mari retaileri de bricolaj din Romania. Cea mai mare parte a celor care vin sa se angajeze vara la Ambient obtin un loc de munca in magazine, ca agenti comerciali sau asistenti de vanzari. Pentru ca Sibiul, acolo unde se afla sediul central al companiei, este un centru universitar important, candidatii vin in special din randul studentilor aflati in vacanta de vara. Kis spune insa ca primeste aplicatii si din partea somerilor care profita de orice ocazie pentru a se angaja.

Acelasi profil il intalnim si in restul tarii. "Iin special studentii cauta un loc de munca sezonier sau absolventii de facultate care in timpul anului nu au reusit sa gaseasca altceva", spune Iuliana Badea. Tocmai de aceea, se multumesc cu salarii care pleaca de la 800 de lei pe luna si nu depasesc, in cele mai bune situatii, 1.000 de lei plus tichete de masa. Chiar daca par mici, astfel de salarii sunt normale, avand in vedere faptul ca multi dintre cei care vor sa se angajeze sunt la primul loc de munca.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/cum-isi-fac-studentii-bani-de-vacanta-8503631
8503631
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.