Prognoza meteo de la Copenhaga

Postat la 15 decembrie 2009 15 afişări

Dat fiind consensul stiintific ca o serie de activitati - arderea de combustibili fosili, defrisarea padurilor si asa mai departe - contribuie la o planeta mai calda si mai putin ospitaliera, apare intrebarea de ce e atat de greu de convenit un plan care sa reglementeze respectivele activitati. Raspunsul tine de multiplele interese divergente in dezbaterea cu privire la schimbarile climatice.

La Copenhaga, unde reprezentantii a 129 de state s-au adunat pentru o conferinta a Natiunilor Unite asupra acestei probleme, ar fi urmat sa se ajunga la un tratat international privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si sprijinirea statelor celor mai amenintate de cresterea nivelului si a temperaturii oceanului planetar. Dar divergentele dintre state sunt atat de mari, incat liderii lumii s-au inteles luna trecuta sa amane rezolvarea celor mai controversate probleme pentru 2010.

Iata care sunt principalii termeni ai divergentelor:

State bogate versus state sarace

Cine ar trebui sa de bani, cui si cat de multi?

State sarace, ca Bolivia, Ciad sau Mauritania, sustin ca sunt mai vulnerabile la schimbarile temperaturii globale, dar ca au resurse putine sau nu au deloc ca sa se adapteze la schimbarile datorate cresterii sezonului ploios sau, in cel mai rau caz, sa mute parti mari din populatie.

Ele cer ca statele bogate sa se angajeze la reduceri mai consistente de emisii decat pana acum si sa le ofere banii si tehnologia cu care sa se pregateasca pentru ce-i mai rau si sa-si dezvolte o infrastructura proprie de energie verde.Statele bogate, in schimb, sunt ocupate sa-si dea seama cum se calculeaza costurile intregii operatiuni (de ordinul miilor de miliarde de dolari) si cum sa se imparta factura.

Economii dezvoltate versus economii in curs de dezvoltare

Mai precis, economii post-industriale ca SUA si UE, care au prosperat prin consumul de combustibili fosili, se infrunta cu economiile in curs de industrializare - China, Brazilia si India, care resping presiunile de a elimina emisiile de noxe din sistemele energetice pe care le dezvolta acum.

Impasul in relatia dintre China si SUA subliniaza cel mai bine problema. Rivalii in comertul global sunt reticenti in a se angaja sa accepte anumite limite de emisii, atata timp cat fiecare nu-si da seama ce are de gand celalalt. Cele doua state sunt responsabile impreuna de 40% din emisiile de gaze cu efect de sera la nivel global. Dar fiecare stat il studiaza cu atentie pe celalalt.

Saptamanile trecute a inceput licitatia, cu Brazilia, apoi cu SUA, urmate de China si in cele din urma India, fiecare oferind tinte specifice de reducere a emisiilor. Dar fiecare a folosit indicatori diferiti la care a raportat tintele anuntate, astfel ca e dificil sa-ti dai seama daca fiecare vrea acelasi lucru.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Copenhaga,
ONU,
schimbari climatice,
mediu
/special/prognoza-meteo-de-la-copenhaga-5173125
5173125
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.