Japonia: Lectii pentru functionarii publici

Postat la 17 mai 2010 37 afişări

Confruntata cu un deficit de doua ori mai mare decat PIB, Japonia incearca o solutie originala pentru a limita sifonarea fondurilor guvernamentale: justificarea in public a cheltuirii banilor de catre cei in cauza. Primele rezultate sunt incurajatoare, iar experimentul va continua.

In incercarea de a recastiga controlul asupra datoriei publice, Japonia a luat o decizie surprinzatoare: birocratii sunt obligati sa isi apere bugetele in audieri publice si sa renunte la cheltuielile inutile. Audierile, transmise live pe internet, sunt parte a incercarilor guvernului instalat in urma cu opt luni si condus de premierul Yukio Hatoyama de a reduce datoria tarii, ajunsa deja la dublul unui PIB al Japoniei de 5.000 de miliarde de dolari, dupa ani de cheltuieli nesabuite. Criza datoriei Greciei, care a panicat investitorii si a fortat Europa sa inchege cu FMI un pachet de salvare financiara de 750 de miliarde de dolari, a alimentat temeri similare la Tokio ca, daca nu sunt ingradite cheltuielile, Japonia s-ar putea afla in epicentrul urmatoarei crize financiare globale.

Hatoyama si Partidul Democrat aflat la guvernare incearca si ei sa preia controlul economiei japoneze de la puternica birocratie a tarii.

"Vrem ca platitorii de taxe sa vada exact cum sunt cheltuiti banii din impozitele lor", spune Yukio Edano, ministrul responsabil cu reforma administrativa. "Apoi vom face schimbari majore." Tinta celor mai recente audieri, incepute la 23 aprilie, este reteaua cvasi-guvernamentala de agentii si corporatii publice care consuma circa 36 de miliarde de dolari anual, dar lucreaza la adapost de privirile publicului. Criticii au afirmat de multa vreme ca aceste organizatii, dintre care multe ofera functii executive oficialilor retrasi din administratie, sunt un exemplu perfect de cheltuire fara rost a banului public, dintre cele ce au adus datoria publica a Japoniei la cote periculoase.

Marturiile zilnice ale birocratilor cu capete plecate, carora presa locala le ofera spatii generoase, le-au oferit japonezilor prima ocazie de a vedea in detaliu cum le cheltuieste statul banii. Pana acum, oamenii erau doar martori neincrezatori ai absurditatii unor cheltuieli facute de guvern.

Spre exemplu, la o audiere publica din 27 aprilie s-a aflat ca Organizatia Nationala pentru Agricultura si Cercetare Alimentara, organism finantat de guvern, a cheltuit anul trecut 130 de milioane de yeni (1,4 milioane de dolari) pe un cinematograf 3D folosit pentru a proiecta imagini din viata rurala.

Cinematograful, care difuzeaza si inregistrari cu bazaituri de insecte sau clipocitul lacurilor, este inchis pentru public si este folosit pentru a studia cum reactioneaza creierul uman la diferite tipuri de peisaje, a explicat Takami Komae, seful departamentului tehnic al organizatiei sus-amintite. Datele colectate vor fi folosite pentru a ajuta zonele rurale sa gaseasca modalitati de a atrage mai multi turisti, a declarat el la audiere.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
Japonia,
functionari,
fonduri,
buget
/special/japonia-lectii-pentru-functionarii-publici-6126416
6126416
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.