Codul vrajbei noastre

Autor: Ana Raduta Postat la 01 februarie 2011 12 afişări

Oamenii de afaceri, in special investitorii straini, si Ministerul Muncii o numesc “flexibilizare”. indicatele nu se tem sa foloseasca termeni duri, precum “sclavie”. Dincolo de amploarea scandalului creat pe marginea noului Cod al muncii, un lucru este clar: odata ce va fi adoptat, vom asista la sfarsitul pietei muncii asa cum o stim.

Din decembrie si pana acum, adica de cand au fost lansate in dezbatere publica propunerile pentru noul Cod al muncii, disputele eterne dintre patronate, oameni de afaceri si ministerul de resort au escaladat pana intr-un punct in care divergentele de opinii si interese au ajuns sa para ireconciliabile.

Sindicalistii poarta, ca intotdeauna, mesajul angajatilor si spun ca propuneri precum extinderea programului de munca, de la o medie de 40 de ore pe saptamana pana la 48 de ore pe saptamana (pentru un interval de nu mai mult de trei luni consecutiv), relaxarea procedurilor in ceea ce priveste concedierile sau extinderea perioadei de proba nu vor face decat sa anihileze orice elan din partea salariatilor. Ba mai mult, angajatorii vor incepe un lung sir de abuzuri, cu atat mai mult acum cand au nevoie de oameni care sa munceasca pe branci ore cat mai multe, pe bani cat mai putini si fara obiectii. Frustrarea la locul de munca sau mutarea frecventa de la o companie la alta sunt acuzate ca ar deveni, de asemenea, fenomene larg raspandite odata ce companiile vor prefera sa angajeze oameni cu precadere pentru perioade de timp determinate.

Majoritatea oamenilor de afaceri, inclusiv investitorii straini, spun ca, dimpotriva, legislatia actuala a protejat excesiv angajatii, iar asta a daunat afacerilor, ceea ce, in ultima instanta, s-a rasfrant tot asupra celor ce munceau in companie, dar si asupra perspectivei somerilor de a-si gasi de lucru. In plus, sustin ei, a venit vremea pentru o piata cu adevarat competitiva, unde productivitatea sa fie stimulata cu adevarat. De altfel, o buna parte dintre propunerile de schimbare au venit chiar din partea Consiliului Investitorilor Straini si a Camerei de Comert Romano-Americane. Reprezentantii acestora nu si-au propus doar sa regleze dezechilibrele din relatia angajat-angajator, ci si sa majoreze investitiile in crearea de noi locuri de munca, odata ce legislatia va deveni mai prietenoasa cu angajatorii.

"Va pot confirma din experienta personala ca marile companii ezita sa ruleze afaceri in Romania pentru ca legislatia muncii este extrem de rigida si asta le poate crea o serie de pierderi importante, cauzate, spre exemplu, de incapacitatea de gestionare a angajatilor neperformanti", sustine Roxana Tesiu, directorul de resurse umane al Wipro, companie cu 850 de angajati, care activeaza pe piata serviciilor externalizate. Pana acum, adauga ea, singurul nostru avantaj competitiv a fost costul fortei de munca, sensibil mai mic decat in alte tari. Pentru ca puteau face economie la acest capitol, erau companii din afara care externalizau in Romania sau investitori care alegeau sa-si mute afacerile aici. Piedicile intalnite ulterior atunci cand trebuia sa gestioneze contractele de munca ii nemultumeau insa.

Dincolo de modificarile propriu-zise, sindicatele si o parte dintre patronate (initial Alianta Confederatiilor Patronale, ulterior doar UGIR-1903) contesta si implicarea Consiliului Investitorilor Straini si a Camerei de Comert Romano-Americane, pe motiv ca aceste doua entitati nu sunt parteneri sociali, deci nu ar trebui sa fie consultate. Din acest punct de vedere, ramane o dovada de diplomatie aproape incredibila faptul ca sindicatul de la Dacia a scos saptamana trecuta in strada 10.000 de oameni care sa protesteze contra noului proiect de Cod al muncii, dar in acelasi timp fara a avea niciun repros la adresa patronatului francez de la Renault, desi actualul sef al Dacia, Jérôme Olive, este membru in consiliul de conducere al Consiliului Investitorilor Straini, care si-a exprimat nu o data deschis punctul de vedere asupra "flexibilizarii" pietei muncii.

In sprijinul lor, contestatarii noului Cod au invocat concluziile intalnirii de saptamana trecuta cu reprezentantii FMI si ai Organizatiei Internationale a Muncii, care au declarat ca nu sustin ca o reglementare atat de importanta pentru viitorul relatiilor de munca sa fie adoptata in pofida dorintei partenerilor sociali si cu riscul de a creste in continuare tensiunile din societate. Ministrul de resort, Ioan Botis, a promis oricum ca ministerul va prelua cateva dintre propunerile sindicatelor la modificarea legislatiei, printre care stagiatura introdusa la debutul in cariera sau reabilitarea dupa sase luni a angajatului cu sanctiuni disciplinare. Pe de alta parte insa, ministrul a insistat ca nu va renunta la propunerile legate de prelungirea perioadei de proba, a preavizului sau a duratei contractelor pe termen determinat. De asemenea, va fi mentinuta si propunerea privind aplicarea contractelor colective de munca la un intreg sector doar daca este semnat de cel putin jumatate dintre cei acoperiti de acest contract.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sindicate,
ministrul muncii
/special/codul-vrajbei-noastre-7929242
7929242
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.