Atentie, romani! Polonezii vor sa treaca mai repede la euro.

Postat la 12 mai 2009 48 afişări

De cand problemele financiare au inceput sa asalteze Europa Centrala, toamna trecuta, Polonia a incetat sa mai priveasca moneda unica europeana ca pe o optiune posibila din viitor, tinzand s-o considere o conditie pentru a rezista crizei.

 

Liderii comunitatii de afaceri din orasul polonez Szczecin de la granita cu Germania nu mai au rabdare sa astepte pana ce Varsovia va adopta euro. La douazeci de ani de la caderea comunismului, economia regiunii a fost reconstruita, cu o imagine occidentala, de catre antreprenori care au avut de trecut prin multe, de la aducerea primelor containere de marfa pe sub nasul granicerilor de coasta pana la nascocirea unor produse pe care vecinii lor europeni ar fi avut nevoie sa le cumpere.

 

Dar experienta lor nu i-a pregatit pentru furtuna mondiala care a trimis moneda poloneza, zlotul, intr-un vartej fara precedent de anul trecut incoace. Concluzia amara a fost ca numai reusitele la care ei au trudit din greu nu au fost de ajuns.

 

“In perioade de crestere economica sustinuta, oamenii se gandesc mai putin la euro decat o fac acum”, spune Dariusz Wiacaszek, presedintele Camerei de Comert Nordice, cu sediul la Szczecin. “Niciun om de afaceri nu ar fi acum in stare sa sustina cu argumente rationale ca nu-si doreste adoptarea euro.”

 

Unii critici se ingrijoreaza ca adoptarea euro ar dauna si mai tare economiei, limitand optiunile fiscale ale Poloniei si impiedicand-o sa-si deprecieze moneda atunci cand are interesul s-o faca pentru a ajuta industria. Economia Poloniei este asteptata sa inregistreze crestere zero in acest an, cu mult sub rata de 5,3% din 2008.

 

Spania, Grecia si Italia s-au confruntat cu dileme similare inainte de a adopta euro. Fiecare dintre ele si-a depreciat moneda nationala cand a pierdut cota de piata in fata vecinilor cu industrii mai puternice, cum era Germania. Acum, cand toate sunt incorsetate in euro, sunt nevoite sa recurga la mult mai dureroasele ajustari de locuri de munca si de salarii ca sa recastige competitivitate.

 

Dar aderarea la zona euro va anihila si instabilitatea zlotului, despre care liderii comunitatii de afaceri locale spun ca le face imposibila planificarea pe termen lung - o etapa traversata si de Spania, Grecia si Italia. “Eu abia astept sa intru in zona euro”, spune Janusz Korzeniewicz, proprietarul companiei Jako, care se ocupa de prelucrarea blocurilor de granit. Donald Tusk, premierul polonez, a raspuns acestor solicitari facand acum primii pasi seriosi pentru inlocuirea zlotului cu euro de cand Polonia s-a alaturat Uniunii Europene, in 2004.

 

Precedentul guvern nationalist infocat, aflat in functie pana anul trecut, a tinut in suspensie problema cativa ani, dar criza financiara a adus-o din nou in atentie prin intermediul guvernului de centru-dreapta condus de Tusk. Guvernul vrea ca de la sfarsitul acestui an sa deprecieze controlat zlotul fata de euro, ca masura premergatoare adoptarii monedei europene pana in 2012, cand Varsovia spera sa indeplineasca toate criteriile de inflatie si politici fiscale pentru a adopta euro.

 

Ludwik Kotecki, ministrul adjunct de finante, a spus intr-un interviu ca strategia de evidentiere a unui plan credibil de adoptare a euro a ajutat la calmarea fluctuatiilor violente ale monedei nationale. Recenta decizie de a solicita de la Fondul Monetar International o linie de credit in valoare de 20,5 miliarde de dolari (15,5 miliarde de euro) a mai dat si ea o gura de oxigen monedei poloneze. Jako, compania lui Korzeniewicz, exporta mare parte din ce produce de la o mica fabrica aflata in afara Szczecinului, un mare port care a devenit un pod intre Europa de Est si cea de Vest dupa ce Cortina de Fier a cazut. 

 

Blocuri enorme din granit sunt taiate in bucati de o sarma acoperita cu praf de diamant, iar bucatile sunt apoi prelucrate in placi mai mici sau finisate pentru uz decorativ. Korzeniewicz, un munte de om, se tot plimba intre fierestraul circular si biroul lui din granit slefuit, starnind noroi si bucati de piatra la fiecare pas.

 

De vreme ce o moneda mai slaba ajuta exportatorii sa-si vanda produsele la preturi mai mici in strainatate, Korzeniewicz ar trebui sa se bucure de caderea zlotului. Dar materia lui bruta este si ea de import, asa ca un zlot slabit ii reaminteste ca daca ar fi avut un curs de schimb stabil, ar fi putut face niste estimari de costuri mai viabile.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/atentie-romani-polonezii-vor-sa-treaca-mai-repede-la-euro-4352007
4352007
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.