Un festin al cuvintelor

Postat la 18 martie 2008 9 afişări

In urma cu zece ani murea istoricul literar Piero Camporesi (1). Un editorial nu este suficient pentru a pomeni toate titlurile operelor acestuia, una mai fascinanta decat cealalta; intrati pe internet pentru a le gasi.

Pe parcursul a circa 15 volume, Camporesi a studiat obiceiurile si comportamentele asociate trupului, mancarea, sangele, materiile fecale, sexul, la fel ca un istoric al existentei materiale. Dar singurele documente cu care a lucrat intotdeauna au fost texte de literatura. El a descoperit sau reevaluat texte pe care istoria literaturii de cele mai multe ori le-a ignorat, intrucat se ocupau de lucruri „vulgare“, precum bucataria, medicina sau agricultura.

...

Note:

1. Piero Camporesi, istoric literar, profesor la Universitatea din Bologna, autor al unor lucrari ca „Teama de iad - imagini ale blestemului si ale mantuirii in Europa modernitatii timpurii“ si „Fluidul vietii - semnificatia simbolica si magica a sangelui“

Umberto Eco este autorul romanelor „Baudolino“, „Numele trandafirului“ si „Pendulul lui Foucault“.


Traducerea si adaptarea de Cecilia Stroe

Cititi restul articolului in editia tiparita a revistei Business Magazin

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
ultimul cuvant
/opinii/un-festin-al-cuvintelor-2464715
2464715
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.