Stick-ul USB, stramosul cartii

Postat la 24 februarie 2009 54 afişări

Este posibil ca peste cateva secole, unicul mod de a mai afla ceva despre trecut, cand toate suporturile electronice vor fi demagnetizate, sa fie tot in paginile unui frumos incunabul.

Duminica trecuta, in ultima zi a Scolii pentru Librari de la Venetia, denumita dupa Umberto si Elisabetta Mauri(1), printre altele, s-a vorbit si despre instabilitatea suporturilor informatiei. A fost vorba despre suporturi ale informatiei scrise precum piatra funerara egipteana, bucata de argila, papirusul, pergamentul si desigur cartea tiparita. Cel din urma a dovedit pana acum ca a rezistat cu bine vreme de 500 de ani, dar doar in ceea ce priveste cartile tiparite pe hartie fabricata din zdrente. De la mijlocul secolului al XIX-lea s-a trecut la cartea din celuloza si se pare ca durata maxima de viata a acesteia ar fi de 70 de ani (si intr-adevar, ajunge sa pui mana pe ziare sau pe carti din perioada de dupa razboi pentru a vedea ca multe dintre ele se fac farame cand le rasfoiesti).

 

Tocmai de aceea, de multa vreme se organizeaza conferinte si se studiaza diverse modalitati de salvare a tuturor cartilor de care ne gem bibliotecile, iar una dintre cele mai apreciate (dar aproape imposibil de realizat pentru toate cartile existente) este scanarea tuturor paginilor si trecerea lor pe suport electronic.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
ultimul cuvant,
Umberto Eco
/opinii/stick-ul-usb-stramosul-cartii-3995612
3995612
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.