România, land of choice

Autor: Ioana Matei Postat la 10 iulie 2023 268 afişări

România, land of choice

Recunosc că mă număr printre cei care au tendinţa să observe mai des lucrurile mai puţin plăcute la ţara noastră – poate este şi defect profesional, având în vedere că deseori scriem despre birocraţie, servicii proaste, lipsa infrastructurii dezvoltate şi în consecinţă a investiţiilor pe care le-ar putea atrage aceasta etc. etc. De aceea opinia unui străin care trăieşte şi vorbeşte despre ţara noastră este deseori ca un duş rece, care-mi aminteşte totuşi că lucrurile nu stau chiar atât de rău pe cât le percepem noi. De data aceasta mi s-a întâmplat asta citind materialul de la rubrica Expat în România scris de Vlad Nedelcu, un elev de doar 17 ani care a fost la noi în practică alături de colega sa, Mara Stănciulescu şi cărora le mulţumim pentru implicarea şi profesionalismul de care au dat dovadă deja, în cele două săptămâni petrecute alături de noi.  El i-a luat un interviu profesoarei sale britanice Jane Baker, de la International British School of Bucharest (IBSB).  Jane are o perspectivă cât se poate de realistă asupra României, despre care spune că a evoluat mult: „Uneori, le spun celor care mă vizitează aici şi care sunt critici cu un aspect sau altul că această ţară are o economie de piaţă de numai 30 de ani. Ar fi nerealist să ai aceleaşi aşteptări ca în cazul Elveţiei, de exemplu”.

Cu asta în minte, subliniez încă o dată câteva dintre aspectele pozitive evidenţiate şi de ea în interviul pe care îl veţi regăsi în paginile acestei reviste, la care mai adaug şi eu unele idei, pentru care poate ar trebui să fim recunoscători, uneori, că trăim în România (iar pe cele negative le păstrez de această dată pentru un material următor):

1. În ciuda infrastructurii mai vechi, România are un sistem de transport foarte convenabil prin comparaţie cu cel din Regatul Unit, de pildă. „Pentru mine, sistemul de cale ferată din România este uimitor: nu mi s-a întâmplat să circul cu întârziere, iar costul este foarte bun. Dacă m-aş întoarce în UK, o călătorie m-ar costa în jur de 100 lire (n.r. 578 lei). Mulţi oameni văd doar neajunsurile, nu şi marele avantaj de a circula ieftin prin ţară”, subliniază Jane.

2. De asemenea, şi sistemul de transport public i se pare extraordinar prin comparaţie. Companiile de transport din Regatul Unit sunt private, ceea ce face ca serviciile să fie foarte scumpe, iar rutele să urmeze trasee centrale. În Bucureşti, ai posibilitatea să urci în autobuz şi să călătoreşti ieftin către orice zonă a oraşului.

3. Un salariu decent, aşa cum este cel al unui profesor din sistemul privat, poate să îţi asigure un stil de viaţă confortabil, având în vedere costul vieţii de aici. Potrivit datelor de pe Investopedia citate de ZF, un bucureştean care câştigă lunar 2.450 de euro (puţin peste 12.000 de lei) ar trebui să câştige 4.100 de euro la Viena, 4.650 de euro la Londra şi 5.100 de euro la Paris pentru a-şi permite acelaşi nivel de trai. O cafea în Bucureşti este mult mai ieftină decât în München - în Iaşi, Cluj este şi mai ieftină.  Lucrurile stau, evident, mai bine pentru executivii expaţi, care, dincolo de faptul că deseori au cheltuielile cu locuinţa acoperite de companie, au o remuneraţie ce le permite un stil de viaţă chiar luxos: cele mai bune şcoli pentru copii, destule locuri scumpe în care să îşi petreacă timpul liber.

4. Vremea – avem încă anotimpuri – deşi, uneori, în Capitală nu pare. Avem munte, mare, zăpadă, zile frumoase şi puţine ploi abundente– ceea ce nu se poate spune despre un britanic, de pildă.

5. Cei mai mulţi dintre noi îşi permit (sau au deja) o locuinţă – nu mai este de mult un secret faptul că românii sunt cei mai mari proprietari ai Europei, cu peste 95% din imobile aflate în proprietate. Preţul mediu al unui apartament în Bucureşti este în continuare semnificativ mai mic decât cel din capitalele vestice, iar preţul chiriei, încă similar cu cel al ratei la un credit.

6. În pieţe dezvoltate, precum Germania, a devenit o problemă şi să fii „prea bogat”, având în vedere că este dificil să îţi investeşti banii inteligent, soluţia bancară nefiind ideală. În România există încă dobânzi avantajoase pentru cei care aleg să îşi depoziteze banii la bănci.

7. Locurile de socializare, de ieşit în oraş, sunt destul de eclectice: există câte o opţiune pe bugetul, gusturile şi fusurile orare ale celor mai mulţi dintre noi (în Centrul Vechi se pare că există o „viaţă de noapte” chiar şi duminică seara), Calea Victoriei este împânzită de tot mai multe localuri, iar restaurantele din nordul Capitalei sunt din ce în ce mai sofisticate.

8. Cei mai mulţi dintre români sunt încă motivaţi să performeze – după cum observa Johan Gabriels, CEO-ul finte­ch-ului iBanFirst, e mai uşor să găseşti oameni motivaţi în România, decât în Europa de Vest: „În vest suntem răsfăţaţi - nu mai suntem obişnuiţi să suferim. Totul este acolo, la îndemână, au un job uşor”.  

Lista este deschisă şi vă invit şi pe voi să o completaţi, luând-o ca pe un exerciţiu optimist de vară.

Ioana Matei, editor Business Magazin

ioana.matei@businessmagazin.ro

ioana_luciana_matei

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Opinie,
ioana matei,
manageri,
gala,
business magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.