Modelul canadian

Postat la 04 noiembrie 2008 10 afişări

Se spune despre fostul congresman republican Everett Dirksen ca a spus, la un moment dat, “...un miliard aici, un miliard dincolo si in scurt timp vei incepe sa vorbesti de bani adevarati”.

Si lumea a inceput sa vorbeasca, de o bucata de vreme, de bani adevarati, nu-i asa? Trilioanele au intrat in cotidian, miliardele nu mai au valoare daca nu sunt cu sutele, iar bietele milioane, de orice ar fi ele - dolari sau euro, nu mai trezesc niciun fel de interes. In toata nebunia asta, cu scaderi de ratinguri, cu injectii de capital, cu modificari de dobanzi cheie, cu ajutoare de la FMI, natii in default si un sistem financiar mondial in degringolada, mi s-a parut ciudat ca niste nume pareau a fi uitate, sau, ma rog, mult prea putin pomenite.

De exemplu, Canada. Mai sunt si alte state, dar daca le-as pomeni, ar incepe imediat doctii in teoriile conspiratiilor sa ma lamureasca, lucru pe care as vrea sa-l evit.

 

Canada, asadar: una din cele mai puternice sapte economii ale lumii, care nu a fost prezenta deloc sau aproape deloc in stirile alarmiste legate de criza, cu toate ca are legaturi cat de poate de stranse cu Statele Unite si Europa, depinde de evolutia preturilor petrolului sau a produselor agricole, nu este “primitiva” din punct de vedere financiar, iar multe companii importante isi au sediul sau filiale in Toronto, Ottawa sau Montreal. Nu vi se pare la fel de ciudat pe cat mi s-a parut mie?

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
editorial,
Dorin Oancea
/opinii/modelul-canadian-3431075
3431075
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.