Misiunea lui Bernanke

Postat la 15 decembrie 2009 12 afişări

Ben Bernanke, presedintele Fed, a avertizat ca “economia are in fata niste obstacole formidabile”. Cel mai bun lucru la care ne putem astepta, spune el, este “o crestere economica modesta anul viitor - suficienta pentru a cobori rata somajului, dar intr-un ritm mai lent decat ne-am fi dorit”.

De fapt, Bernanke s-ar putea sa fie prea optimist: sunt mari sanse ca somajul sa creasca, nu sa scada anul viitor. Dar chiar daca scade cu o catime, trebuie sa ne intrebam: de ce nu incearca Rezerva Federala sa-l coboare mai repede?

Putina istorie: nu cred ca sunt multi cei care au o idee despre cat de multe locuri de munca trebuie sa fie create ca sa iesim din fundatura unde ne aflam. Nu trebuie doar sa ne uitam la cele 8 milioane de locuri de munca pierdute de America de la inceputul recesiunii; tara are nevoie de noi locuri de munca - circa 100.000 in fiecare luna - ca sa tina pasul cu cresterea populatiei. Si asta inseamna ca avem nevoie de tot mai multe locuri de munca in fiecare luna daca vrem ca America sa revina la o situatie apropiata de un somaj zero.

Cat de multe? Calculul meu estimativ spune ca avem nevoie sa cream 18 milioane de noi locuri de munca in urmatorii cinci ani, adica 300.000 in fiecare luna. Aceasta pune intr-o alta perspectiva raportul cu privire la somaj - dat publicitatii la inceputul lunii - care arata pierderea a "doar" 11.000 de locuri de munca in noiembrie. De fapt e un raport ingrozitor, care a fost tratat drept o veste buna de presa financiara numai pentru ca de atata vreme eram in cadere libera.

Asa ca daca vrem vesti cu adevarat bune, cineva trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru crearea de noi locuri de munca. Iar la acest moment acel cineva aproape sigur trebuie sa fie Fed-ul.

Nu vreau sa absolv de orice responsabilitate administratia Obama. Evident, administratia a propus un pachet de stimulare care a fost de la inceput prea mic si care a fost si mai schimonosit de "centristii" din Senat. Iar masurile pe care presedintele Barack Obama le-a propus saptamanile trecute, desi vor crea un numar semnificativ de noi locuri de munca, sunt mult prea putin fata de ce are nevoie economia.

Dar in vreme ce analiza spune ca ne-ar trebui un al doilea pachet de stimulare economica, realitatea politica este ca presedintele - pus in fata unui obstructionism total din partea republicanilor si sprijinit doar pe deasupra de propriul sau partid - probabil nu va obtine in Congres suficiente voturi decat pentru a aborda marginal problema somajului.

Rezerva Federala, pe de alta parte, poate face mai mult decat atat.

Bernanke a primit multe laude, pe drept cuvant, pentru folosirea de metode neortodoxe ca sa limiteze dezastrul dupa ce Lehman Brothers s-a prabusit. Dar atat actiunile bancii centrale, cuantificate prin expansiunea creditarii, cat si cuvintele lui Bernanke sugereaza ca promptitudinea cu care s-a actionat la sfarsitul lui 2008 si inceputul lui 2009 a fost inlocuita cu un curios mix de fatalism si de complacere - un sentiment ca Rezerva Federala si-a terminat treaba, acum ca sistemul financiar a pasit dincoace de prapastie, desi propriile lor estimari sugereaza ca somajul va ramane impovarator de ridicat pentru urmatorii cel putin trei ani.

Cel mai clar si convingator caz pe care l-am vazut pentru necesitatea unei noi actiuni din partea Fed vine din partea lui Joseph Gagnon, fost membru al acestei organizatii si care acum lucreaza la Institutul Peterson pentru Economie Internationala. Bazandu-si analiza pe lucrarile nimeni altuia decat ale lui insusi Ben Bernanke - in precedenta sa incarnare ca cercetator economic - Gagnon cere Rezervei Federale sa extinda creditarea cumparand active de inca doua mii de miliarde de dolari. Un asemenea program ar avea un impact major in promovarea unei cresteri rapide, si ar avea putine efecte adverse.

De ce nu face Fed treaba asta? O parte a raspunsului poate fi politica: opozantii ideologici ai activismului guvernamental tind sa fie la fel de critici cu extinderea creditarii de catre Rezerva Federala pe cat sunt si cu planul de stimulare promovat de administratia Obama. Si din cauza asta probabil ca Rezerva a devenit mai rezervata in a-si folosi atuurile la turatie maxima. ntre timp, un numar semnificativ de oficiali ai Fed, in special de la banci regionale, sunt obsedati de teama unei inflatii similare cu cea din 1970, pe care ei o vad chiar dupa colt, desi in datele actuale nu se vede nici urma de asa ceva.

Dar mai este, cred eu, si o problema de prioritati. Fed a intrat in actiune cand s-a confruntat cu perspectiva unor banci demolate; nu mai pare la fel de ingrijorata ca niste vieti ar putea fi acum demolate.Si despre asta vorbim aici. Tipul de somaj ridicat estimat de Rezerva Federala in propriile ei rapoarte este o reteta sigura pentru o imensa suferinta umana - milioane de familii care-si pierd economiile si locurile de munca, milioane de tineri americani care nu-si mai pot incepe cum trebuie vietile de muncitor pentru ca nu au nicio slujba disponibila atunci cand termina scoala. Daca nu coboram repede somajul, o sa platim acest pret pe parcursul unei generatii intregi.

Asa ca e cazul ca Rezerva Federala sa nu se mai complaca in situatia actuala, sa stearga din minte fatalismul si sa inceapa sa intinda o mana de ajutor pentru crearea de locuri de munca.

Urmărește Business Magazin

/opinii/misiunea-lui-bernanke-5182066
5182066
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.