Marian Sultănoiu, Gândul: Discursul Regelui

Autor: Marian SULTĂNOIU Postat la 25 octombrie 2011 72 afişări

În ziua în care împlineşte 90 de ani, Regele Mihai urcă la tribuna Parlamentului României, pentru a se adresa, încă o dată, după 65 de ani, "românilor şi româncelor". E banal? E un hatâr făcut fostului suveran de opoziţie şi o parte a puterii pedeliste? E o strategie de imagine, menită să ne scoată la vopsea în faţa Europei, după atacul gratuit al preşedintelui şi camarilei sale la adresa lui Mihai I? Poate doar un joc politic împotriva actualei puteri în care opoziţia mută cu regele, după rocada multor social-democraţi, declarat cândva, antimonarhişti? A devenit fostul suveran un vector al confruntării electorale? Care este dimensiunea reală a unui asemenea gest? Iată doar câteva din întrebările care dovedesc neliniştea naţiei în ajunul unui discurs de rege, în carne şi oase.

Pentru că nelinişti şi emoţie există, fără îndoială. Dar nu alterate ori prefăcute, precum cele ale republicanilor "sadea", faţă cu reacţiunea, şi nici din cele exaltate ale monarhiştilor visători. E vorba de neliniştea, de emoţia omenească a unui suveran, care se reîntâlneşte, după mai bine de jumătate de veac, cu poporul său - din păcate nu plenar, ci doar prin reprezentanţii săi, cei mai mulţi, mediocrităţi cu ştaif, cu aere şi cu tupeu, care, din bun simţ, nici măcar n-ar trebui să ridice capul către alegători, implicit către Regele pe care unii dintre ei au refuzat să-l primească, în "Parlamentul lor".

Acestora li se va adresa Regele Mihai, în calitate de reprezentanţi ai poporului, fără ranchiună şi fără trufaşe manifestări ale orgoliului rănit, şi nu cred că va fi un discurs politic. Sunt convins că fostul suveran nu s-a lăsat atras în niciun fel în jocuri politicianiste, şi tocmai acest fapt va fi răspunsul dat atacurilor jignitoare la adresa sa - deplina imparţialitate şi echidistanţă, apanajul suveranilor care-şi respectă poporul şi care ştiu că nu pot fi alta decât factor de echilibru şi nu acela de haos şi instabilitate.

Cititi mai multe pe www.gandul.info

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Discurs,
Rege,
parlament
/opinii/marian-sultanoiu-gandul-discursul-regelui-8901349
8901349
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.