La doua capete

Postat la 05 mai 2009 5 afişări

Noua editie a popularei distributii Linux numite Ubuntu aduce doua componente care ne apropie cu inca un pas de un model de calcul in care reteaua devine computerul.

De curand a aparut o noua versiune a distributiei Linux numita Ubuntu. Nimic deosebit, asta se intampla la fiecare sase luni. Ceea ce este special de data aceasta este ca au aparut cateva noutati cu valoare mai degraba simbolica si care semnaleaza o directie. In primul rand ar fi vorba despre Ubuntu Netbook Remix, care este o varianta impachetata anume pentru o categorie de aparate care se pozitioneaza undeva intre computerele portabile clasice si noile telefoane inteligente. Caracteristica acestora este ca se bazeaza mai degraba pe retea decat pe capacitatile computationale proprii, motiv pentru care au fost botezate Netbook. Exemplele cele mai cunoscute sunt poate Asus Eee si Acer Aspire One, dar tot mai multi producatori importanti incep sa produca astfel de aparate. Ceea ce incearca Ubuntu Remix este sa stabileasca un fel de model soft pentru aceste computere care castiga tot mai multa popularitate.

 

M-am ferit pana acum de termenul “netbook” pentru ca sensurile in care era folosit erau contradictorii. Acum incepe sa se ridice ceata si sa vedem ca nu e vorba despre ceea ce se cheama uneori “sub-notebook” sau “ultra-portabile”, ci este vorba cu adevarat de o specie in sine. Daca in cazul acestora din urma accentul cadea pe miniaturizare si pe portabilitate, incercand insa pastrarea tuturor caracteristicilor laptopurilor clasice, abordarea netbook este mult mai radicala: complet wireless, fara componente in miscare (nici macar disc hard sau unitate DVD) si cu un consum extrem de redus. Cerintele pentru Ubuntu Remix sunt minimale: procesor Intel Atom, 512 MB RAM si o memorie flash de 4 GB. Teoretic, insuficient pentru orice aplicatie serioasa, dar combinatia furnizata de Remix aduce un browser (Mozilla Firefox), un client de e-mail si unul de mesagerie instant, plus player media, ebook reader si altele. Chiar si o editie de OpenOffice este disponibila, desi optiunea pentru aplicatii web precum Google Docs pare fireasca. Insa cea mai notabila noutate mi s-a parut un nou desktop, conceput anume pentru ecranele de mici dimensiuni. Daca ati incercat vreodata sa folositi un Asus Eee cu o interfata traditionala de PC ati simtit cu siguranta ca totul e mult prea mic. Cu Remix senzatia se schimba. 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
weboscop,
Mircea Sarbu

Citeşte pe Gandul.ro

/opinii/la-doua-capete-4296650
4296650
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.