Imigratia salveaza natia

Postat la 17 februarie 2009 7 afişări

Sa lasam un indian destept sa spuna care e cea mai ieftina si mai sigura metoda de a stimula economia: imigratia.

“E nevoie numai sa oferiti vize pentru doua milioane de indieni, chinezi si coreeni”, spune Shekhar Gupta, editor al ziarului The Indian Express. “Noi vom cumpara toate casele luate cu credite ipotecare imposibil de platit. Noi vom munci 18 ore pe zi ca sa le platim. Noi va vom imbunatati imediat balanta de plati - nicio banca indiana nu are astazi mai mult de 2% in credite neperformante, pentru ca a nu-ti plati ipoteca este considerat aici un lucru rusinos. Si noi vom infiinta noi companii, ca sa cream locuri de munca pentru noi si pentru mai multi americani”.

 

Desi putin ironic, Gupta si multi alti oameni de afaceri indieni din Bangalore cu care am stat de vorba saptamana trecuta incearca sa argumenteze ca uneori neamericanii se descurca mai bine: “Draga America, te rugam sa iti aduci aminte cum ai ajuns sa fii cea mai bogata tara din istorie. Nu prin protectionism sau prin banci detinute de stat sau prin teama de comert liber. Nu, formula a fost foarte simpla: sa construiesti aceasta economie cu adevarat flexibila, cu adevarat deschisa, sa tolerezi ideea de distrugere creatoare, astfel incat capitalul muribund sa fie rapid transferat catre idei si companii mai bune, sa aduci cei mai diversi, destepti si energici imigranti din toate colturile lumii si apoi sa amesteci, sa o iei de la inceput, din nou sa amesteci, din nou s-o iei de la inceput si asa mai departe”.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
ultimul cuvant,
Thomas Friedman
/opinii/imigratia-salveaza-natia-3941691
3941691
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.