Harry Meintassis, partener al companiei de consultanţă Meintassis partners: Cum pot muzica şi artele creative să ne inspire să devenim lideri mai buni

Postat la 21 februarie 2024 59 afişări

Harry Meintassis, partener al companiei de consultanţă Meintassis partners: Cum pot muzica şi artele creative să ne inspire să devenim lideri mai buni

Într-o lume în continuă schimbare, avem nevoie de noi paradigme zilnic. Modalităţi creative noi de a gândi la ce înseamnă să trăim şi să conducem. Liderii păşesc pe o sârmă subţire - trebuie să gestioneze prezentul şi să construiască viitorul. Liderii extraordinari amplifică emoţia, semnificaţia, libertatea şi mândria. Ei vin cu o scânteie energetică, cu idei creative, viziuni nebune pentru a inspira oamenii să încerce imposibilul. Sunt curajoşi şi sensibili, hotărâţi şi tandri, puternici şi vulnerabili. Sunt profund umani. Nu avem cursuri pentru acest „tip” în şcolile noastre de educaţie sau de afaceri. Modelele noastre de leadership sunt demodate, prea uscate şi tehnice. Trebuie să gândim diferit. Lumea artei oferă lecţii valoroase. Hai să vorbim despre muzică - care este foarte dragă şi personală pentru mine. Aşa văd eu lucrurile.

1. Trezeşte pasiunea

Muzica este cu adevărat uimitoare. Crearea ei începe de la o forţă interioară în muzician, care îl împinge către ceva nou şi magnific. O pasiune, un dor aprins de a-şi exprima visul şi individualitatea lumii. Este această voce internă care nu se opreşte niciodată... Asta este o „chemare”. Nu doar un loc de muncă. Aici învăţăm să avem un vis mare, original, care se conectează cu sufletul. Care se simte ca o misiune, nu ca o sarcină. Liderii pe care îi admirăm au vise „nerealiste” pe care vor să le ofere lumii. Ca şi muzica, leadershipul este o poveste de speranţă. O melodie a semnificaţiei. O iubire pentru ceea ce este posibil. O sămânţă a unui viitor mai luminos. Liderii ar trebui să asculte această voce interioară. Le va lumina viziunea şi va trezi posibilitatea pentru ceilalţi de a-şi găsi viziunea.

2. Creează Frumuseţe

Când înţelegem ce face muzica pentru oameni, îi respectăm pe cei care urmează calea de a o crea. Lumea este pur şi simplu mai frumoasă datorită existenţei lor. Îi respectăm şi îi admirăm pentru asta. Ei folosesc vocea şi sufletele lor pentru a-şi exprima cine sunt, la ce ţin cu adevărat... Ei ridică umanitatea fiecăruia. Pentru că îi pot atinge profund pe alţii. În timp ce elementele de bază ale muzicii sunt melodia, armonia şi ritmul, emoţia este ingredientul magic. Nu iubim pur şi simplu artiştii care au fost destul de curajoşi să stea în faţa publicului şi să-şi exprime sincer emoţiile lor? Ce cadru minunat pentru lideri... Benjamin Zander, dirijorul Orchestrei Filarmonice din Boston, a spus că liderii reuşesc atunci când creează „ochi strălucitori” în jurul lor.

3. Inspiră conexiunea

Muzica aduce oamenii împreună. Este vindecătoare, plină de speranţă, înălţătoare - şi incredibil de unificatoare. Ne face să simţim iubire, durere, libertate, tandreţe, bucurie, uimire... Creează unitate. Un sentiment de comunitate, apartenenţă şi viaţă comună... Am văzut asta de multe ori. Dar poate niciodată mai bine decât pe 13 iulie 1985, în timpul Live Aid, când Freddie Mercury, pe scenă cu Queen, a aprins o mulţime de peste 70.000 de oameni, cântând cu toţii „ay-oh”. O singură voce, toţi împreună. Senzaţional! Muzica ne face fraţi şi surori. Dar ce este muzica, cu adevărat? Este doar o colecţie de note? Bucăţi de sunet? Nu... Este armonia, combinaţia echilibrată a diferitelor părţi... În afaceri vorbim despre aliniere (obiective, sarcini, KPI-uri...), dar de multe ori uităm că aceasta nu este un proces mecanic abstract; este alchimie emoţională. Creierele noastre se aprind atunci când înţelegem sensul lucrurilor... şi simţim conexiunile, când vizualizăm, sintetizăm, emoţionăm. Liderii trebuie să înţeleagă asta. Pentru a conduce, nu este suficient să ai parte de analiză şi date. Muzica ne inspiră să fim povestitori care imaginează şi implică publicul în povestire.

4. Amestecă şi variază

O performanţă excelentă necesită curaj şi originalitate. Muzicienii ştiu asta foarte bine. David Bowie a spus: „Adânceşte-te un pic mai adânc în apă decât simţi că eşti capabil să poţi. Mergi puţin dincolo de adâncimea pe care simţi că picioarele tale nu o ating cu adevărat, şi tocmai atunci te vei afla în locul potrivit pentru a face ceva captivant”. Singurul mod de a învăţa este să mergi mai departe, să dansezi la limita potenţialului. Cei mai buni artişti stau la marginea prăpastiei. Sunt sălbatici. Le place să testeze necunoscutul. Amestecă noi stiluri, împing noi limite... Bine aţi venit în noul univers al leadershipului: adoptaţi o mentalitate a Experimentării. Cochetaţi cu incertitudinea. Valorificaţi ideile noi. Folosiţi inteligent greşelile. Asu­ma­ţi-vă riscuri calculate - facând şi descoperind în acelaşi timp.

5. Perfecţionism obsedant

Muzicienii, compozitorii şi cântăreţii extraordinari au standarde incredibil de ridicate. „Excelenţa” este în sângele lor. „Destul de bine” nu este niciodată suficient. Dar pentru ei, perfecţiunea constă în experienţa pe care o creează, nu în absenţa greşelilor. Beethoven spunea: „Să cânţi o notă greşită este nesemnificativ. Să cânţi fără pasiune este nescuzabil”. Ei analizează totul, se pregătesc neîncetat. Dar când sunt „pe scenă”, se conectează cu publicul şi trăiesc momentul. Ei pot improviza cu uşurinţă pentru că au făcut deja munca grea înainte. Standardele lor îi inspiră pe alţii să meargă mai departe... să devină versiunile lor cele mai bune. Şi aceasta este capodopera lor completă. Sfat pentru lideri:

angajaţi-vă pentru excelenţă. Construiţi o mentalitate de creştere. Dezvoltaţi încredere prin practică. Inspiraţi pe alţii să se întindă mult dincolo de ceea ce credeau că pot face. Insuflaţi energie şi optimism, chiar şi în momentele dificile.

6. Fii autentic

Virtuoşii sunt magnetici pentru că sunt cu adevărat autentici. Ei îşi asumă complet cine sunt. Inspiră prin îndrăzneala ideilor lor şi prin intensitatea pasiunii lor. Sunt revoluţionari curajoşi. Ei adoptă o perspectivă diferită. Ridică o voce alternativă. Stau împotriva curentului, vin cu propuneri noi... Îndrăznesc să conteste statu-quo-ul... Aşa cum spunea cântăreţul Nick Cave: „...Trăiesc în afara aşteptărilor altor oameni...” Dar nu sunt doar diferiţi sau „ciudaţi” - au un scop. Le pasă. Pentru a obţine această putere, liderii trebuie să descopere propriul lor Leadership Autentic. Întrebaţi-vă: de ce fac asta? Care este unicitatea mea? Ce diferenţă vreau să fac? De ce ar trebui cuiva să îi pese?

7. Continuă să te schimbi

Totuşi, marii muzicieni nu încetează niciodată să evolueze şi să se schimbe. Ei nu sunt blocaţi în succesele sau „modelele” trecute. Nu sunt niciodată mulţumiţi. Întotdeauna sunt orientaţi înspre viitor. Fără a-şi pierde „esenţa”, ei se îndreaptă curajos înainte pentru a crea concepte noi. Se reinventează. Va exista întotdeauna o piesă neterminată în interiorul lor aşteptând să fie dezvăluită, până în ultimul lor moment... Poate cea mai mare moştenire a noastră ca lideri este exact asta. Să inspirăm progresul şi reînnoirea creativă şi să îi luminăm şi pe alţii să meargă dincolo de noi...

Este timpul să reaprindem focul creativităţii, imaginaţiei şi jocului. Să inspirăm dragoste pentru munca pe care o facem şi pentru impactul pe care vrem să-l avem. Nu trebuie să fii muzician... Dar data viitoare când asculţi muzică, fii atent - simte, las-o să te atingă, să te mişte, să te îndrume uşor cum să fii un adevărat lider. Poate că aceasta este paradigma de care avem nevoie acum. Unde mergi, ce faci, fii un artist şi fă lumea un loc mai bun.   

„Muzica poate schimba lumea pentru că poate schimba oamenii.”  Bono

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Opinie,
Harry Meintassis

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.