Ghilotina cea de toate zilele

Postat la 15 aprilie 2008 42 afişări

Poate si pentru a mai uita de campania electorala, in ultima vreme a crescut numarul persoanelor care intre 7 si 8 seara urmaresc pe Rai1 “Mostenirea” (pentru cei care nu stiu, aceasta e o emisiune-concurs).

Multi, chiar daca se afla inca pe drum, se grabesc sa ajunga acasa pana la 8 fara zece pentru a nu rata partea finala, numita “Ghilotina”.Tot pentru aceia care nu stiu despre ce este vorba, concurentului ii sunt propuse perechi de cuvinte (si daca o alege pe cea gresita, ca o secure, aceasta ii injumatateste castigurile). La final, dispune de cinci cuvinte si trebuie sa-l ghiceasca pe cel de-al saselea, legat intr-o oarecare masura de cele cinci propuneri, ca de exemplu pentru ca apare alaturi de acestea intr-o fraza data.

Pentru a nu mai lungi vorba voi exemplifica: in urma cu cateva seri, cele cinci cuvinte finale erau “golf - coarde - repetitie - San Remo - italiana”, si in fond era usor pentru o minte isteata sa identifice cuvantul ascuns “orchestra”. Intr-adevar, exista “Repetitia de orchestra” (1) a lui Fellini, exista orchestre de coarde, exista orchestra Festivalului San Remo si Orchestra Italiana condusa de Renzo Arbore. Insa referinta cea mai subtila era cea la golf, pentru ca dupa cum se stie, in teatre orchestra se afla in fosa (“golfo mistico” in italiana, n.red.).

“Ghilotina” starneste telefoane frenetice printre prieteni, care se iau la intrecere in timp real (cum se spune) cine ghiceste primul, si putin lipseste ca pe impatimiti sa-i vezi umbland cu cocarde in piept, precum militarii care se mandresc cu campaniile la care au participat. Doar ca de ceva vreme jocul s-a facut din ce in ce mai greu si cand Carlo Conti (2) divulga cuvantul corect, toti sunt demoralizati, pentru ca pare aproape imposibil ca o fiinta umana (chiar si una a carei minte este educata sa priceapa raporturile dintre lucruri si cuvinte) sa il poata ghici. Si nu poate fi inteleasa motivatia, nu cred ca este aceea de a economisi acel premiu nesemnificativ pe care in cele din urma (dupa multe ghilotinari) concurentul ar putea sa si-l adjudece. Totusi, daca asa trebuie sa fie jocul, inspirat fara niciun dubiu de un profund sadism, imi permit sa sugerez cateva versiuni capabile sa-l puna la grea incercare chiar si pe cel mai antrenat dintre prozeliti.

Propun, de exemplu, sa apara in tragerea finala “teren - arenda - ochi pictati - Gradara - haos”. Solutia ar fi “emphyteusis”. Intr-adevar, ar putea sa explice Conti, este binecunoscut ca “emphyteusis” inseamna dreptul de a te folosi de un teren aflat in proprietatea altcuiva, implica plata unei arende. In 1561, unui anume Josepe Ochipinti (ochi pictati) i-au fost concesionate de Contele di Modica in emphyteusis 88 de pogoane de pamant la Candicarao, tot in emphyteuses in secolul 17 papii le-au incredintat Castelul din Gradara boierilor din Pesaro, iar Pirandello s-a nascut pe mosia numita Haos, ob¬ti¬nu¬ta de stramosii lui in emphyteusis. Foarte simplu. Alta posibilitate: “Dante - sesquipedalia (3) - somptuos - endecasilab (4) - convertita”. Solutia, ce aproape ca vine de la sine, ar fi “sovramagnificentissima¬men¬te”. Acest termen a fost inventat de Dante in “De vulgari eloquentia” (5) si este un termen sesquipedalian (daca acest adjectiv defineste si - vezi dictionarul De Mauro - un discurs lung si de bombastic), inseamna “in mod foarte somptuos”, este cu siguranta un endecasilab si cu cele 27 de litere ale sale este mai lung decat “precipite-volissimevolmente”, introdus de Francesco Moneti in secolul al XVIII-lea, in a sa “La Cortona convertita”.

Propun si “fericire - vomitiv - farmacist - hiperaciditate - subterfugii”. Ajunge sa inteleaga concurentul ca primul cuvant nu este fericire, ci numele domnisoarei Felicita, si in poezia pe care i-o dedica Gozzano (6) paraseste magazinul unui farmacist lasand in urma miros de ipecacuana (7), ipecacuana este un vomitiv, hiperaciditatea este substantivul imediat urmator dupa ipecacuana in editia 2008 a dictionarului Zingarelli si in fine, o poveste cu ipecacuana este prezentata in episodul intitulat “Subterfugii” din serialul “Doctor House”. Alti termeni usor de ghicit ar putea fi lucumone (8), strophantus (9), zeugma (10), tyrannosaurus rex, aspidistra, uracil (11), culleo (12), monocotiledon, poliorcete (13).

Dar probabil ca trebuie sa indraznesti mai mult. I s-ar putea da concurentului sa aleaga dintre perechi ca tunet-fulger, veghe-somn, monosilab-polisilab, nouazecisinoua-o suta si aliteratie-onomatopee. Seria finala ar trebui sa fie “tunet - veghe - lung - nouazecisinoua - onomatopee”. Nu vad cine n-ar intelege imediat ca este vorba despre o onomatopee ce defineste tunetul, cuvantul polisilabic de 99 de litere din “Veghea lui Finnegan” de Joyce (14). Solutia, ce imi pare limpede ca lumina zilei, este: bababadalgharaghtakamminarronnkonnbronntonnerronntuonnthunntrovarrhounawn-kawntoohoohoor -denenthurnuk”.

Dupa ce concurentului ii va fi fost acordat primul ajutor dupa atacul de astm ce va fi declansat de pronuntarea cuvantului decisiv, si depasit fiind si momentul blocarii liniilor telefonice in urma apelurilor a milioane de telespectatori triumfatori, jocul va fi castigat popularitatea maxima.


NOTE:

1. “Prova d’orchestra”, film italian din 1979, in regia lui Federico Fellini

2. Carlo Conti - om de televiziune, prezentatorul emisiunii “Mostenirea” (“L’eredita”)

3. Referire la fraza latina “sesquipedalia verba” a lui Horatiu, ce inseamna cuvant cu o lungime de un picior si jumatate

4. In poezia italiana, endecasilabul este un vers cu 11 silabe

5. “De vulgari eloquentia”, eseu scris in latina de Dante Alighieri

6. Guido Gozzano (1883-1916), liderul scolii poetice numite crepuscularism

7. Psychotria ipecacuanha - planta sud-americana cu proprietati medicinale

8. Lucumone inseamna rege in limba etrusca

9. Strophantus, o specie de planta agatatoare africana

10. Zeugma este o figura de stil care uneste mai multe substantive cu un verb sau adjectiv care nu se refera decat la unul dintre ele

11. Uracilul sau pirimidina este una dintre bazele ce codeaza informatia genetica la nivelul ARN

12. Culleo este numele unei familii romane de plebei

13. Demetrio Poliorcete a fost rege al Macedoniei si Greciei

14. “Veghea lui Finnegan”, roman al scriitorului irlandez James Joyce (1882-1941)

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
ultimul cuvant
/opinii/ghilotina-cea-de-toate-zilele-2555526
2555526
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.