Expat la tine in tara

Postat la 06 martie 2006 1 afişăre

Acum zece zile am citit o stire in Cotidianul in care proprietarul unei companii de confectii se plangea ca are comenzi, dar nu are personal. Angajatele lui au plecat la munca in Europa, iar masinile de cusut stau degeaba.

Acum zece zile am citit o stire in Cotidianul in care proprietarul unei companii de confectii se plangea ca are comenzi, dar nu are personal. Angajatele lui au plecat la munca in Europa, iar masinile de cusut stau degeaba. Si cum omul nu putea "sa traga obloanele" afacerii pur si simplu, s-a dus la Ambasada Chinei ca sa ceara chinezi.

 

Cred ca acest caz va deveni fenomen de masa in urmatorul deceniu. Companiile care au operatiuni aici vor bate drumul ambasadelor Chinei, Ucrainei, Moldovei, ale unor tari asiatice sarace  in cautare de personal. In ultimii zece ani, peste doua milioane de romani au plecat sa munceasca afara.

 

Industria era la pamant dupa ani de "moarte clinica",  muncitorii nu mai aveau de lucru sau erau prost platiti, nu aveau nici o sansa sa reziste. In ultimii patru ani insa economia si-a revenit. Cei care au cumparat fabricile de aici le-au retehnologizat, au bagat bani in ele, iar acum au nevoie de personal dupa disponibilizarile de la inceput. Strainii, dar si romanii care fac un greenfield au nevoie de forta de munca.

 

Daca inainte Romania nu avea bani sau finantarea era prea scumpa, dar in schimb avea prea multi angajati, acum situatia este total diferita. Bani sunt, miliarde de euro stau la BNR in depozite, dar nu prea este cine sa munceasca. Ca sa atragi oameni trebuie sa platesti mai mult.

 

Pentru ca a majorat substantial salariile in sectorul public, statul a ajuns sa fie un concurent redutabil pe piata fortei de munca. Angajatorii privati sunt nevoiti sa tina pasul cu piata la salarii si sa reduca din propria lor marja de profit. Aprecierea euro a adus, de asemenea, un plus de 20 la suta in euro la salarii, stabilind noi paliere salariale. Avantajul fortei de munca ieftine incepe sa piarda teren. Romania nu mai este de circa doi ani un paradis pentru investitori din acest punct de vedere. Uitati-va la Transilvania - Cluj, Timisoara, Arad, Oradea. Somaj aproape de zero.

 

O lupta continua pentru personal. De acum, strainii incep sa se uite atent si spre alte zone din tara, unde nivelul de salarizare este mai redus. Multi pun intrebarea: ce se va intampla cu Moldova? Va ramane saraca pe vecie? Nu. Viata va deveni atat de scumpa in Transilvania, la fel ca in Ungaria, incat un antreprenor va decide ca este mai rentabil sa-si deschida o fabrica la Vaslui. De aici poate veni salvarea unei zone.

 

Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) a pus pe hartie pentru acest an investitii de 6 miliarde de euro. Cei care intra pe piata acum trebuie sa plateasca un pret mai mare. Vanatorii de capete, cum li se spune celor care activeaza in domeniul recrutarii de personal, anunta ca in urmatorii ani Romania se va confrunta cu o criza majora de manageri in sectorul industrial. O intreaga generatie de ingineri lipseste din cauza restructurarii societatii dupa Revolutie.

 

Intre 1990 si 2000, cel care termina Politehnica era compatimit. No future. Inginerii se transformasera in vanzatori, in directori de marketing sau in orice altceva. Multi au plecat din tara. Acum roata s-a intors. Urmeaza anii lor de glorie.

 

Dupa 1989, in limbajul cotidian au intrat cuvintele "multinationala" sau "expat". Visul unui absolvent a devenit acela de a lucra intr-o multinationala. Daca spui ca lucrezi la Coca-Cola, atarna mai greu decat daca ai spune ca esti angajat la Borsec sau La Fantana. La fel ca si cu expatii. Sunt mult mai bine platiti si au un statut in societate care starneste admiratie. Masina la scara, un pachet salarial care la mijlocul anilor ‘90 iti putea produce infarct cand il auzeai, o prezenta constanta in cele mai bune restaurante si pe prima pagina a ziarelor.

 

Acum cred ca a venit vremea expatilor romani. Nu ma refer la cei care pleaca afara, sa ocupe o pozitie executiva in Praga sau la Belgrad, ci la romanii care sunt "vanati" sa plece din Bucuresti, Cluj sau Timisoara in alte orase mai mici ca sa se ocupe de operatiunile unei companii de acolo. Aceasta relocare se face pe bani multi, pe pachete salariale consistente, legate de performanta.

 

Multa lume isi pune problema cum va recupera Romania decalajul fata de celelalte tari foste comuniste. Deficitul mare de forta de munca si concurenta pe aceasta piata - ne lipsesc vreo 2 milioane de romani - va ridica salariile. Aprecierea euro va mai aduce un  plus de 10%, daca nu chiar de 20%. Vine vremea expatilor romani si a atragerii de forta de munca din alte tari si nu numai din cele vecine. Oare cum se scrie "Bine ati venit aici" in chinezeste?

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Expat la tine in tara
/opinii/expat-la-tine-in-tara-978446
978446
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.