Exercitiu de imaginatie

Postat la 12 mai 2009 14 afişări

Intre nori de calcul si telefoanele inteligente, computerul personal va trebui sa-si schimbe definitia. Nu stim ce va deveni peste cativa ani, dar putem sa ne inchipuim fiecare PC-ul ideal.

Lumea informaticii trece printr-o transformare care ar putea fi calificata ca o veritabila schimbare de paradigma. Interesant este ca lucrurile cele mai spectaculoase se petrec la doi poli opusi din punctul de vedere al dimensiunilor. Pe de-o parte avem miniaturizarea dusa la extrem a computerului, care ajunge sa incapa intr-un telefon mobil si sa se confunde cu acesta. De fapt, limitarile tin mai mult de “form factor”, dar se incearca si aici solutii. De pilda, telefonul prevazut cu un miniproiector poate suplini in unele cazuri un ecran de mici dimensiuni, dar nu e exclus ca tehnologia E-Ink sa aduca in viitor extensii in domeniul vizualizarii. Ceea ce uneste aceasta noua generatie de dispozitive este accesul mobil la internet prin retelele de telefonie mobila, ceea ce asigura o acoperire maxima. Este de asteptat ca in cativa ani accesul mobil la internet sa-l depaseasca pe cel clasic.

La celalalt pol, asistam la nasterea unor colosi din punctul de vedere al puterii de calcul: cloud computing. Spre deosebire de polul opus - orientat spre piata de consum, unde libertatea solutiilor este maxima - raspandirea norilor de calcul are implicatii in intreaga industrie IT, iar precautiile fabricantilor (care vor trebui sa se reorienteze) si ale potentialilor clienti (care se confrunta cu o tehnologie noua si poate imatura) sunt explicabile. Batalia se duce in acest moment pentru impunerea unor standarde care sa asigure un nivel de compatibilitate astfel incat piata sa fie deschisa si concurentiala - adica sa existe posibilitati reale ca un client sa poata sa-si schimbe furnizorul de putere de calcul fara mari probleme. Deocamdata, cel mai bine pozitionat este Amazon ECC, dar si alti jucatori importanti se pregatesc sa intre in arena. Intre acesti doi poli, ce se va intampla cu clasicul calculator personal? Este clar ca are tot mai putin de lucru, daca pana si jocurile video vor putea fi rulate in nori de calcul specializati. Desigur, exista domenii in care isi vor pastra pozitiile (de pilda procesari video complexe), dar o tendinta de schimbare deja se vede: sporirea portabilitatii si reducerea resurselor proprii. Rezultatul se cheama “netbook”

si se bucura de tot mai mult succes. Se poate si altceva? Eu cred ca da si chiar am facut recent un exercitiu de imaginatie pe tema “cum ar trebui sa fie computerul meu perfect”. Rezultatul ar putea fi interesant.

Mai intai dimensiunile: afisaj cam cat o coala A4 si grosime sub un centimetru, astfel incat greutatea sa nu fie mai mare decat a unei carti de marime mijlocie - adica sa poata fi purtat in orice servieta fara nici o problema. O conditie obligatorie ar fi sa nu aiba piese in miscare: adio disc hard si unitate DVD. Compensatia ar trebui sa vina de la internet, deci conectivitatea ar trebui sa fie duala: pe retea de telefonie mobila si pe WiFi. In fine, as renunta la tastatura si as opta pentru un ecran tactil. Rezulta ceva ce seamana cu un Tablet PC, asa ca o coperta cu rol de protectie ar completa echiparea. O mentiune speciala privind consumul de energie, care ar trebui sa fie minimal, astfel incat bateriile sa reziste o zi intreaga.

Insa partea leului revine functionalitatilor. Inainte de toate, interactiune prin gesturi. Mai apoi, recunoasterea scrisului de mana la un nivel acceptabil, pentru ca notitele si agenda ar fi aplicatii de baza (ceea ce ar implica si posibilitatea de a trece printr-un gest de la modul text la modul grafic). O alta cerinta importanta ar fi posibilitatea comutarii de la afisarea pe orizontala la cea pe verticala si invers. O tastatura virtuala ar putea fi utila pentru redactarea documentelor mai mari si mai pretentioase. Probabil cea mai importanta aplicatie va fi browserul web, dar functia de cititor de carti electronice ar fi obligatorie. In fine, acasa sau la birou, o tastatura “adevarata” si un maus - conectate wireless - ar face din acest aparat un computer aproape obisnuit. E nevoie doar de un mic stativ.

Pana la urma a iesit un fel de combinatie dintre un iPhone de mari dimensiuni si un Kindle multifunctional, la care se adauga ceea ce se asteapta de la un tablet PC. Inca nu toate tehnologiile sunt coapte pentru un astfel de aparat: afisajul tactil inca nu poate oferi o calitate apropiata de e-Ink, consumul ramane o problema, recunoasterea scrisului de mana e imprecisa. Dar sunt convins ca nu mai e mult pana cand un astfel de computer isi va face aparitia, iar daca pretul ar fi decent, cred ca piata n-ar fi o problema. V-ar tenta?

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
weboscop,
Mircea Sarbu

Citeşte pe Gandul.ro

/opinii/exercitiu-de-imaginatie-4351908
4351908
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.