Dormi linistit, Guvernul Boc lucreaza la un plan pentru tine

Postat la 03 februarie 2009 35 afişări

PD-L si PSD au castigat alegerile parlamentare in 2008. Fiecare partid in felul lui, cu numaratoarea lui. Spre stupoarea tuturor, mai putin a celor cativa lideri poli¬tici care stiau de tatonari, cele doua partide rivale de moarte de-a lungul anilor s-au aliat sa formeze cel mai stabil guvern din istoria politica a ultimilor 20 de ani.

 

Dupa o luna de guvernare PD-L/PSD constati cu stupoare ca cei care au preluat puterea au stat degeaba in opozitie, nu au facut nimic decat turul televiziunilor (unde si-au scos ochii si si-au varsat fierea unii impotriva altora), iar acum, cand trebuie sa vina sa conduca tara, nu au nimic, niciun program economic, nu au buget, nu au idei, nu au oameni, au numai o retorica eterna - mostenirea e de vina, ceilalti au facut prapad, platim datoriile lasate de guvernul Tariceanu si PNL.

 

Dar cat ati fost in opozitie ce ati facut? Unde va este bugetul propriu, daca cel facut de Tariceanu nu este bun? Unde sunt masurile de relansare a economiei? In reluarea programului “Rabla”? In cresterea CAS-ului? In orele suplimentare care nu se platesc? In majorarea in avans a accizelor la tutun si alcool? In neimpozitarea profitului reinvestit, dar din 2010? In tichetele de vacanta, in mutarea statiunii Vama Veche sau in potentialul bailor termale din Capitala? Cifrele planului anticriza se schimba de la o zi la alta, ba sunt 7 miliarde de euro, ba 4 miliarde. Nu se poate. Patru ani de opozitie pentru a veni la putere si a prezenta aceste lucruri. Iar asta si dupa o luna de discutii intense in coalitie si cu partenerii sociali. Mai aveau putin si faceau referendum. In tot acest timp fiecare loc de munca pierdut in economie inseamna un minus lunar de 500 de euro in consum si un minus de 300 de euro in taxe si impozite la buget. Cand auzi ca Petrom da afara 3.000 de oameni, asta inseamna ca mai multe firme vor avea vanzari lunare mai reduse cu 1,5 milioane de euro, iar statul o gaura de 0,9 milioane de euro. Credeti-ma, e mult. Acesti bani inseamna acum foarte mult, pentru ca nu ai de unde sa pui altii la loc.   

 

Criza financiara a venit pentru toti, si pentru Tariceanu, si pentru Boc. Toti au avut acces la aceleasi informatii, toti au citit (daca!) si au vazut ce se intampla in jur, pe pietele externe. Cand Sidex a anuntat ca reduce productia, iar Dacia ca trimite mii de oameni in somaj tehnic pentru ca s-a prabusit cererea de masini, unde erau cei care acum sunt ministri? Drama noastra este ca o parte din ministrii actuali au mai stat la Palatul Victoria. Nu au facut nimic inainte si nu o sa faca nici acum. O sa spuna ca ceea ce au facut predecesorii nu e bun si nu merge.

 

Scaderea veniturilor la buget a fost anuntata de presa cu doua luni inainte, asa ca nu era o noutate. De ce este mirat cel care ocupa acum ingratul fotoliu de ministru de finante ca statul nu mai are bani?   PD-L putea sa lucreze in liniste la buget fara sa-l bata niciun sindicalist la cap si atunci cand intra la putere avea ce sa puna pe masa. Nu a facut acest lucru si chiar a fost nevoie sa-l readuca la Finante pe “tatal bugetului”, cum i se spune lui Gheorghe Gherghina, un apropiat al PSD care statea foarte bine la caldura in biroul lui de la BNR. Toata re­zerva de cadre a PD-L pentru buget, cel mai important lucru pentru un stat intr-un an, a venit de la PSD. De cealalta parte, PSD a venit la putere cu aceiasi oameni, pe care i-a scos rapid de la naftalina. Macar au fost consecventi.  

 

Dramatic este ca urmeaza o perioada, de peste un deceniu, in care rolul de locomotiva a economiei nationale trebuie sa-l aiba statul. Cand fondurile private s-au evaporat, numai statul poate crea bani intr-un termen scurt si poate tine pe linia de plutire businessul. Ne place, nu ne place, asa va fi. Sectorul privat financiar cu ai sai administratori au adus dezastrul, iar salvarea nu se gaseste decat la stat. Ironia capitalismului.

 

La noi cine o sa fie locomotiva care sa opreasca caderea economica sau sa creeze noi locuri de munca? Premierul Boc? Ministrul Pogea? Doamna Udrea? Vicepremierul Nica? Nici bine nu a inceput anul, ca indata va porni campania prezidentiala. Se va mai gandi cineva la economie sau vor fugi toti din calea furiei oamenilor care si-au pierdut slujbele?

 

Poate ca fiecare ministru, in parte, este competent in meseria lui. Dar nu se poate sa vii la guvernare, sa-ti doresti acest lucru cu ardoare, chiar sa crosetezi pentru acest lucru, tu, partid/partide ca un intreg, ca o forta de grup a competentelor individuale si de-abia atunci cand esti in scaun sa te trezesti si sa te gandesti cum sa guvernezi, cu ce solutii sa vii, de unde sa tai cheltuieli, de unde sa scoti bani. Asta ca sa nu mai spun ca Guvernul Boc si cele doua partide care-l compun nu s-au decis daca au nevoie de FMI sau nu.

 

Oricum totul se va discuta in coalitie, intre partenerii de guvernare si dupa aceea la Palatul Cotroceni, daca nu cumva pre­se­dintele Basescu va prelua conducerea efectiva a locomotivei, ca initiativa deja a luat-o, pentru ca vin alegerile prezidentiale, iar criza nu asteapta. Din pacate, cele doua partide au venit total nepregatite la putere ca sa scoata tara din vartejul economic, nu au oameni competenti sa faca acest lucru, iar noi trebuie sa ne uitam cum incep abia acum sa lucreze la planul de sustinere economica. Primul pas - realizarea unui studiu de fezabilitate pentru baile termale din Bucuresti.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
editorial,
Cristian Hostiuc
/opinii/dormi-linistit-guvernul-boc-lucreaza-la-un-plan-pentru-tine-3857230
3857230
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.