De ce nu se impune Vista?

Postat la 22 aprilie 2008 14 afişări

Inca o tentativa esuata de a scrie despre IT fara a pomeni de Google.... Dupa aproape un an si jumatate de la lansare, Windows Vista se dovedeste o dezamagire.

Desigur, exista o multime de utilizatori multumiti, dar rata de adoptie este nu doar mult mai mica decat estimarile de la sfarsitul lui 2006, dar este mult mai mica decat cea inregistrata de versiunea XP in acelasi interval de timp de la lansare. Observatorii pietei cauta inca explicatiile acestui fenomen, constatand cu acest prilej ca nu putine sunt cazurile in care intreprinderi care au adoptat initial Vista au facut pasul inapoi la XP. Se pare insa ca intr-o oarecare masura cauza relativului insucces al versiunii Vista este mai degraba de ordin psihologic decat tehnologic. Dupa cinci ani de dezvoltare si o masinarie de marketing functionand pe baza de promisiuni, asteptarile utilizatorilor s-au ridicat la un nivel pe care nici un produs din lumea reala nu-l putea atinge. Mai punem la socoteala pretentiile hardware foarte ridicate si vom constata ca pentru utilizatorii cu computere obisnuite, Vista fara multe dintre ghidusiile noii interfete grafice a parut doar un fel de XP ceva mai dolofan si mai greoi.

Tot in zona psihologica se inscrie si “afectiunea” utilizatorilor. Un studiu publicat recent de Computerworld releva ca doar 8% dintre utilizatorii de Vista din medii corporatiste se declara “foarte satisfacuti” de computerele lor, in comparatie cu 40% dintre cei de Windows XP. Dar rata satisfactiei atinge 53% in cazul sistemului Leopard (ultima versiune Mac OS X produsa de Apple). Interesant este ca acest indicator nu se regaseste in intentiile de achizitii ale companiilor, unde XP conduce cu 53%, urmat de Vista cu 20% si un scor mult mai modest pentru Leopard (8%). Cu toate acestea, Apple este o piesa importanta in acest joc, deoarece controleaza un sfert din piata americana de computere portabile, iar tendinta este ascendenta. Daca mai punem la socoteala ca vanzarile de portabile cresc in detrimentul sistemelor desktop, putem trage concluzia ca tot mai multi utilizatori vor fi expusi la interfata extrem de atractiva a sistemului de operare de la Apple. Mai interesant este ca utilizatorii nu mai sunt pusi in fata unei alegeri transante, avand sansa sa ruleze simultan Mac OS X si Windows, gratie unor produse de virtualizare precum VMware sau Parallels. Exista zvonuri ca Leopard ar putea curand sa ruleze nativ aplicatii Windows, ceea ce nu-i sigur ca ar fi o veste buna pentru Microsoft.

Exista insa si unele probleme tehnice la Vista. Un studiu prezentat zilele trecute de Gartner subliniaza ca noul sistem de operare sufera de obezitate, mai precis ca “se prabuseste sub propria greutate”. O buna parte din aceasta greutate o constituie functionalitatile menite sa pastreze compatibilitatea cu diversele versiuni anterioare, astfel incat s-ar putea spune ca Windows sufera din cauza propriului succes. Mai grav este ca buna parte din “grasimea” acumulata se concentreaza chiar in nucleul sistemului iar criticii sustin ca ca acesta este rezultatul migrarii spre nucleu a multor functionalitati ale aplicatiilor, migrare care a urmarit sa ofere un avantaj companiei pe piata aplicatiilor si sa creeze o platforma monolitica care sa faca extrem de dificila migrarea spre o platforma alternativa (situatie numita “lock-in”). Rezultatul este pierderea flexibilitatii si implementarea tot mai dificila a noilor functionalitati. In contrast, toata diversitatea de distributii Linux se bazeaza pe un nucleu (kernel) unic si complet izolat de aplicatii, ceea ce permite nenumarate combinatii de componente deasupra acestuia, incepand chiar cu interfetele grafice (ceea ce a permis adaptarea sistemului pentru diverse sisteme hardware).

Insa si mai eleganta este structura sistemului Mac OS X, care se bazeaza pe un micro-kernel open source (Mach). Cert este ca obezitatea este principala cauza a nevoii sporite de resurse, in contradictie cu orientarea producatorilor de hardware spre sisteme mai ieftine si mai putin dotate. In fine, mai exista o explicatie a semi-esecului Vista, de ordin ceva mai general: sistemul de operare isi pierde treptat importanta, desktop-ul devenind din ce in ce mai mult o simpla intrare in internet. Iar acolo se intampla lucruri interesante. Zilele trecute Google a anuntat integrarea suitei sale de aplicatii online cu Salesforce.com, cea mai mare aplicatie online de administrare a relatiilor cu clientii (CRM). Dintr-un foc, 41.000 de companii care utilizeaza Salesforce intra in portofoliul Google, marcand prima miscare majora a gigantului internetului spre piata corporatista.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
weboscop
/opinii/de-ce-nu-se-impune-vista-2576988
2576988
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.