De ce n-are PSD fata de guvernare

Postat la 17 iunie 2008 8 afişări

Viorel Hrebenciuc viseaza PSD la guvernare dupa urmatoarele alegeri generale. Nu era nicio problema daca era Mircea Geoana in locul lui; in acest caz, insa, PSD are o mare problema.

Am o rugaminte: daca il vedeti cumva pe Viorel Hrebenciuc - stiti care, “strategul”, “combinagiul”, “sforarul” -, trageti-l nitel de maneca sa nu se mai laude ziua-n amiaza mare ca PSD are sanse sa formeze guvernul din toamna. Pentru ca am impresia ca nici Mircea Geoana incepe sa nu-l mai creada.

Rezultatele alegerilor locale se stiu doar partial (lipsind rezultatele oficiale al turului al doilea), insa politicienii si-au gasit deja un suculent subiect de disputa: cine va forma guvernul la toamna. Daca batosenia celor de la PD-L, in frunte cu Valeriu Stoica si (mai ales in conferintele de presa in care vorbeste neintrebat si spune “cand voi fi eu premier”) Theodor Stolojan, nu are de ce sa mire, seninatatea cu care PSD arunca artificii pe aceasta tema e cel putin induiosatoare. Sunt constient ca orice manual de comunicare politica ne invata ca intre doua tururi de scrutin la locale e bine sa iti anunti victoria la generale ca sa-ti stimulezi bazinul electoral; dar PSD a cam sarit calul.

In primul rand, rezultatele de la locale nu ii indreptatesc sa fie foarte optimisti pentru la toamna; cu tot cu posibila victorie a lui Oprescu la Capitala, harta politica este sensibil mai putin rosie decat era in urma cu patru ani, in conditiile in care electoratul urban (traditional favorabil dreptei) a cam stat pe acasa. Daca PD-L a reusit sa ajunga din urma PSD cu toata slaba mobilizare din urban, la generale - unde prezenta la vot e semnificativ mai mare - are toate sansele sa-l depaseasca. Si apoi nu e de neglijat nici avansul evident pe care PNL l-a prins in mediul rural, atat la europarlamentare, cat mai ales la locale.

Partidele de dreapta par astfel mai bine plasate pentru cursa de la toamna decat au fost in urma cu patru ani si, daca ne aducem bine aminte, PSD a cam castigat alegerile din 2004 si n-a facut guvernul.

Acum nu cred ca se va mira nimeni daca in 2008 va pierde alegerile si va ajunge tot in opozitie pana la urma. Pentru ca - si ajungem la al doilea (si cel mai important) rand - presedintele Romaniei se pare ca va fi si la toamna tot Traian Basescu. Iar Constitutia ii ofera deocamdata dreptul sa isi aleaga premierul dupa criterii pe care singur si le stabileste, fara nicio constrangere legata de ecuatia politica care emana de la urne.

Si, desi tocmai a instalat la Cotroceni o comisie de modificare a legii fundamentale, nu prea cred ca Traian Basescu va renunta prea repede - daca o va face vreodata - la acest atu. Pe care pare foarte greu de crezut la acest moment ca-l va folosi pentru a aduce PSD la guvernare.

Argumentul lui Viorel Hrebenciuc, asa cum a fost el exprimat intr-o discutie recenta la BBC, este primar: daca Traian Basescu nominalizeaza un premier de la PD-L chiar daca acest partid nu a castigat alegerile, orice formula guvernamentala va fi compromisa la votul pentru investitura de o alianta nerostita PSD-PNL. Si, daca Traian Basescu persevereaza, se va ajunge la alegeri anticipate, situatie care - ne spune Hrebenciuc - nu-i va conveni presedintelui, pentru ca ar insemna sa admita ca se intoarce impotriva votului popular. Mda, daca asa suna un rationament de strateg din umbra al principalului partid de opozitie, atunci nu e de mirare de ce PSD va mai sta in opozitie inca patru ani.

Traian Basescu - actorul principal din acest scenariu - a anuntat deja ca nu va nominaliza un premier de la PSD, cu vechiul pretext ca va proceda asa cat timp social-democratii nu se reformeaza, adica nu se debaraseaza de Mitrea, Hrebenciuc, Vanghelie & Co - in traducere, va proceda asa chiar daca social-democratii vor castiga alegerile cu 50% 1. Pe de alta parte, a spus ca nu mai poate colabora cu Calin Popescu-Tariceanu, ceea ce exclude si PNL din variantele de la toamna, pentru ca liberalii n-au niciun motiv sa faca alta nominalizare pentru acest post, atat timp cat actualul premier isi pastreaza statutul de presedinte al partidului. Mai ramane, evident, doar PD-L ca partid care ar putea sa dea viitorul prim-ministru.

Iar ulterior, chiar daca acum pare greu de imaginat o noua coalitie PD-L - PNL (plus UDMR), ea ramane plauzibila. Daca PNL ar rezista in continuare, bizuindu-se pe sprijinul PSD, asa cum a facut-o in toti acesti ani cand au format neoficial majoritatea parlamentara, atunci ambele partide vor fi amenintate iarasi cu anticipatele si vor fi nevoite sa combata acuzatia ca pun ambitiile lor de putere mai presus de stabilitatea politica a Romaniei. Ceea ce, desi nu sunt nici strateg, nici combinagiu, nici sforar, mi se pare nu doar greu de crezut, ci sinucigas de-a dreptul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
politica,
Mihai Mitrica
/opinii/de-ce-n-are-psd-fata-de-guvernare-2715412
2715412
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.