Dati reply cu Aristotel

Postat la 19 mai 2009 23 afişări

Mi-a venit o idee - si ma astept desigur ca sute de experti sa-mi raspunda demonstrandu-mi cat este de irealizabila si daunatoare, dar atrag atentia ca voi sterge astfel de mesaje (considerandu-le spam) pentru ca intentionez doar sa lansez o provocare.

Un studiu realizat de McAfee, despre care s-a scris in toate ziarele, a stabilit ca fenomenul spamurilor, adica al mesajelor nedorite ce ne sunt trimise prin e-mail, produce un consum de energie enorm. Un singur mesaj genereaza 0,3 grame de bioxid de carbon, egal cu emisiile unui automobil ce parcurge un metru de strada. Se pare ca tot spamul aflat in circulatie consuma o energie de 33 de miliarde de kilowati/ora in fiecare an, ceea ce ar echivala cu consumul a 3 milioane de automobile sau a 2 milioane si jumatate de locuinte, de unde un efect de sera de 17 milioane de tone de CO2. Trec peste alte tehnicisme si ma limitez sa observ ca spamul, in consecinta, nu se margineste doar la a ne scoate din sarite si adeseori a ne sustrage informatii, ci are si un efect negativ asupra starii noastre de sanatate.

 

Pe cat se pare, nicio autoritate din lume nu este capabila sa reduca spamul; pana si filtrele activate de unii dintre noi nu servesc decat pana intr-un anumit punct, intrucat multe mesaje nedorite razbat prin ele si se pare ca risipa cea mai mare de energie o creeaza tocmai actiunea de a le deschide sau a le sterge manual.

 

Sunt lucruri suparatoare si unii se gandesc cum ar putea sa se protejeze singuri. In lipsa de ceva mai bun, iti vine cheful sa te razbuni. Asa mi-a venit o idee - si ma astept desigur ca sute de experti sa-mi raspunda demonstrandu-mi cat este de irealizabila si daunatoare, dar atrag atentia ca voi sterge astfel de mesaje (considerandu-le spam) pentru ca intentionez doar sa lansez o provocare.

 

Sa-i impartim, asadar, pe cei care ne trimit mesaje nedorite in pisalogi industriali si pisalogi artizanali. Imi imaginez ca pisalogii industriali au la dispozitie multe mijloace pentru a-mi neutraliza protestul, dar exista milioane de pisalogi artizanali, precum cel care intr-o italiana foarte dubioasa va spune ca ati castigat un premiu si va cere datele personale sau maltezul care a primit o mostenire enorma pe care din diferite motive nu o poate incasa si va cere sa participati cu 50% la recuperarea ei, desigur trimitand o anumita suma de bani drept garantie etc. etc.

 

Pisalogii artizanali probabil nu dispun nici macar de banda larga si nu stiu daca vi s-a intamplat sa primiti de la vreun imbecil ditamai volumul de 600 de pagini, asezonat cu fotografii in culori, si nu in timp ce va aflati acasa, conectati la Alice sau la Fastweb, ci intr-o camera de hotel sau o casa de la tara, urmarea fiind ca pentru a descarca respectiva mizerie computerul vostru ramanea blocat vreme de-o ora.

 

Acum, acestui tip de pisalogi i se poate raspunde atasand Biblia din Ierusalim. O gasiti la http://www.liberliber.it/biblioteca/b/bibbia/index.htm si asa cum vi se prezinta are 1.226 de pagini si 11.574 KB. Dar daca in doua secunde o editati la spatiu 2 si corp de litera 20, ajungeti imediat la peste 14.000 KB. Este o frumusete de atasament, daca aveti banda larga il trimiteti in cateva minute - si de altfel puteti lasa computerul sa-l transmita pe timpul noptii, insa daca destinatarul nu are banda larga e dezastru. Si-apoi, daca nu numai eu, ci macar doar alte cateva sute de utilizatori ar face acelasi lucru, netrebnicul ar fi imobilizat.

 

Stiu ca actionand in acest fel voi contribui la cresterea poluarii. Dar daca din intamplare, in decursul a cateva saptamani, acest raspuns ar convinge un anumit numar de pisalogi sa renunte, in cele din urma pretul energetic platit ar fi inferior castigului final. Si apoi, pereat mundus(1), placerea razbunarii nu permite calcule meschine. Cu siguranta, cu nu prea multa osteneala s-ar putea face si mai si. Facsimilul editiei 1551 al “Retoricii” si “Poeticii” lui Aristotel, in Adobe, inseamna peste 37.000 KB; dimensiuni asemanatoare are si “Summa Teologica” a lui Toma de Aquino in editie bilingva. “Anatomia melancoliei” a lui Robert Burton in Adobe inseamna circa 32.000 KB, “Misterele Parisului” de Eugene Sue in editie franceza are nu mai putin de 76.871 KB, asadar, de aproape sase ori cat Biblia. Ca sa nu mai vorbim ca daca dispuneti de un computer eficient si il lasati sa lucreze noaptea, puteti trimite deodata toate textele citate de mine. In fine, fie ea si o organizatie industriala, daca s-ar pomeni cu cateva mii de Biblii sau de mistere ale Parisului, tot nu i-ar pica prea bine.

 

Precizez de asemenea ca, pentru a verifica cat timp necesita, prima Biblie am trimis-o pe adresa mea de e-mail. Nu reuseam s-o gasesc in inbox si mi-am dat seama ca vreun sistem de filtrare mi-a trimis-o automat in trash. Dar cred ca timpul alocat descarcarii de pe internet a fost acelasi, prin urmare neplacerea provocata destinatarului va fi la fel de consistenta.  

 


(1) Fiat justitia, pereat mundus (lat.) - “Sa se faca dreptate, chiar de-ar fi sa piara lumea”, principiu de drept roman.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
ultimul cuvant,
Umberto Eco
/opinii/dati-reply-cu-aristotel-4423707
4423707
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.