Contra-cultura si ciber-cultura

Postat la 17 septembrie 2008 33 afişări

Exista vreo legatura intre miscarea hippy a anilor ’60 si revolutia digitala provocata de computerele personale si de internet?

De cele mai multe ori ajung la Amazon printr-un link care ma duce direct la paginile dedicate unei carti. Dar uneori se intampla sa accesez pagina principala pentru a cauta ceva si de fiecare data se intampla la fel: sunt intampinat cu niste recomandari personalizate, care mai de care mai interesante. Anume pentru mine! Si tot de fiecare data, ma incearca senzatia neplacuta ca sunt urmarit, ca sistemele de la celalalt capat stiu mult prea multe lucruri despre mine. Insa, de cele mai multe ori, recomandarile ma fura si nu pot rezista tentatiei de a afla mai multe despre un titlu sau altul, uitand ca astfel hranesc masinaria infernala care-mi construieste profilul. La ultima vizita am fost intampinat cu o carte de Fred Turner cu un titlu cel putin incitant: “From Counterculture to Cyberculture: Stewart Brand, the Whole Earth Network, and the Rise of Digital Utopianism”. Desigur ca am uitat imediat de toate urgentele si mi-am petrecut urmatoarele ore rascolind web-ul si citind mai tot ce se gasea despre aceasta carte (inclusiv un amplu extras cuprinzand doua capitole).

 

Foarte pe scurt, cartea este o istorie a transformarilor survenite in perceptia populara a informaticii in ultimii 40 de ani, urmand in acest scop traseul unui personaj care poate fi considerat emblematic pentru aceasta schimbare de atitudine. Probabil ca numele lui Stewart Brand este cunoscut mai ales ca fondator al comunitatii The WELL, insa biografia sa este mult mai bogata si se intersecteaza cu toate curentele importante care ne-au adus in acest punct in care, practic, totul este interconectat. Intr-un articol publicat in 1995 in editia speciala “Welcome to Cyberspace” a revistei Time, Brand a facut o afirmatie socanta: toata revolutia digitala se trage de la miscarea hippy. Acesta este de altfel firul pe care-l exploreaza Fred Turner in cartea sa. Contracultura anilor ’60 a predicat un refuz total al modului de viata curent si a generat un mare numar de comunitati, rupte aproape total de o societate pe care o acuzau de cinism (mai ales cu referire la razboiul din Vietnam) si de dezumanizare prin dispretul aratat individului, considerat de societatea industriala a vremii o rotita impersonala intr-un imens angrenaj. Pentru a-i ajuta pe acesti hippies sa-si traiasca utopia comunitara prin mijloace proprii, Stewart Brand a avut ideea de a edita o publicatie bianuala numita “The Whole Earth Catalog” (catalogul lumii intregi), care isi propunea sa faciliteze “accesul la unelte” (unelte in sens larg, cuprinzand si unelte informationale sau educative). Cu timpul, catalogul si-a largit aria, promovand o atitudine ecologista si incluzand tot mai multe articole cu orientare tehnologica, care au contribuit semnificativ la atenuarea atitudinii ostile fata de computere. Catalogul s-a bucurat de un succes urias, fiind considerat o efigie a contraculturii epocii (“una dintre bibliile generatiei mele”, spunea Steve Jobs in 2005), un liant ideologic al comunitatilor seminomade si, totodata, un succes editorial in cel mai capitalist sens (incununat in 1972 cu National Book Award).

 

Insa rolul major (si adesea trecut cu vederea) al catalogului a fost conexiunea stabilita intre rebelii hippie si lumea tehnologiei. In spatele publicatiei s-au stabilit conexiuni intre jurnalisti si specialisti din diverse domenii, iar rolul de “conector” pe care Steward Brand l-a jucat intreaga cariera s-a vadit si aici. In viziunea lui Fred Turner, orientarea catre individ si comunitate practicata de hippies a reverberat in lumea tehnologiilor informatice si a dus la dezvoltarea si impunerea computerelor personale - poate ca faimosul spot publicitar cu care a fost lansat Macintosh poate fi citit in aceasta cheie. Aparitia computerelor personale i-a dat lui Brand ideea de a conecta (iarasi) cititorii si editorii publicatiilor Whole Earth intr-o “comunitate virtuala” care s-a numit The Whole Earth ‘Lectronic Link, adica The WELL. Functionand ca un BBS (Bulletin Board System), comunitatea a adunat nume mari din toate domeniile si a exercitat o influenta semnificativa in numeroase domenii, incepand cu tehnologia (de fapt, The WELL anticipeaza rolul social al internetului) si pana la politica. Tot Brand a fost si unul dintre fondatorii unei tribune a “tehno-optimistilor” - revista Wired - care-si propunea sa documenteze revolutia digitala (si o face cu succes si astazi).

 

De la cyberpunk la hippies, de la hackers la “geek culture”... O istorie la care cartea lui Turner aduce o contributie semnificativa.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
weboscop,
Mircea Sarbu
/opinii/contra-cultura-si-ciber-cultura-3189921
3189921
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.