Cine-i mic, tactil si inteligent?

Postat la 24 februarie 2009 8 afişări

Desfasurat la Barcelona zilele trecute, Mobile World Congress a suscitat un imens interes si a pus in evidenta principalele tendinte ale domeniului: internet si aplicatii software.

Cu doi ani in urma nici nu stiam ca exista Mobile World Congress. Si chiar daca as fi stiut, nu m-ar fi interesat. La vremea aceea, “mobil” insemna telefonie si cam atat, desi discursul de marketing incerca din rasputeri sa pozitioneze sub acest termen si computerele portabile. Intre timp lucrurile s-au schimbat enorm, iar anul acesta la Mobile World Congress - care combina un congres cu o imensa expozitie - organizatorii au estimat ca vor veni peste 50.000 de vizitatori. Pe langa acestia si-au facut loc si cateva dintre cele mai proeminente figuri ale industriilor conexe acceptiunii actuale a mobilitatii. Listei impresionante de “keynote speakers”, in care au figurat liderii unor companii precum Nokia, Vodafone, AT&T Mobility sau Qualcomm, i s-au adaugat tot mai multi reprezentati ai industriei IT, incepand cu Steve Balmer de la Microsoft, Josh Silverman de la Skype sau Chris DeWolfe de la MySpace. Deja avem o imagine despre mutatiile pe care termenul “mobil” le-a suferit in ultimul timp.

 

In privinta numeroaselor produse expuse sau lansate cu aceasta ocazie ar fi multe de spus, dar ma voi limita la constatarea ca ecranele tactile si cat mai mari au devenit norma pentru telefoanele mobile, astfel incat peste vreun an vom mai intalni taste (adevarate, nu virtuale) doar la cele dotate cu o claviatura alfanumerica rabatabila sau de tip slide. Daca ar fi sa remarc cateva produse, as incepe cu unul care nu este tocmai un telefon, ci un soi de multiplexor. Se cheama Novatel MiFi, este de dimensiunile unui card si functioneaza ca un hotspot mobil, oferind acces la o conexiune 3G mai multor utilizatori aflati in apropiere. Un alt produs interesant a prezentat Logic Wireless: un telefon care incearca sa depaseasca limitarea inerenta a spatiului de afisare folosind un proiector incorporat. In felul acesta, un slide show de business sau un set de poze din vacanta pot fi prezentate oricand si oriunde, fara a implica un laptop. Una dintre vedetele expozitiei a fost al doilea telefon bazat pe Android realizat de HTC. Spre deosebire de G1, HTC Magic a renuntat la tastatura slide incorporata “devenind astfel mai suplu si mai elegant”, iar Vodafone (distribuitorul exclusiv) promite preturi care coboara sub 100 de euro pentru anumite tipuri de contracte.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
weboscop,
Mircea Sarbu
/opinii/cine-i-mic-tactil-si-inteligent-3995557
3995557
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.