CEC, episodul zece

Postat la 15 mai 2007 1 afişăre

Demiterea lui Eugen Radulescu de la conducerea CEC, anuntata la sfarsitul saptamanii trecute, n-ar fi trebuit sa surprinda pe nimeni. Pur si simplu pentru ca, exceptand un caz sau doua, la varful venerabilei banci nimeni nu pare sa reziste mai mult de un an sau maxim doi.

Demiterea lui Eugen Radulescu de la conducerea CEC, anuntata la sfarsitul saptamanii trecute, n-ar fi trebuit sa surprinda pe nimeni. Pur si simplu pentru ca, exceptand un caz sau doua, la varful venerabilei banci nimeni nu pare sa reziste mai mult de un an sau maxim doi.

 

Anuntul ca venerabila institutie si-a gasit instantaneu un alt presedinte a parut chiar mai surprinzator decat decizia de a-l schimba pe Radulescu (posibilitate despre care in piata se vorbea inca din cursul anului trecut) si demiterea a inca doi vicepresedinti din conducerea CEC. Practic, deciziile de demitere si apoi de numire a unui nou presedinte, luate de actionarul majoritar al CEC, Ministerul Economiei si Finantelor, au fost anuntate concomitent, fara prea multe comentarii lamuritoare asupra motivelor.

 

Numirea imediata a noului presedinte, in persoana lui Radu Gratian Ghetea, a aparut in aceste conditii mai neasteptata decat demiterea lui Radulescu, cu atat mai mult cu cat se petrece intr-un sistem bancar in care institutii financiare cu mai putine probleme decat CEC au fost nevoite sa-si caute luni bune un nou "cap".

 

Si totusi, Ghetea (58 de ani), anterior presedinte al consiliului de administratie al grecilor de la Alpha Bank, nu pare sa fi stat prea mult pe ganduri inainte de a accepta noua functie, in conditiile in care, potrivit propriilor spuse, abia dupa ce a fost inscaunat la conducerea executiva a CEC urma sa isi anunte echipa de conducere ca pleaca. Miscarea a fost greu de anticipat si prin prisma relatiei dintre Ghetea si Alpha, care nu dateaza de ieri, de azi, el figurand pe statele de plata ale grecilor de mai bine de 13 ani. In februarie, Ghetea a urcat in ierarhia bancii de la pozitia de prim-vicepresedinte la cea de presedinte neexecutiv al consiliului de administratie, in timp ce pe pozitia de presedinte executiv a fost numit Sergiu Oprescu. La momentul respectiv, Oprescu (43 de ani) ocupa la Alpha functia de vicepresedinte, fiind responsabil cu operatiunile de retail.

 

Ce are de facut noul presedinte al CEC? In mare, cam acelasi lucru pe care l-a avut de facut si Radulescu, doar ca "impachetat" intr-un alt ambalaj. Justificand demiterea celui din urma, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, spunea ca desi Radulescu a avut o prestatie buna, acum e nevoie de un manager care sa creasca banca si sa creioneze o noua strategie. O noua strategie a avut de facut si Radulescu atunci cand, din pozitia de consilier al guvernatorului BNR, a venit la CEC in 2005, preluand fraiele bancii de la Enache Jiru (instalat, si el, cu doar opt luni in urma). De fapt, din punctul de vedere al schimbarilor de management si de strategie, CEC ar putea fi desemnata cea mai dinamica banca romaneasca, in conditiile in care Ghetea devine acum cel de-al zecelea presedinte in doar 16 ani. Dupa 1989, la sefia CEC s-au perindat mai multe nume, unele controversate si care mai de care mai colorate politic. Si, aproape fara exceptie, nici unul dintre conducatorii CEC nu a supravietuit partidului de guvernamant care-l desemnase pe post.

 

Privita din acest unghi, demiterea lui Radulescu nu are nevoie de nicio alta explicatie mai amanuntita. Iar dupa spusele lui, nici nu i s-au facut cine stie ce reprosuri privind activitatea bancii, ci mai degraba unele "marunte", legate de faptul ca in conducerea bancii au existat neintelegeri.

 

Pe de alta parte, unicul merit recunoscut de Vosganian lui Radulescu (cel putin in declaratiile publice venite imediat dupa demitere) a fost ca "si-a facut bine treaba, a creat un sistem informatic". Sistem informatic care, pe de o parte, a inghitit peste 11 milioane de euro, dar a legat online, pe de alta parte, mai bine de 1.000 de unitati din cele aproape 1.400 pe care le are banca. Nu de putine ori, in timpul mandatului sau, Radulescu a invocat cheltuielile facute cu acest sistem ca motiv pentru care a sacrificat o "intinerire" a aspectului sucursalelor.

 

Acum, prin numirea lui Ghetea, bancher cu o experienta mai indelungata in zona bancilor comerciale, actionarul CEC spune ca asteapta ca banca sa-si "sporeasca puterile", potrivit lui Vosganian. Ramane de vazut in ce se va traduce exact, ca obiective, aceasta "sporire" (strategia bancii urmand sa fie comunicata in perioada imediat urmatoare), insa mandatul lui Ghetea nu se anunta usor. Demiterea fostului presedinte vine la scurta vreme dupa ce banca anuntase pe primul trimestru un profit brut cu 60% mai mare fata de aceeasi perioada din 2006, iar la credite procentul de crestere a fost impresionant: 425% in plus fata de volumul consemnat la finele primului trimestru al anului 2005 (e adevarat, plecand de la o baza cu mult mai mica decat alte banci comerciale). Anul trecut, dupa mai multi ani de scadere, cota de piata a bancii a ramas relativ constanta, la 4,1% in decembrie, CEC coborand totusi pe locul al optulea in ierarhia jucatorilor din sistem. Caderi de acest fel au existat insa si la case mai mari, care au fost lipsite de tot tumultul trait de CEC anul trecut. Tumult care, pana la urma, a facut batranei case de economii mai mult rau decat orice altceva. Pana una-alta, in nici una dintre strategiile creionate de cei noua presedinti ai CEC nu a fost trecuta si o clauza care sa prevada ca banca sa aiba timp si liniste pentru a-si continua calea pe care a pornit.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CEC,
episodul zece
/opinii/cec-episodul-zece-1009165
1009165
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.