OPINIE 100 TINERI MANAGERI DE TOP 2021: „Muncesc mult, dar mă bucur de viaţă şi mai mult”

Autor: Ioana Matei Postat la 26 iulie 2021 136 afişări

OPINIE 100 TINERI MANAGERI DE TOP 2021: „Muncesc mult, dar mă bucur de viaţă şi mai mult”

O discuţie în redacţie, cu Cristian Hostiuc, directorul editorial al ZF şi Business MAGAZIN, care este de părere că majoritatea tinerilor nu sunt preocupaţi de pensie. „- Tinerii nu se gândesc la pensionare şi majoritatea corporatiştilor nu ştiu nici măcar cât valorează punctul de pensie! - Ştii de ce nu se gândesc tinerii la pensie? Pentru că vor să muncească toată viaţa, cât pot, iar conceptul de a te baza pe stat pentru a supravieţui s-ar putea să nu mai existe în viitor!”

Asta este concluzia mea (care, după 9 ani, mă bucur în continuare de profesia mea, mereu surprinzătoare, şi nu văd de ce ar fi altfel când voi avea 65 de ani), concluzia la care am ajuns după ce am citit răspunsurile a circa 100 dintre tinerii manageri de top incluşi în ediţia de anul acesta a anuarului, precum şi o concluzie la care au ajuns şi „case mai mari”, respectiv expertul global în forţă de muncă Manpower Group.

Potrivit unui studiu realizat de această companie în 25 de ţări, în rândul a 19.000 de mileniali, membrii Generaţiei Y îşi văd cariera ca un ultramaraton şi cred că vor munci mai din greu şi pentru o perioadă mai lungă de timp decât generaţiile anterioare (53% cred că vor continua să lucreze dincolo de vârsta de 65 de ani, 16% cred că vor lucra mai târziu de vârsta de 70 de ani sau mai târziu, iar 8% cred că vor munci până la finalul vieţii lor).

Un alt aspect interesant este că, deşi majoritatea generaţiei Y crede că va fi activă din punct de vedere profesional pentru o perioadă mai lungă decât părinţii, 92% dintre ei îşi doresc totuşi pauze de carieră, de cele mai multe ori din motive personale, prin urmare, echilibrul mult trâmbiţat între viaţă şi muncă poate în cazul nostru are o şansă să existe: ca să  performezi în carieră, trebuie să ai şi un management al vieţii bine pus la punct. 

În 2020, numărul milenialilor (definiţi ca fiind născuţi între 1980-1994) ar reprezenta o treime din forţa de muncă globală, iar circa 24% din aceasta ar fi reprezentată de tinerii generaţiei Z (născuţi între mijlocul anilor ’90 şi 2010) potrivit studiului Manpower Group. Dacă jumătate din numărul angajaţilor de astăzi sunt tineri, modul în care această generaţie vrea să fie condusă, dar conduce, la rândul său, este extrem de relevant. Din răspunsurile pe care le veţi citi în acest anuar, veţi vedea că suntem pe mâini bune!

Ioana Matei este Editor Business MAGAZIN


Metodologie

Anuarul 100 tineri manageri de top include în fiecare an poveştile a (circa) 100 de tineri din mediul de business local, în fiecare an diferite faţă de anii anteriori. Criteriile de înscriere au fost publice pe site-ul Business MAGAZIN şi includ detalii precum: vârsta de până în 40 de ani (inclusiv), un rol de management într-un departament conectat la activitatea de bază a companiei (o multinaţională de top sau un business antreprenorial cu venituri de peste 1 mil. euro/model de afaceri atipic), precum şi să nu mai fi apărut în ediţiile anterioare ale catalogului, fie şi activând într-o altă companie.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.