Consultantul fara casa

Postat la 03 martie 2008 53 afişări

Ce face el e greu de descris. Dar pentru cei mai puternici CEO din lume este suficient de bun incat sa il tina pe drum sapte zile din sapte si sa il transforme in unul dintre cei mai influenti consultanti ai momentului.

Lui Ram Charan nu-i pasa cat e ceasul. Nu-i pasa nici ce zi a saptamanii este. Iar ultimul lucru de care ii pasa este unde se afla. Atat timp cat este intr-o conversatie cu un client - fata in fata sau la telefon - Charan e acasa.

Majoritatea oamenilor iau cu ei in calatorii un simbol al lucrurilor dragi pe care le lasa acasa si de care le va fi dor cat timp vor fi plecati. Singurul obiect care il insoteste fara exceptie pe Ram Charan este insa valiza. "Bine ati venit acasa" este urarea cu care il intampina portarii hotelului in care doarme - altul aproape in fiecare noapte, cu exceptia situatiilor in care doarme in avion, in drumul catre o alta intalnire de afaceri.

Ziua si orasul

Cum arata programul de lucru al lui Charan? Un itinerariu deja obisnuit include o tara sau un oras nou pe zi: Bombay - duminica, Delhi in dimineata urmatoare si din nou Bombay, miercuri. Joi in Bangalore, sambata la Trivandrum, iar miercuri in Johannesburg. Vineri dimineata la ora 7, in New York, la o intalnire de doua ore cu un CEO care a facut un drum special cu avionul pentru a se intalni cu el. Dupa alte doua intalniri, zboara in aceeasi noapte spre Dubai, unde petrece duminica si ziua de luni, iar apoi se intoarce la New York. Joi noaptea pleaca spre Jubail, Arabia Saudita, apoi se intoarce din nou la New York. Marti dimineata incepe o zi plina de intalniri, iar noaptea pleaca spre Milwaukee. Dupa Milwaukee, o intalnire in Philadelphia, trei intalniri la New York in aceeasi zi, iar ziua urmatoare o conferinta telefonica de o ora si jumatate si un zbor spre West Palm Beach. Dupa care un alt avion, spre New York, pentru un mic dejun de afaceri, urmat de un zbor catre Perth, Australia. Si tot asa, mai departe. Macar calatoreste la clasa intai. Care este scopul calatoriilor lui Charan? Sa rezolve probleme de business. Este autorul a peste 11 carti, care s-au vandut in peste 2 milioane de exemplare in ultimii 5 ani si care includ best-seller-urile "Profitable Growth" si "Know-how". Pana nu demult, nu avea insa nici macar un web-site, echipa de marketing sau newsletter. Si totusi, Charan, acum in varsta de 68 de ani, a devenit mana dreapta, indispensabila pentru sute de manageri de top din lumea intreaga, care il solicita mai mult in calitate de "om intelept" decat de consultant cu o specializare anume. Printre acestia se numara si Jack Welch, CEO-ul General Electric, Ivan Seidenberg, CEO-ul Verizon Communications sau John Reed, ex-CEO al Citigroup si fost presedinte al boardului New York Stock Exchange.

Un personaj bizar

Bonificatia zilnica a lui Charan se ridica pana la 20.000 de dolari. Cu toate acestea, refuza sa isi cumpere un avion particular, deoarece prefera sa foloseasca timpul pe care il petrece in aeroporturi intre zboruri pentru a gandi strategii sau a avea o alta convorbire telefonica cu un CEO pe care il consiliaza. Mai mult, nu stie sa conduca si nici nu detine vreo masina, pentru simplul motiv ca nu ar avea unde sa o tina sau cand sa o foloseasca.

De trei ori pe saptamana, lunea, miercurea si vinerea, un angajat ii trimite prin FedEx, cu destinatia hotelului in care se afla la momentul respectiv, o cutie cu imbracaminte, cosmetice si pantofi noi, caci Charan nu isi cumpara niciunul din aceste articole de uz zilnic. Peste doua zile, cutia se intoarce la birou, cu rufe murdare in loc.

Pentru multi, acest mod de a trai poate parea bizar. Pentru Charan insa, este ideal. "Sunt un om norocos pentru ca fac ceea ce imi place", este fraza pe care o repeta adesea in legatura cu stilul sau de viata.

Ram Charan nu are viata personala, nu a fost casatorit niciodata, nu are copii si pana nu demult nu avea nici macar propria sa locuinta. Recent si-a cumparat primul apartament, in Texas, in care nu s-a mutat inca si nici nu stie daca o va face vreodata.

Tot ce face este sa munceasca, iar apropiatii sai, cei cu care colaboreaza de zeci de ani, nu tin minte sa il fi vazut vreodata razand. In 1999, Charan a suferit un bypass cardiac, dar dupa 11 zile era din nou pe drum, gata de alte intalniri. Majoritatea clientilor sai nici nu au stiut ca a fost bolnav. Mai mult decat atat, personalitatea lui Charan se caracterizeaza printr-o alta trasatura, care il diferentiaza intocmai de oricare din executivii hiper-realizati cu care lucreaza: Charan nu are niciun obiectiv. Nu si-a dorit niciodata sa devina un consultant global sau sa se inscrie la Harvard Business School, sa devina profesor ori sa traiasca chiar si pentru o zi in afara micului oras indian in care s-a nascut.

Un fel de Moromete indian

Ram Charan s-a nascut intr-un orasel de langa Delhi in statul Uttar Pradesh din nordul Indiei. A fost al saselea din sapte copii ai unei familii care locuia intr-o casa cu doua etaje, impreuna cu o alta familie. In total, 17 persoane sub un singur acoperis, fara instalatii sanitare, fara electricitate ori vreun lux de orice fel.

Primul contact cu afacerile l-a avut la 7 ani, cand a inceput sa lucreze in magazinul de incaltaminte al familiei sale. In fiecare dimineata si dupa-amiaza, inainte si dupa scoala, Charan numara rupiile din sertarul cu bani. Obiceiul si l-a pastrat, caci primul lucru pe care il verifica la o companie este situatia cash-flow-ului. In pauzele dintre clienti, Charan invata, prin rezumarea, pe o singura pagina, a temei din ziua respectiva. Astazi, o pagina similara le este prezentata clientilor din top-management. Treptat, toti fratii sai au renuntat la scoala pentru a lucra, dar Charan a fost o exceptie. Profesorii obisnuiau sa vina la magazin pentru a-i implora pe parintii sai sa-l lase sa-si continue studiile. Astfel, Charan a absolvit o facultate de inginerie la Universitatea Banaras din Varanasi, iar apoi a plecat intr-un program de exchange in Australia. Bunica sa si-a amanetat bijuteriile pentru a plati biletul de avion, iar Charan a inregistrat toate cheltuielile pe care familia sa le-a facut pentru el si le-a platit in mai putin de un an.

In momentul plecarii spre Australia, actele pe care a trebuit sa le completeze la oficiul de pasapoarte cereau sa scrie numele si prenumele, pe care Charan, ca majoritatea indienilor din provincie, nu le avea. Asa ca numele sau, pronuntat "Ram Saron", provine de fapt din despartirea apelativului Ramcharan.

Prima calatorie

In Australia, managerii companiei in care lucra ca proiectant i-au recunoscut talentul in business in momentul in care Charan i-a intrebat de ce imprumuta bani pentru a plati dividendele. Ei au fost cei care l-au incurajat, la patru ani dupa sosirea in Australia, sa se inscrie la Harvard Business School, unde a obtinut diploma de MBA si de doctorat. Cat timp a fost la Harvard, Charan a lucrat in timpul verilor la o companie petroliera din Honolulu.

Din nou, a analizat in timpul liber situatia cash-flow-ului si a descoperit aceeasi problema ca a angajatorului sau din Australia. De data aceasta insa, sefii i-au cerut lui sa o rezolve. Lucru pe care studentul l-a facut, dupa sase saptamani, cand a concluzionat ca presiunea prea mare din conductele cu combustibili ducea la scurgeri, deci la pierderi, deci la incapacitatea de plata a dividendelor. Cauza problemei era, mai mult decat atat, lipsa de comunicare dintre responsabilul de productie si seful de pe distributie. Asa a inceput cariera de consultant a lui Charan, prin combinarea studiilor de inginerie cu acuitatea financiara si orientarea catre situatiile relationale.

Dupa ce a absolvit al treilea pe generatie, Charan a lucrat ca profesor la Harvard si la Boston University, dar a renuntat considerand ca nu este facut pentru asa ceva. Interesele sale erau mai mult centrate pe situatiile cauza-efect, cu scopuri practice: Cum sa rezolve o anumita problema? Cum sa ajute o anumita companie? In aprilie 1977 Charan si-a inchiriat un birou in Dallas, pentru a se dedica full-time consultantei. Acum, este singur pe o pozitie con?troversata: nu atat de consultant, cat de guru, intr-un fel de corporate saga, cu acces la salile de board si la discutii prietenesti cu cei mai puternici executivi din lume. Inainte de a fi consultant, Charan a dormit in camine studentesti. Inainte de a fi student sau profesor, a locuit la YMCA, o asociatie internationala pentru sprijinul tinerilor. Acum, cand a ajuns un consultant si un autor celebru, nu mai locuieste nicaieri. Domiciliul sau, asa cum figureaza in pasaport, este biroul din Dallas, dar Charan nu a fost niciodata acolo.

Ce face de fapt Charan?

Multi oameni se intreaba asta. Charan este foarte bun in a diseca problemele pana la elementele esentiale. Dar pentru ca linia dintre simplu si simplist este firava, unele guri au pus la indoiala pozitia lui Charan vizavi de aceasta linie.

Daca Charan e un impostor, atunci este unul destul de bun. De 38 de ani lucreaza cu GE, de mai bine de 20 de ani cu Verizon si de peste 30 de ani cu fostul guvernator al statului West Virginia, Gaston Caperton. Metoda sa de lucru este sa nu aiba vreo metoda, doar intrebarea potrivita. Desi riscanta, alegerea este cea care a adus succesul lui si cola?boratorilor sai. John Reed, de exemplu, a inceput sa lucreze cu Charan in 1990, inainte de fuziunea din aprilie 1998 dintre Citicorp si Travelers, care a dat nastere grupului financiar Citigroup, clasat in 2007 pe primul loc in topul celor mai mari companii din lume, realizat de revista Forbes (active totale de peste 1.800 de miliarde de dolari, profit brut de 21,54 miliarde de dolari). In '90 insa, actiunile Citicorp erau in scadere, compania se confrunta cu dificultati, iar cel care l-a ajutat pe Reed sa vada mai clar ce are de facut a fost Charan, prin punerea intrebarilor corecte.

De fapt, in asta consta si diferenta dintre alti consultanti si Ram Charan. In timp ce primii spun CE ar trebui sa faca un executiv, Charan faciliteaza mersul actiunii, fortand clientii sa gandeasca impreuna cu el si sa isi exprime foarte clar pasii de actiune. Dupa ce acestia au fost stabiliti, Charan isi suna clientii din zece in zece minute pentru a-i intreba de ce nu s-au apucat inca de treaba.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Consultantul,
fara,
casa
/lideri/consultantul-fara-casa-4074096
4074096
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.