Brokerul care a itrat la apa

Postat la 03 martie 2008 13 afişări

In 1990 "vedetele" pietelor financiare erau bancheri precum Frank Quattrone, care a ajutat companii "virtuale" ca Amazon si Netscape sa fie listate la bursa in perioada boom-ului tehnologic. Sau analisti financiari de pe Wall Street, precum Mary Meeker, care a fost denumita in 1998 "Regina Internetului" de catre revista Barron's Magazine. In 2007, managerii fondurilor de investitii au preluat statutul de "stapanii universului" si sunt capitanii navei. Asta daca nu trebuie sa-si vanda ambarcatiunea...

Noii "stapani" au devenit milionari de pe urma strategiilor pe care putini le inteleg si care le permit acestora sa pretinda comisioane de 20% din profitul unei tranzactii. Dar explozia creditelor ipotecare subprime pare sa fi schimbat regulile jocului, iar cei ce o data detineau controlul se afla acum pe pozitii mai putin favorabile. La fel s-a intamplat si pentru John Devaney, CEO-ul fondului de investitii United Capital Markets. United e specializat in cumpararea si vanzarea de obligatiuni sustinute de plati ipotecare, in special rate ipotecare subprime.

Job-ul lui Devaney era sa parieze cati dintre cei care apelau la creditele subprime urmau sa inapoieze banii si cand. Milioane de americani au luat imprumuturi ipotecare, fara sa aiba garantii suficiente ca vor putea rambursa creditele. Bancile imprumutau banii, dupa care ofertau investitorilor un pachet de mai multe astfel de credite. Valoarea medie a unui credit este de 130.000 de dolari, pe care bancile il vindeau cu 100.000 de dolari pentru a face rost de lichiditati, ce urmau a fi plasate tot in piata subprime. Astfel, institutiile de credit eliminau creditele riscante din bilant, investitorii erau multumiti de profitul pe care urmau sa-l obtina la rambursarea creditului de catre debitori, iar clientii finali aveau casele visate. Bancile au "pasat" inca din anul 1970 platile ipotecare pe piata de titluri de valoare. Insa toate acestea n-au durat mult, pentru ca destabilizarea pietei imobiliare din America n-a intarziat sa apara datorita nerambursarii sau rambursarii tarzii a imprumuturilor, si prin urmare a neincrederii investitorilor in titluri de valoare care aveau in spate creditele ipotecare. Oamenii au vandut actiuni la preturi foarte mici, prabusind cotatiile, iar cererea de lichiditati a facut ca rata dobanzii sa creasca. Anul trecut, in acest context economic incert, fondurile Horizon ABS (assets backed securities - titluri de valoare sustinute de active) detinute de compania lui Devaney au atins alaturi de alte companii de pe Wall Street, ca Bear Stearns, limita de jos.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Brokerul,
care,
a,
itrat,
la,
apa
/lideri/brokerul-care-a-itrat-la-apa-4074100
4074100
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.