100 TINERI MANAGERI DE TOP - Ştefan Ponea, Industrial Access

Autor: Razvan Muresan Postat la 02 iulie 2012 1704 afişări

Ştefan Ponea a fondat la 28 de ani Industrial Acces, firmă care este în prezent liderul pieţei de închirieri de utilaje la înălţime din România.

Ştefan Ponea a făcut pasul către antreprenoriat în 2005, când a fondat Industrial Acces, împreună cu trei asociaţi, cu o investiţie de 3 000 de dolari. Anterior, Ponea a lucrat din 1997 într-un grup de firme ce a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă. "Când m-am angajat, echipa avea cinci angajaţi, iar când am plecat ajunsesem la 450 şi o cifră de afaceri de 30 milioane de euro", îşi aminteşte el acum. Iniţial a lucrat ca şofer în cadrul companiei respective, iar pas cu pas a ajuns să conducă şi să dezvolte o divizie în cadrul grupului de firme. "Nu am lucrat pentru bani, ci pentru glorie în acea perioadă, astfel că atunci când m-am decis să îmi deschid propria afacere, resursele materiale pe care le-am avut au fost de 3 000 de dolari." După ce a fondat propria firmă, a reuşit, încet-încet, să îi angajeze pe rând pe foştii săi colegi; de-a lungul anilor nimeni din echipa de la început nu a plecat din companie. Cel mai greu moment a fost cel când a plecat de la singura companie pentru care a lucrat, unde construise de la zero o divizie cu o cifră de afaceri de milioane de euro. "A trebuit să o iau de la început şi să construiesc Industrial Access. De la zero. A fost cel mai dificil, dar şi cel mai frumos moment, care mi-a oferit ocazia de a-mi pune în practică ideile, de a învăţa prin a face, a încerca, a greşi şi a plăti."

Un pas important în dezvoltarea Industrial Access a avut loc în anul 2007, când fondul de investiţii Balkan Accession Fund a preluat 90% din acţiuni, într-o tranzacţie de 14 milioane de euro. Restul de 10% din acţiuni i-a rămas lui Ştefan Ponea, ceilalţi trei acţionari părăsind compania. Compania a ajuns de la o cotă de piaţă de 16% în 2008 la 23% în 2011. Acum Industrial Access are opt puncte de lucru în România, trei în Bulgaria, unul în Serbia şi unul în Republica Moldova şi şi-a propus ca până la finalul anului 2012 să ajungă la 30% din piaţa regională (Moldova, România, Bulgaria şi Serbia). Din motive personale, spune Ponea, a fost nevoit să lucreze în detrimentul pregătirii teoretice. "Tot ce am realizat până acum a fost rezultatul experienţei directe, nu al aplicării vreunor cunoştinţe teoretice învăţate." În plus, din nevoia de a adapta foarte rapid afacerea la provocările pieţei, "am inventat, nu am copiat; când inventezi, este foarte greu să ţină cineva pasul cu tine. Aşa am şi reuşit ca în 2011 să avem cel mai bun an din istoria companiei".


100 de tineri manageri sau antreprenori care, la nici 40 de ani, conduc companii cu afaceri de milioane euro sunt puşi anual, încă din 2006, în lumina reflectoarelor de jurnaliştii BUSINESS Magazin. Indiferent că sunt formaţi în multinaţionale sau au dobândit experienţă clădind propriile afaceri, ei sunt nu numai etalonul mediului de business românesc, ci şi cei care trasează direcţiile economiei.

BUSINESS Magazin vă prezintă a şaptea ediţie a catalogului 100 TINERI MANAGERI DE TOP. Catalogul este disponibil din data de 28 mai la toate punctele de difuzarea a presei Inmedio si Relay la pretul de 25 lei.

Urmărește Business Magazin

/lideri/100-tineri-manageri-de-top-stefan-ponea-industrial-access-9750287
9750287
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.