Un proiect pentru studenţi. „Mi-am dorit să nu am o studenţie banală şi am vrut să las ceva în urma mea. De aici până la ideea proiectului a fost doar un pas.”

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 23 martie 2016 1670 afişări

Un proiect pentru studenţi. „Mi-am dorit să nu am o studenţie banală şi am vrut să las ceva în urma mea. De aici până la ideea proiectului a fost doar un pas.”

Alin Grămescu are 26 de ani şi a iniţiat proiectul Iubesc Studenţia, care îşi propune să devină cel mai util proiect pentru studenţii din România. Pe adresa de Facebook, care are aproape 3.500 de like‑uri, sunt postate în fiecare zi câte cinci oportunităţi, fie cursuri de vară, burse, programe de stagiatură sau locuri de muncă pentru studenţi.

„Iubesc Studenţia îşi propune să devină cel mai util proiect studenţesc din România. Dacă alegem să construim proiectul în jurul cuvântului «util», avem suficient loc de exprimare.

Vrem să creştem o comunitate în jurul proiectului şi să oferim echipei experienţe memorabile“, explică Alin Grămescu scopul proiectului pe care l-a pornit. Este student la Comunicare şi Relaţii Publice în cadrul SNSPA iar pe durata studiilor a câştigat peste 60 de competiţii de creativitate, valoarea totală a premiilor depăşind 20.000 euro.

Ideea proiectului a plecat, spune Alin Grămescu, „de la o obsesie şi de la dorinţa de a înfăptui ceva. Mi-am dorit să nu am o studenţie banală şi am vrut să las ceva în urma mea. De aici până la ideea proiectului a fost doar un pas“. În primul an de facultate, povesteşte el, şi-a dorit să ştie care sunt oportunităţile pentru studenţi şi să vadă care i se potrivesc; a căutat mai întâi în România, apoi, în Europa, „iar în final, am început să caut mai bine. Aşa mi-am creat un sistem prin care primesc în newsfeed toate oportunităţile deschise pentru studenţii români”.

Cât a durat de la stadiul de idee până la punerea în practică? O vacanţă de vară – vine răspunsul. Alin Grămescu ştia că mai are doar un an de facultate, că îşi doreşte să creeze un proiect, dar nu ştia exact ce anume. Până într-o zi când, fără să vrea, a asistat la o discuţie pe stradă în care doi tineri se plângeau că nu există suficiente oportunităţi pentru studenţi. „Cumva, am vrut să demonstrez că realitatea este alta şi aşa am început.“ A creat o pagină de Facebook şi au urmat un site şi o echipă. Acum, la şase luni după lansare, Iubesc Studenţia a adunat peste 1.000 de oportunităţi, devenind primul proiect din România care promovează cinci oportunităţi în fiecare zi, de la burse şi cursuri până la locuri de muncă sau programe de stagiatură. Pe adresa de Facebook a proiectului sunt publicate astfel de anunţuri: „Îţi doreşti o carieră în instituţii de spectacol, teatru, televiziune, radio, presă scrisă? Înscrie-te la cursurile gratuite de pregătire pentru admiterea la UNATC!” sau „Vrei să-ţi valorifici talentul şi imaginaţia? Participă la competiţia internaţională de fotografie dedicată Zilei Mondiale a Apei!” sau „Au început înscrierile pentru cursurile organizate de Board of European Students of Technology!”. În fiecare zi sunt circa 300 de clicuri pe link-urile programelor postate pe pagină – toate gratuite –,  numărul de vizualizări fiind mai mare. „Ne dorim ca toate universităţile din ţară să ştie despre noi, pentru că livrăm informaţii utile pentru studenţii români.“

Gradul de interes generat este chiar peste aşteptările lui Grămescu; recent, Iubesc Studenţia a lansat un proces de recrutare pentru noi membri voluntari (pe site scrie însă „Noi nu suntem voluntari. Suntem studenţi care aleg să facă ceva util cu timpul lor liber. Suntem studenţi profesionişti!”). Pentru cinci poziţii – redactor, fotograf, videomaker, digital art, account – s-au înscris în competiţie 43 de studenţi din Bucureşti, iar Grămescu se declară surprins de numărul acestora, mai mare decât se aştepta. „Ca să intre în proiect, a trebuit să treacă de primul #subwaypitch organizat în România.“ Concret, interviurile s-au desfăşurat în metrou şi candidaţii au avut la dispoziţie timpul în care sunt parcurse patru staţii de metrou, adică maximum un sfert de oră, „pentru a ne convinge că merită şi vor să facă parte din proiectul nostru”. Cu cei cinci noi membri, echipa proiectului a ajuns să numere şapte persoane. 

„Orice student care intră în proiect primeşte un carnet de student profesionist, care conţine 42 de acţiuni musai de făcut în studenţie, pe care le stabilim de comun acord. Credem că studenţia este un maraton şi că fiecare dintre noi se află la un maraton distanţă de ceea ce îşi doreşte cu adevărat”, spune Alin Grămescu. În primul semestru, studenţii trebuie să participe şi câştige o competiţie naţională, pentru a înţelege „ce e un brief, un pitch şi lucrul cu termene limită”. Cei cinci noi  recruţi vor fi implicaţi într-o nouă acţiune, la finalul lunii aprilie, despre care Grămescu spune că vrea să fie primul reality show studenţesc, care se va numi Deadline. „Iar la final, or să râdă alături de noi în poza de final de semestru. Aceasta este promisiunea proiectului pentru ei.“ Într-un an, fiecare dintre cei cinci noi recruţi trebuie să demareze un proiect propriu. „Lucrăm şi la atitudine - fie alegi să te plângi că e luni, fie alegi să faci tu ceva pentru oamenii care se plâng că e luni. Îi scoatem din contextul lor confortabil şi îi punem să observe lumea din jurul lor – îi facem mai curioşi.”

Cât despre finanţare, „studenţi fiind, momentan ne finanţăm... studenţeşte. Adică sponsorizăm pe ici, pe colo pagina şi câte o postare. În rest, creştem prin rezultatele pe care le avem. Nu avem o sursă externă care să investească în proiect, dar avem răbdare, pentru că ştim că mai avem câteva etape de trecut până la momentul în care să cerem şi o finanţare“. De la startul oficial al proiectului, în toamna lui 2015, tânărul a cheltuit bani din buzunarul propriu, câteva sute de euro, pentru realizarea site-ului şi promovarea câtorva postări pe Facebook.

Pentru monetizarea Iubesc Studenţia, speranţele lui Grămescu se leagă de toamna acestui an, când „vom scăpa de statutul de proiect pilot”. Tot atunci ar urma să demareze şi ceea ce el numeşte „marea recrutare”, când mai mulţi oameni ar urma să se alăture echipei.

„Obsesia mea este să am un motiv suficient de bun pentru care să mă dau jos din pat în fiecare dimineaţa. Acum, el se numeşte Iubesc Studenţia”, spune Alin Grămescu.

Urmărește Business Magazin

/cover-story/un-proiect-pentru-studenti-mi-am-dorit-sa-nu-am-o-studentie-banala-si-am-vrut-sa-las-ceva-in-urma-mea-de-aici-pana-la-ideea-proiectului-a-fost-doar-un-pas-15135697
15135697
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.