BERT VAN DER VELDE, METRO CASH & CARRY

Postat la 28 februarie 2006 1 afişăre

In nici un alt oras strain nu am petrecut atata timp cat in Bucuresti"

OCTOMBRIE, 2001

Cand astepta sa se intoarca acasa, dupa un mandat in Republica Ceha, Bert van der Velde este anuntat de compania pentru care lucra - Metro Cash & Carry - ca va indeplini functia de director financiar (CFO) pentru Metro Romania.

CE SPERA: Sa aiba parte de actiune.

CE STIE: Ca va petrece trei ani in Romania.

CE NU STIE: Ca va petrece cel putin opt ani in Romania, ajungand CEO pentru Metro Cash & Carry Romania si Republica Moldova.

 

Decizia companiei Metro de a avea o conducere internationala in fiecare tara l-a intors pe olandezul Bert van der Velde din drumul sau spre casa in 2001, dupa un mandat in Cehia, trimitandu-l in Romania. Acum e unul dintre cei noua expati ai Metro Romania.

 

In 2004, cand i-a expirat primul mandat, ar fi putut opta pentru alte tari. Dar a preferat sa ramana aici. "In nici un alt oras strain nu am petrecut atat timp ca in Bucuresti", spune van der Velde, fost expatriat in Anglia, Thailanda si Republica Ceha. Exista un pericol in a schimba foarte des tara, crede olandezul, motiv pentru care, atunci cand gasesti o tara sa-ti placa, e bine sa incerci sa petreci acolo o bucata mai lunga de timp.

 

"In primul an de sedere intr-o tara afli tot felul de lucruri", explica managerul Metro. "In al doilea, intri in sfarsit in paine. In al treilea an, ai rezultate si te simti ca acasa. Daca dupa trei ani pleci iar, o iei de la capat." Bert van der Velde spune ca aici oamenii au acea "joie de vivre" (bucurie de a trai - n.r.) a latinilor, care altora le lipseste. "Si Cehia este o tara frumoasa, cu o infrastructura mai buna, dar climatul personal oferit de oamenii din jur este complet diferit", spune van der Velde. "Ca expat, te simti mai integrat in Romania, si acest lucru conteaza."

 

Unul dintre copiii olandezului s-a nascut aici, iar celalalt a venit in Romania la varsta de un an. Totusi, Bert van der Velde crede ca va parasi Romania in 2008, cand ii va expira cel de-al doilea mandat. Un mandat prea lung intr-o tara este nesanatos pentru companie, care are nevoie de "sange si idei noi", explica Bert van der Velde, la fel cum tot nesanatos e sa schimbi tara tot la trei ani.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BERT VAN DER VELDE,
METRO CASH & CARRY
/cover-story/bert-van-der-velde-metro-cash-carry-1049433
1049433
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.