Goana dupa 4G

Postat la 19 iulie 2010 53 afişări

Viteza de zece ori mai mare decat 3G si acoperire mult mai larga. Aceasta este, simplist, descrierea retelei 4G, care prinde radacini in tot mai multe tari din lume. Startul sau oficial a fost dat de lansarea in Statele Unite a primului telefon mobil 4G din lume, HTC Evo 4G.

Pana in 2015, cinci miliarde de oameni din intreaga lume vor avea conexiune la internet, majoritatea lor vor avea acces in banda larga, iar volumul de trafic de date va creste de 100 de ori. "Se va intampla odata cu dezvoltarea retelei 4G, LTE (Long Term Evolution)", spunea Dragos Chivu, country manager al Nokia Siemens Networks, la inceputul anului. "LTE este o solutie capabila sa faca fata provocarilor tehnologice si comerciale ale viitorului", comenta Chivu, adaugand ca LTE va avea viteze reale de banda larga si va aduce aplicatii de date avansate pe terminalele mobile. "Aplicatiile de browsing, video sharing, descarcare de fisiere de muzica si multe alte aplicatii vor raspunde imediat, la un simplu clic."

Noua tehnologie ofera rate de date maxime de 173 Mbps in downlink si 58 Mbps in uplink, ceea ce inseamna o viteza de zece ori mai mare decat HSPA, tehnologia folosita in prezent pentru accesul la internet in mediul mobil, preciza Chivu. De asemenea, timpul de latenta va fi redus, la 10-20 ms, ceea ce inseamna ca experienta utilizatorilor in ceea ce priveste serviciile in timp real, precum jocuri, VoIP si video, va fi mult mai placuta. In plus, semnalul va strabate distante mai lungi decat actuala tehnologie, asigurand aceeasi acoperire cu mai putine antene, ceea ce va contribui la reducerea consumului de energie.

"Gratie tehnologiei LTE, terminalele mobile vor fi transformate in calculatoare portabile puternice", declara Viviane Reding, comisarul european pentru telecomunicatii, dupa ce Comisia Europeana a anuntat ca de anul acesta va lansa o investitie de 18 milioane de euro in dezvoltarea infrastructurii 4G.

"Economia digitala va creste, iar milioane de utilizatori trebuie sa beneficieze de viteze ultrarapide pe internet, oriunde s-ar afla", adauga Reding. Potrivit companiei de cercetare de piata ABI Research, pana in anul 2014 ar urma ca 150 de milioane de oameni sa se aboneze la reteaua 4G.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT&C,
telefoane,
4G,
HTC,
iPhone,
retea,
telecom
/business-hi-tech/telecom/goana-dupa-4g-6585216
6585216
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.