Suna bine, dar cine canta?

Postat la 16 mai 2006 1 afişăre

Acum sase ani, un grup de muzicieni si ingineri software pasionati de muzica au venit cu o idee considerata ciudata la vremea aceea, de a analiza muzica, bit cu bit, si de a organiza toate melodiile ultimilor 60 de ani pe diverse categorii, in functie de cateva sute de criterii.

Acum sase ani, un grup de muzicieni si ingineri software pasionati de muzica au venit cu o idee considerata ciudata la vremea aceea, de a analiza muzica, bit cu bit, si de a organiza toate melodiile ultimilor 60 de ani pe diverse categorii, in functie de cateva sute de criterii.

 

Dupa o munca titanica, in care 300.000 de melodii au trecut prin filtrul celor de la "Music Genome Project", fiecare cantec in parte fiind analizat intr-un timp mediu de 20 de minute, Pandora, cum a fost denumit serviciul, s-a impus printre internauti ca o metoda simpla prin care pot asculta melodiile artistilor preferati. Dar partea interesanta de-abia aici incepe. Pe baza informatiilor primite din analizele care s-au intins pe durata a sase ani, pandora.com face recomandari catre piese care au o linie melodica similara.

 

"Vom reda cateva dintre melodiile artistului cautat, dar ideea principala din spatele conceptului nostru este sa prezentam alte melodii asemanatoare, care credem ca vor placea ascultatorilor", spune unul dintre realizatorii proiectului. Pana acum, daca preferati un anumit artist, cel mai bun lucru pe care puteati sa il faceti era sa cautati alti artisti, care canta acelasi gen de muzica. Avand in vedere ca multi artisti abordeaza diverse stiluri muzicale, era destul de greu (si subiectiv) de gasit melodii similare ale altor artisti. Insa asocierea facuta de Pandora are la baza direct melodiile, indiferent de cine le canta.

 

Printre detaliile luate in considerare in analiza melodiilor se numara orchestratia, aranjamentul vocal, ritmul si versurile. Pandora functioneaza ca un radio la cerere, la care se poate avea acces gratuit. De aici decurg unele dezavantaje. Primul dintre ele este ca nici o melodie nu poate fi salvata pe calculator; ele pot fi doar ascultate pe site. De asemenea, la fel ca la un radio, lipseste posibilitatea de a "derula" melodia. Trebuie sa o ascultati de la un capat la celalalt. Iar alteori, melodia este protejata complet de legile copyright si nu poate fi nici macar ascultata pe site. In acest caz, Pandora face doar recomandari catre alte piese similare.

 

De exemplu, la cautarea cunoscutei "Imagine" a lui John Lennon, Pandora nu va putea reda exact aceasta melodie. In schimb, exista varianta de a asculta piesa "God" a aceluiasi solist, considerata de Pandora drept "next best thing".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Suna bine,
dar cine canta?
/business-hi-tech/suna-bine-dar-cine-canta-1005939
1005939
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.