Gadgetul lunii ianuarie: Xoom, nu zoom (FOTO+VIDEO)

Autor: Roxana Cristea Postat la 04 februarie 2011 39 afişări

Tablet PC-urile apar ca ciupercile dupa ploaie in ultima perioada. In toate marimile si culorile, dispozitivele se intrec in calitati la fel ca modelele la un concurs de frumusete. Tinta? S-o detroneze pe actuala Miss Tablet PC, adica iPad. Xoom se lauda ca aproape a reusit.

Las Vegas, multa agitatie, stralucire, gadgeturi si nume grele din lumea tehnologica: acesta a fost CES, cel mai mare targ tehnologic din lume, organizat acolo in fiecare ianuarie. In 2011, la targ a fost sarbatoarea tablet PC-urilor: s-au lansat modele promitatoare, toate intrate in competitie pentru a-i lua trofeul iPad-ului lansat anul trecut de Apple. PlayBook BlackBerry, tableta Toshiba cu ecranul de 10 inci, Samsung Sliding PC si nu in cele din urma Xoom sunt doar cateva dintre dispozitivele care au facut valva. Cea care are insa cele mai mari sanse sa detroneze tableta lui Steve Jobs este Xoom, lansata de Motorola.

Dispozitivul are un procesor de 1 GHz dual-core Tegra 2, memorie RAM de 1 GB, capacitate de stocare de 32 GB, ecran tactil de 10,1 inci cu o rezolutie de 1.280 x 800 si conectivitate 3G si 4G. Aparatul este dotat cu o camera frontala de 2 MP, camera de 5 MP, slot microSD care suporta carduri de memorie pana la 32 GB, suport flash, porturi HDMI si USB 2.0. Un alt as in maneca tabletei celor de la Motorola este barometrul, care ofera date despre presiunea atmosferica, altitudine si starea vremii.

Gratie acestor caracteristici si sistemului de operare Google Android 3.0, versiunea Honeycomb, tableta a castigat renumele de cel mai bun dispozitiv de profil prezentat la CES. Ca la orice noutate lansata cu mare marketing, exista riscul ca Xoom sa dezamageasca la proba practica, atunci cand va aparea pe piata, la jumatatea lunii februarie. Impactul tabletei este insa aproximat cu entuziasm inca dinaintea lansarii oficiale. Spre exemplu, pe forumul Ipadforums.net, utilizatorii au numai vorbe bune despre functionalitatile tabletei Xoom. Isi inghit insa cuvintele atunci cand aud de pret - 799 de dolari, un pret nesubventionat de operatori indicat in ofertele vazute pana acum de blogurile de specialitate.

"Toate caracteristicile tabletei sunt extraordinare, insa atunci cand vine vorba de pret, ne oprim", scria utilizatorul MattIM despre tableta. El marturiseste ca mai degraba prefera logica in vanzari creata de Apple, cu produsul care are dimensionat pretul in functie de caracteristici si capacitati.

Chiar si asa insa, pretul e necompetitiv: daca un iPad de 64 GB costa 829 de dolari, de ce ar da cineva aproape tot atat pentru un Xoom de 32 GB? Comentatorii spera ca va aparea si o versiune fara 3G, mai ieftina. Pana atunci insa, potrivit unor surse citate de Digitimes.com, Motorola a plasat deja pana acum comenzi pentru circa 700.000-800.000 de unitati Xoom cu patru optiuni de culoare pentru primul trimestru al anului 2011.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT&C,
Xoom,
Motorola
/business-hi-tech/it/gadgetul-lunii-ianuarie-xoom-nu-zoom-foto-video-7929157
7929157
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.