Florin Talpes, Softwin: Industria IT din Romania a cazut cu 40% - 60%

Postat la 15 septembrie 2009 128 afişări

Presedintele Softwin Group considera ca Romania ar trebui sa depaseasca aceasta criza in urmatoarele 6-12 luni, dupa ce principalele piete de desfacere ale Romaniei, care sunt in Europa de Vest, isi vor fi revenit.

"Caderea de acum un an a Lehman Brothers cred ca a fost ca un dus rece pentru economia mondiala. O senzatie oarecum similara cu cea resimtita in 11 septembrie 2001, cand au cazut turnurile gemene din New York. La momentul respectiv, gandeam ca se intampla ceva rau, fara a sti insa ce anume, la ce scara si care ar fi urmarile.

Personal insa, am avut o serie de avantaje in situatia care a urmat. Primul a fost ca in anii 2000, domeniul high-tech a trecut printr-o criza majora, iar cei implicati in acea experienta au avut acum idei despre ce trebuie facut. Apoi, anul 2008 a fost pentru noi un an in care am pus accentul in special pe eficienta si pe marginea operationala, decizie care a fost in linie cu masurile ce trebuiau luate in conditii de criza economica. Și nu in ultimul rand, in septembrie 2008, cand economia romaneasca inca mergea bine, iar politicienii ne asigurau ca Romania este ferita de situatia altor tari, am primit de la unul dintre fondurile importante de investitii din Silicon Valley un material de avertisment, care suna a sirena de razboi, referitor la ceea ce urmeaza sa se intample si care indemna companiile din domeniul IT sa ia masuri imediate. Ceea ce am si facut.

Este drept, industria IT din Romania a cazut in primul semestru al acestui an cu 40% pana la 60%. Principalii beneficiari din anii trecuti, precum sectorul financiar, si-au oprit sau amanat investitiile, iar in cel mai bun caz au redefinit prioritatile. In sectorul telecomunicatiilor, marilor operatori le-au scazut veniturile, efectul fiind diminuarea bugetelor de achizitii. Iar sectorul public a intrat in criza de lichiditati si a diminuat masiv bugetele sau a amanat proiecte. In afara de acestea, factorul agravant, de fiecare data in Romania dupa alegerile parlamentare, care se va manifesta acum si dupa alegerile prezidentiale, este structurarea noii guvernari, care necesita intre 6 si 9 luni, timp in care sunt inghetate achizitiile si implicit cad pietele de desfacere.

Totusi, din punctul meu de vedere, Romania ar trebui sa depaseasca aceasta criza in urmatoarele 6-12 luni, dupa ce principalele piete de desfacere ale Romaniei, care sunt in Europa de Vest, isi vor fi revenit. Banuiesc ca trimestrul patru din 2010 va fi net mai bun decat perioada octombrie-decembrie a acestui an. Dar mai cred ca ultimul trimestru din 2009 poate fi unul foarte prost pentru economia romaneasca. In general, pe vremea asta la anul lucrurile vor arata cu totul altfel decat acum sau decat anul trecut, intrucat criza va schimba pe termen mediu multe din tendintele intalnite in piata inainte de momentul critic.

Lehman Brothers ramane insa dovada de netagaduit ca situatia economica precara executa in mod nemilos. In acel moment, multor oameni de afaceri li s-a topit dintr-o data increderea ca sunt infailibili si ca lor nimic nu li se poate intampla, criza fiind doar un moment mai greu care va trece insa aproape neobservat. In schimb, cred ca momentul caderii Lehman Brothers a instalat teama ca se poate intampla orice si ca cel mai probabil urmeaza un dezastru financiar pentru toata lumea. Mai mult decat atat, a fost un moment psihologic cheie, care prin gravitatea lui a determinat grabirea luarii unor decizii de depasire a momentului si de supravietuire."

Cititi si Cover Story-ul editiei curente: Confesiunile managerilor dupa anul de criza

Cititi mai jos cum au trait anul de criza si alti manageri si antreprenori locali:

Liliana Solomon, Vodafone: Nu am fost niciodata un consumator exagerat

Claudiu Cercel, BRD: Recesiunea nu trebuie privita ca o calamitate pentru Romania

Brent Valmar, Porsche Romania: Au existat oferte de pret sinucigase in piata

Dragos Simion, Flamingo: A fost acelasi sentiment pe care l-am avut la 11 septembrie 2001

Mariana Gheorghe, Petrom: Cred cu tarie in masurile dure si nepopulare

Bogdan Georgescu, Colliers: Cand mi-am concediat colegii a fost cea mai grea zi din viata mea

Radu Stoicoviciu, PricewaterhouseCoopers: Cred ca peste un an criza va fi depasita

Tinu Sebesanu, Trend Hospitality : Cei care merg in minus ar trebui sa-si numere pierderile si s-o ia la goana!

Cornel Marian, Oresa: Am prins ultimul tren pentru o tranzactie leveraged buy-out

Bogdan Enoiu, McCann: Evident ca am si pierdut dar privesc cu multa relaxare problema asta

Alexandru Costin, Adobe: Am investit nesabuit si m-am supraindatorat

Marius Sfintescu, 3TS Capital: Au fost multe proiecte de investitii private equity abandonate

Radu Georgescu, Gecad: Problema mea e ca lumea nu accepta starea de disperare

Dorin Boboc, Allianz-Tiriac Pensii: Nu ne imaginam vreodata ca se va ajunge la aceasta amploare

Florian Libocor, BRD: Sistemul bancar din Romania este unul solid

Radu Timis, Cris-Tim: Criza va mai dura cel putin inca doi ani si jumatate

Razvan Pasol, Intercapital: Au fost zile de groaza la BVB

Adrian Stanciu, Human Synergistics: M-am speriat destul de rau

Marius Stancescu, Riff Holding: Nu am putut anticipa amploarea dezastrului

Toni Iordache: Lumea se astepta ca urmatoarea victima sa fie salvata

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Softwin,
IT,
software,
Florin Talpes
/business-hi-tech/it/florin-talpes-softwin-industria-it-din-romania-a-cazut-cu-40-60-4894451
4894451
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.