Ce gadgeturi vom folosi in 2050

Postat la 22 decembrie 2009 64 afişări

Industria tehnologica a parcurs un drum inimaginabil in urma cu 40 de ani. Specialistii considera insa ca pasii urmati pana acum sunt ca de furnica in raport cu ceea ce prezic ca se va intampla in urmatorii 40 de ani.

Mergem la cafenea ca sa avem acces wireless, citim ziare pe hartie si cumparam filme pe DVD-uri. Pentru descendentii nostri insa, probabil ca vom parea niste demodati. "Analizand dezvoltarea tehnologica din prezent, incerc sa estimez ce gadgeturi vom avea in buzunare in urmatorii 10-15 ani", afirma Ian Pearson, futurolog in cadrul British Telecommunications (BT), care stie de pe acum ce vor lansa in urmatorii (doar) doi, trei ani companii precum Sony, Nokia sau BT. Cand vezi gradul de utilizare a tehnologiei in case si la serviciu, in fiecare zi, spune Pearson, poti sa aproximezi cam in proportie de 85% ceea ce va fi peste zece ani.

Incercand sa se uite si mai departe, Justin Rattner, chief technology officer al Intel, e de parere ca pana in 2050, granita dintre oameni si aparate asa cum o vedem acum nu va mai exista: "Ne apropiem de un punct de inflexiune unde rata tehnologiei se va accelera la o rata exponentiala si dispozitivele vor putea depasi abilitatile umane de a gandi in viitorul nu foarte indepartat".

Astfel, considera specialistii, in urmatorii 40 de ani, nu numai ca tastaturile computerelor nu vor mai exista, fiind inlocuite cu ecrane tactile si cu comanda vocala, dar in corpul uman vor putea fi inserate dispozitive electronice cu functii variate - de pilda, vor putea inregistra vacantele si alte experiente cu impact emotional, cum ar fi o saritura de bungee jumping, care vor putea fi derulate din nou de fiecare data cand oamenii vor dori sa retraiasca senzatii din trecut. O alta modificare despre care Pearson crede ca vom avea parte in viitor va fi "pielea activa" - prin tatuajele ce vor fi aplicate pe piele vom putea vedea imagini video interactive, activate tactil. Unul dintre dezavantaje va fi insa ca prin intermediul unui desen pe spate, de exemplu, hackerii vor putea sa interactioneze cu sistemul nervos al posesorului.

Printre alte dispozitive demne de filmele SF de care vom fi inconjurati se numara si "oglinda digitala", in care ne vom putea vedea cum dorim, nu cum suntem in realitate, sau "machiajul activ", pe care il vom putea folosi pentru a ne schimba infatisarea de mai multe ori pe parcursul zilei.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tehnologie,
inovatii,
IT&C
/business-hi-tech/it/ce-gadgeturi-vom-folosi-in-2050-5190100
5190100
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.