Cum doi bancheri au realizat primul atac cibernetic din istorie în Franţa în 1834

Autor: Florin Casota Postat la 27 martie 2018 367 afişări

Sute de mii de terminale din companii şi instituţii publice din întreaga lume au fost lovite în luna mai a anului trecut de ameninţarea WannaCry, paralizând astfel activitatea a mai multor companii. Atacul a făcut înconjurul lumii şi au început discuţii pe tema securităţii cibernetice. Totuşi, primul atac nu a avut loc în urmă cu câţiva zeci de ani, ci tocmai în 1843

Cum doi bancheri au realizat primul atac cibernetic din istorie în Franţa în 1834

Prima reţea naţională de date a fost construită în Franţa în anii 1790. Această reţea era un sistem telegrafic mecanic, alcătuit din lanţuri de turnuri, fiecare având un sistem de braţe de lemn mobile. Diferite configuraţii ale acestor braţe corespondeau anumitor litere, numere. Operatorii din fiecare turn ajustau braţele pentru a se potrivi cu configuraţia turnului apropiat (era folosit un telescop pentru asta). Astlfe se crea o secvenţă de caractere. Mesajele puteai fi trimise mult mai repede decât scrisorile şi reţeaua era rezervată doar autorităţilor, scrie The Economist.

În 1834, doi bancheri, Francois şi Joseph Blanc, au găsit o modalitate de a folosi reţeaua pentru propriul câştig.

Fraţii Blanc tranzacţionau obligaţiuni de stat la bursa din Bordeaux unde informaţiile despre piaţă ajungeau în câteva zile de la Paris. Drept urmare, cei care aveau acces la informaţii mai repede puteau câştiga bani anticipând mişcările pieţei. Franţii Blanc au mituit un operator din oraşul Tours pentru a introduce deliberat greşeli în mesaje.

Sistemul de codificare al mesajelor conţinea un simbol "backspace" care îi spunea scribului să ignore semnul anterior. Cei doi au exploatat asta prin adăugarea unui caracter fals, care indica direcţia pieţei din ziua precedentă. Acel caracter, urmat de un backspace, nu era luat în considerare la destinatarul final al mesajului. Un alt complice al fraţilor Blanc observa acel caracter şi transmitea informaţia către cei doi. Totul a fost descoperit în 1836 după ce acel operator s-a îmbolnăvit şi l-a rugat pe altcineva să-i ţină locul, mărturisindu-i ce avea de făcut.

Fraţii Blanc au fost judecaţi, dar nu şi condamnaţi deoarece nu exista nicio lege împotriva utilizări abuzive a reţelelor de date. Abuzul celor doi este considerat ca fiind primul atac cibernetic din lume.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.