Cele mai inovatoare companii din România în 2023. Renergia – prima aplicaţie de sustenabilitate lansată în România, care eficientizează consumul de energie şi reduce costurile facturilor la energie

Postat la 02 iunie 2024 49 afişări

Renergia este prima aplicaţie de sustenabilitate lansată în România, care eficientizează consumul de energie şi reduce costurile facturilor la energie.

Descrierea inovaţiei:

Aplicaţia de sustenabilitate Renergia analizează consumul de energie în gospodărie şi generează o estimare a costurilor lunare şi anuale aferente şi oferă date despre potenţialul de economisire la energia electrică şi termică. Analiza realizată de Renergia are la bază un algoritm inovator, ce îmbină concepte de statistică şi probabilistică cu algoritmi avansaţi, asistaţi de inteligenţă artificială.

Algoritmul proprietar Renergia este antrenat să detecteze valori aberante şi să realizeze predicţii precise ale consumului energetic, folosindu-se de o serie de informaţii de bază. Acest instrument inovator estimează consumul de energie electrică şi termică, generând, în acelaşi timp, planuri personalizate de eficienţă energetică pentru utilizatori. Utilizarea aplicaţiei Renergia poate reduce, în consecinţă, cu până la 30% costurile lunare cu factura la energie (electrică şi termică), atunci când sunt puse în aplicare măsurile de eficienţă energetică recomandate. Reducerea facturilor depinde şi de configuraţia echipamentelor din gospodărie şi, în special, de nivelul de izolare termică a locuinţei.

Aplicaţia evaluează amprenta de carbon a unei gospodării din România, constatându-se că această depăşeşte 2.200 de kg de CO2/an, raportată la consumul de energie finală electrică şi termică. Aplicaţia Renergia nu numai că oferă utilizatorilor informaţii despre economisirea de energie, ci este şi un instrument de dimensionare pentru sistemele fotovoltaice, ajutându-i să-şi reducă facturile şi să producă propria energie. Energy Advisor a semnat deja un contract cu un instalator autorizat pentru sisteme fotovoltaice, oferind consultanţă şi servicii de instalare la cheie.

Produsul a fost dezvoltat de o echipă de 12 specialişti, cercetători ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca şi cadre didactice, membri ai Centrului de Cercetare în Tranziţie Energetică, alături de specialişti în marketing, comunicare şi business. Renergia a atras o investiţie de peste 300.000 de euro şi reprezintă un punct culminant al expertizei ştiinţifice, având la bază peste 500 de lucrări ştiinţifice şi 45 de cărţi publicate. În plus, proiectul adresează o nevoie de actualitate a furnizorilor de produse şi servicii din sfera sustenabilităţii care doresc să ajungă la clienţii B2C. Aplicaţia este disponibilă în AppStore şi Google Play încă din luna August, în varianta MVP, dar lansarea oficială s-a realizat în luna decembrie, la evenimentul COP28 2023, din Dubai, în cadrul evenimentului IRENA NewGen Stars 2023.

Echipa de management este formată din CEO – Dr.ing. Alexandru Mureşan, COO – Dr. ing. Dacian Jurj, CTO – Tudor Vesta, CMO – Elena Hurjui, Director Cercetare – Prof. dr. ing. mat. Dan Micu, Business Advisor – Dr. ing. Andrei Ceclan şi Coordonator Ştiinţific: Dr. ing. Levente Czumbil.

Elementul de noutate:

Renergia, lansată la nivel internaţional în cadrul COP28, este prima aplicaţie de sustenabilitate din România şi se distinge prin capacitatea de a analiză consumul de energie din gospodării, generând estimări ale costurilor lunare şi anuale, oferind totodată informaţii despre economiile posibile la energia electrică şi termică.

Din perspectiva pieţei de produse şi servicii, elementul de noutate se regăseşte în conceptul ce stă la baza produsului şi anume “one-stop-shop”.  În perioada imediat următoare, Renergia va integra o soluţie de finanţare de tip creditare (credit verde), dedicată gospodăriilor, prin care utilizatorii îşi vor putea finanţa sistemele fotovoltaice achiziţionate prin intermediul aplicaţiei.

Mai mult, dezvoltatorii aplicaţiei lucrează la integrarea unui serviciu gratuit de colectare a deşeurilor electrice şi electronice care va putea fi utilizat direct din aplicaţie.

Efectele inovaţiei:

Printre efectele folosirii Renergia se numără: reducerea facturilor la energie; reducerea amprentei de carbon a gospodăriilor din România, creşterea gradului de confort în gospodăriile din România; generarea de lead-uri şi business pentru companiile româneşti ce activează în domeniul eficienţei energetice şi al surselor regenerabile de energie; creşterea nivelului de cultură energetică la nivelul societăţii româneşti; creşterea rezilienţei sistemului energetic prin promovarea surselor distribuite de energie şi decarbonarea sectorului rezidenţial cu implicaţii relevante la nivel de sector energetic naţional.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.